Elérhető óriások: 24 inchen TN panellel II.

Mai tesztünkben a SAMSUNG, BENQ és ACER óriásait vesszük nagyító alá.

Elérhető óriások: 24 inchen TN panellel II.

I. Samsung 2493HM

Az elérhető árú TN panellal szerelt 24”-os monitorok kínálata egyre szélesedik, ezért ígéretünkhöz híven most újabb példányokat fogunk megvizsgálni, ebben az esetben hármat veszünk nagyító alá.

Első szereplőnk a Samsung neve által fémjelzett HM szériás monitor. A sorozatról érdemes tudni, hogy beépített hangszórókkal és csatlakozók tömkelegével van ellátva, éppen csak tv-tunert nem szereltek bele.

Kicsomagoláskor konstatáltuk, hogy a teljesen átlagos barna dobozból semmi nem hiányzik, amire szükségünk lehet. A DVI kábelt és kedvenc törlőkendőnket most is megkapjuk, egyedül egy szokatlan tárgyat véltünk felfedezni, ez pedig egy 3,5mm-es jack-jack összekötő kábel, melyet a hangkártyánk és a monitor összekapcsolásához készítették bele. A mellékelt CD tartalmazza a Natural Color Pro színkalibráló szoftverét, a drivert színprofillal, a Magic Rotation pivot módhoz szükséges szoftverét és a felhasználó kézikönyvet. A Magic Tune menüvezérlő most kimaradt a szoftverkörítésből.

A talpa remekül végzi feladatát, megfelelő súlyának köszönhetően remek stabilitással bír a monitor. Egy újabb piros pont azért, hogy nem kell a szereléssel bajlódnunk, tudniillik összeszerelve helyezték a dobozba, ennek megfelelően szállításkor ügyelnünk kell erre, mert így igen terebélyesre sikerült a batyu. Állítható magasságának hála a filmek megtekintése messziről is élvezetes maradt, dönthetősége kicsit az átlagon felüli értékek között skálázható. A pivot módhoz szükséges elforgatást kifejezetten könnyedén hajthattuk végre, a monitor késlekedés nélkül reagált és közölte velünk, hogy egy 90 fokos elmozdítás történt.

Felhasznált anyagok tekintetében példásra vizsgázott, jó minőségű műanyagok jellemzik a készüléket. A fényes fekete kávája elegáns hatást kölcsönöz neki, bár még mindig előnytelen abban a tekintetben, hogy nagyjából a monitor tisztítása után 30 perccel az összes levegőben megtalálható por és használatból eredő ujjlenyomat meglátszik rajta. Ha a kezelőszervek táján vizsgálódunk, észrevehetjük, hogy hagyományos nyomógombokat érintő gombok helyettesítik, ez nagyon csábítónak tűnik, viszont használhatósága megkérdőjelezhető. Nappal a feliratokra tekintve tudjuk, hová kell nyúlni, de sötétben fogalmunk sincs mit nyomunk meg, ugyanis teljesen sík a „gombok” felülete. LED indikátora csak kék fény kibocsátására hajlandó, működés közben állandó, készenléti módban pedig villogó fénnyel jelzi, hogy nem kap video jelet. Ez sötétben igen zavaró tud lenni és sajnos a menüből sem lehet kikapcsolni, ezért számítógépünk leállításakor kénytelenek leszünk a monitort is kikapcsolni.

Az első használatba vételkor úgy gondoltuk, a képernyőmenü csak a nehézkes érintőgombokkal vezérelhető, de próbaképpen saját beszerzésből feltelepítettük a Magic Tune menüvezérlő szoftvert és meglepetésünkre működött vele. Így tehát a sötétben történő menüböngészésről sem kell lemondanunk. Amit ebben a fejezetben még érdemes kiemelni, hogy a Magic Bright profilok között már a Dinamic Contrast is meglehetősen szép képet ad, igaz ezt egy kicsit túlzott fényerő mellett teszi. Tehát a Samsungoknál már jól bevált Game móddal járunk most is a legjobban, nagyon szép színei mellett az olvashatóság is megmarad, bár utóbbira inkább egy sötétebb profil ajánlatos. További újdonság a Color Effect profilok lehetősége, melyek hasznossága szintén megkérdőjelezhető, fényképek nézegetése közben azért érdemes kipróbálni. Használatával négy lehetőségünk van öregíteni a képeket: szürke, zöldes-, kékesszürke és szépia-hatással. A megjelenítésre szánt jelet szintén a menüben választhatjuk ki az analóg, DVI vagy HDMI bemenetek közül, bár ezt automatikusan is megteszi helyettünk, mikor új bejövő információt észlel. A HDMI jel feketéjének szintje beállítható. Egy valószínűleg sokak számára hasznos funkciót is találtunk, amennyiben ha nem a képernyő maximális felbontásának megfelelő jelet szeretnénk látni a képernyőn, akkor alacsonyabb felbontásban is kényelmesen tudjuk használni, mivel a képarányt megtartva automatikusan kinagyítja azt. Audio bemenete a beépített hangszórók megszólaltatáshoz, kimenete pedig fejhallgató csatlakoztatása miatt került elhelyezésre a monitor hátulján (mindkettő 3,5mm-es jack). A hangerő menüből állítható, nem csak a hangszórók, hanem a fejhallgató kimenet jelszintje is szabályozható vele.

A monitor a gyár adatai szerint 5ms-os válaszidővel rendelkezik, a használat során viszont mi ezt többnek éreztük. Láttunk már ennél gyorsabb megjelenítőt is, bár a többi tesztalanyhoz képest még így is a leghasználhatóbbnak bizonyult játékra. Egy TN paneltól többet várunk el, de úgy látszik ekkora méretben utánhúzás-mentes monitort már nem is olyan egyszerű készíteni. Mindemellett élmény játszani rajta, amit nem csak nagy mérete, hanem a színek kiváló megjelenítésének is köszönhet, habár a gyártó szerint az NTSC színskálának csak 82%-át fedi le. Betekintési szöge extrém helyzetektől eltekintve megfelelő, a modern TN panelek látószögét képes produkálni. Feketéje nem veszi fel a versenyt az xVA-s panelekkel, viszont lehetőségeihez mérten megfelelően sötét, a háttérvilágítás szinte teljesen homogén, alul egy nagyon vékony sávban látható fehér bevilágítás illetve a panel alja enyhén lilásodik. Mindezek csak nagy nagyon kis mértékben látszanak, ezért hatásuk még filmek megtekintése alatt sem voltak zavaróak. A tesztek alatt kiderült, hogy kontrasztja remek, képes a legfeketébb és a legfehérebb árnyalatokat is megkülönböztethetően megjeleníteni egyszerre. Sávosodás semmilyen esetben sem fordult elő, a fehér szín pedig olyan fehér amilyennek lennie kell. Egyedül szöveg megjelenítése okozott kisebb problémát natív felbontásban, kicsit lehetne élesebb is, bár kis idő elteltével ez fel sem tűnik. Szellemképpel még véletlenül sem találkoztunk. A dinamikus fényerő változtatás semmilyen zavaró hatást nem okozott.

Vélemény

Ezúttal egy kifejezetten szép küllemmel megáldott, sokrétű felhasználásra szánt monitort sikerült megcsípnünk, melyet HDMI bemenetének és hangszóróinak köszönhetően a számítógépes használat mellett PS3 megjelenítőnek vagy „mozivászonnak” is használhatunk. Egyetlen hibája az erős fényű és kikapcsolhatatlan LED, ettől eltekintve egy remekül használható megjelenítőnek ismertük meg, mely a 3 éves jótállásnak és 3 napos pixelhiba garanciájának hála biztosan hűséges társunk marad az elkövetkezendő években. Ezért az ítélet nem lehet más, mint, hogy kimondottan ajánlott vétel.

Webshop: Samsung 2493HM

II. BENQ G2400W

A BENQ irodai és otthoni célokra kifejlesztett, minimalista díszítésű, olcsó monitora kellemes csalódást okozott, ugyanis ebben az esetben a spórolás nem ment a minőség rovására.

Az egyszerű, de a monitor méretéhez képest rendkívül vékony dobozban a monitoron és a talpon kívül a kötelező kellékeket is megtaláltuk. A DVI kábel szerencsére alaptartozék, viszont a törlőkendő még mindig a két legnagyobb koreai gyártó kiváltsága marad. Audio kábelt most nem találtunk, ugyanis nem rendelkezik beépített hangszórókkal. A telepítő CD-n is csak a legfontosabbak szerepelnek: driver, színprofil és az útmutató, színkalibráló szoftver viszont nem jár hozzá.

A kis csomag hátránya, hogy a talpat nekünk kell felszerelni, de dicséretére váljon, hogy ez egy könnyed mozdulattal egy kattanás kíséretében kivitelezhető. Talpának kis tömege ellenére megfelelő stabilitással bír a monitor, ezt leginkább szögletes kivitelezésnek köszönheti. A magasságállításról, pivot módról és a talpa körüli megforgatásról le kell mondanunk, viszont a dönthetősége remek. Ha talpát lefogjuk, akkor minimális erőkifejtéssel tudjuk széles határok között bólogatásra késztetni, és különösen tetszett, hogy előrefelé is kellően meg tudjuk dönteni.

Az anyaghasználat megtervezésekor csillogásmentes felületre gondolhattak, ugyanis matt fekete és szürke műanyagok jellemzik, bár az ujjlenyomatok még így is meglátszanak rajta. Az állapotjelző LED bekapcsolva halványzölden, készenléti módban pedig narancssárgán világít. Szerencsére a BENQ még nem állt be azok közé, akik az erős fényű villogtatásra esküsznek, így legalább nem kell a monitort is kikapcsolni, ha leállítjuk a számítógépet. Menükezelő gombjai távolra kerültek egymástól, ennek köszönhetően nem csak nappal, hanem éjszaka is meg tudjuk különböztetni egymástól őket. Az érintőgombbal ellentétben benyomáskor megfelelő visszajelzést kapunk és időben reagálnak.

A menü programból ugyan nem vezérelhető, viszont a gyártótól megszokott átlátható és egyszerű, a színprofilokat és az összes beállítást egy menüben sikerült elhelyezni. A megjelenítési eljárás, melyet Senseye+Photo névre sikerült keresztelni a következő előbeállítási módokra képes: standard, movie, dynamics, photo, sRGB, ezek közül csak a dynamics tűnt csúnyának, a többi megfelelő beállításokat használt. Ha ennek ellenére mégsem tetszene az általuk megjelenített szín, még mindig választhatunk a normal színhőmérséklet helyett bluish, reddish vagy saját színkeverést. A bemeneti jel D-Sub, DVI-D vagy HDMI csatlakozások közül választható ki, utóbbi különösen jól jöhet DVD lejátszó vagy PS3 esetében. Ha egy bejövő jelnél nem rendelkezünk többel, akkor annak kiválasztása automatikusan történik. Ha a legnagyobb megjeleníthető felbontástól (1920*1200) el szeretnénk térni, az sem akadály. Az „Aspect”, vagyis a képarány megtartása melletti nagyítási mód és az „1:1”, vagyis kis képernyős natív megjelenítés mellett is dönthetünk. Utóbbi egyedülálló ebben az árkategóriában. A menüben találunk még hangerő szabályzási lehetőséget is, igaz ez zárolva van, használni csak akkor tudjuk, amikor HDMI jel érkezik. Ilyenkor a beérkező hang a fejhallgató kimeneten tud megszólalni, hangereje a menü segítségével állítható be.

5ms-os válaszidejét újfent túlzásnak tartjuk, igaz blending vagy ghosting effekteket még mutatóban sem láttunk, de utánhúzása észrevehető, ennek ellenére még játszható marad a monitor. Látószöge vízszintesen az átlagnak felel meg, függőlegesen viszont kicsivel jobb annál. Az NTSC színskála 72%-os lefedettsége ellenére a színmegjelenítése meglehetősen jó. Feketéje enyhén foltos, fényereje megfelelő, bevilágítást és elszíneződést viszont egyáltalán nem produkál. A fehér szín különösebb erőfeszítés nélkül beállítható tökéletesre, ha egyik meglévő színprofil sem tetszik. A lefuttatott monitor teszteken helyt állt, színátmeneti hibák nem fordultak elő, szövegolvasásra kiváló, nála tapasztaltuk a legélesebb képet, a fekete betűk mellett semmilyen elszíneződést nem tapasztaltunk. Szellemkép analóg bemeneti forrás használata esetén látható, de ugyanez a jel DVI csatlakozással tökéletes, tehát érdemes a G2400W változatot beszerezni és semmiképpen sem a G2400WA-t, ugyanis utóbbi csak D-Sub csatlakozást tesz lehetővé. Statikus kontraszt értéke a gyári adatok szerint magas, a használatban viszont csak egy jó átlagosnak mondható, a szélsőséges fehér és fekete árnyalatok megjelenítésére egyszerre nem képes.

Vélemény

A letisztult küllemmel megáldott monitor az egyszerűséget kedvelők kegyeit fogja elnyerni, habár képességei egyáltalán nem az egyszerűségről árulkodnak. A kis felbontás natív megjelenítése a régi játékot kedvelőknek vagy a gyengébb video kártya tulajoknak kedvez. A LED cseppet sem zavaró fénye, a monitor kis tömege és könnyű dönthetősége szintén erősségei közé tartozik. Kirívó hibája nincsen, negatívumként az átlagos kontrasztarány hozható fel és jobban örültünk volna, ha a gyakorlatban valamivel kisebb reakcióidővel rendelkezett volna. Az igazi probléma, hogy pixelhiba garanciát nem kapunk és még csak nem is vásárolhatunk hozzá, ezért némi kockázattal jár, hogy hibátlan monitort kapjunk. Mindent összevetve kedvező ára a felsorolt értékek mellett jó arányt képez, ezért ajánlott vétel.

Webshop: BENQ G2400WA (csak D-Sub)

III. ACER P241W

Az ACER irodai prémium sorozatának legnagyobb méretű kijelzőjét vettük közelebbről szemügyre, meglátjuk, hogyan képes helyt állnia ebben a meglehetősen erős mezőnyben.

A legszebb dobozban ő érkezett, harsány matricái arra hívják fel figyelmünket, hogy ő sem marad el kategóriatársaitól. A kompletten összeszerelt megjelenítő megint egy méretes pakkot eredményezett, viszont az erős fogantyúnak köszönhetően szállítása cseppet sem okoz gondot. Minden alkatrészt gondosan becsomagolva találunk, a panel előtti műanyag fedőlap pedig még hosszú távú használat során is jól jöhet, hogy kikapcsolt helyzetben megvédjük a portól és szennyeződésektől. A 230V-os és 110V-os tápkábelt is feleslegesen bár, de megkapjuk, valószínűleg a több kontinensű közös csomagolás miatt került hozzánk ilyesmi. A használati utasításon, analóg és digitális jelkábeleken kívül még kapunk ugyan egy CD-t, de ezen sajnos nemhogy színkalibráló szoftvert, de még drivert és színprofilt sem fogunk találni.

Robosztus V-alakú talpa remekül helyt áll, ő rendelkezik a legnagyobb stabilitással. A panel megdöntéséhez nagy súlya ellenére le kellett lefogni, viszont ezt tág határok közt tehetjük meg. Elmozdítani csak a monitort megemelve tudtuk, mivel a gumírozott talpa és a megjelenítő tömege miatt elcsúszásra szerencsére nem hajlamos. A talpa körüli elforgatás lehetősége, a pivot mód és az állítható magasság luxusa nem adatott meg neki, mentségére szolgáljon, hogy ha ideális magasságú asztalon használjuk, semmilyen magasságállításra nem lesz szükség, ugyanis pont kényelmesen tudjuk használni.

A gyártás során nagyszerű minőségű anyagokat alkalmaztak, ebben megint kiválóra vizsgázott, akárhová nyúlunk sehol nem hallunk recsegést vagy ropogást. A menüvezérlő gombok nehézkesen kezelhetőek, a szomszédos gombok ugyanis egybe vannak építve, a profil-választó és bekapcsoló gombokat leszámítva. A használhatóságot fura nyomáspontjuk sem segíti elő, viszont sötétben az elhelyezésből fakadóan mindent egyből megtalálunk, habár önálló fénnyel nem rendelkeznek. Az állapotjelző LED kéken és narancssárgán képes világítani még elviselhető fényerő mellett, de készenléti módból nem hajlandó visszatérni a monitor, csak ki- és újbóli bekapcsolás után tudjuk megint használni.

A menüben való böngészés nehézkes, ugyanis lassan reagál a gombnyomásra és a programból történő menüvezérlés lehetősége is elmarad. Szintén nagy hátrány, hogy nem képes lekezelni a 16:10-es képaránytól eltérő felbontásokat, minden esetben teljes képernyőn jeleníti meg annak ellenére, hogy torz képet fogunk kapni. HDMI csatlakozó csak a 241WB változatban áll rendelkezésre, tesztalanyunk erre nem képes, D-Sub és DVI viszont továbbra is elérhető, a jel kiválasztása pedig automatikusan vagy kézzel is történhet. Audio csatlakozóval és beépített hangszórókkal nem találkoztunk. A gyors képprofil menüje az empowering technology nevet kapta: user, text, standard, graphics, user és movie mód között tallózhatunk. Bármelyiket is választjuk szép képe lesz a monitornak, viszont nagyon erős fénnyel világít az összes, ezért hosszútávon vagy sötétben érdemes csökkenteni a fényerőn, ekkor pedig sajnálatos módon kifakulnak a színek. A user mód csak kontraszt, brightness és az ACM (automatikus kontraszt vezérlés) állítását teszi lehetővé. Ezen kívül a színhőmérséklettel is játszhatunk: meleg, hideg vagy egyedi beállítással tudjuk elérni a megfelelő színösszeállítást, de erre nem volt szükségünk, ugyanis alapbeállításon is megfelelő a fehéregyensúly.

A monitor a bekapcsolást követően enyhe sípoló hangot hallat, ezt nem tudjuk mire vélni, remélhetőleg csak arról van szó, be kell járatni a vadonatúj képernyőt. Válaszideje 5ms-os értékben lett meghatározva, ezt megerősíteni azért nem tudjuk, mert egy nagyon erős kékes blending effekt elmossa a mozgóképet, ezért játékra aligha ajánlott. Ha néhányan körbeüljük a megjelenítőt, eléggé olvasható marad a szöveg, csak enyhe fakulás látható, tehát vízszintes betekintési szöge remek, viszont a függőleges már kevésbé mondható jónak, lefelé hirtelen sötétedik, felfelé pedig hirtelen kivilágosodik. Az NTSC színskála lefedettségi mértékét a gyár nem adta meg, pedig nincs szégyenkeznivalója. Megfelelő fényerő mellett csodálatos színekre képes, a BENQ-nál láthatóan szebb, a Samsung színeitől talán csak egy picikével marad el. Feketéje a bal alsó és a LED fölötti lilás foltot leszámítva tökéletesen homogén, a fehér szín beállítása pedig szükségtelen, ugyanis megfelelően van gyárilag bekalibrálva. Sávosodás kis mértékben sem fordult elő, szöveg megjelenítése tökéletes, betűk körüli foltok és szellemkép sehol nem látható, kontrasztja viszont egy kicsit lehetne jobb, bár az átlagnak így is megfelel.

Vélemény

Habár a mostani erős mezőnyben nem is vette fel a versenyt a többi szereplővel, mégis irodai használatra egy remek monitor lehet köszönhetően kiváló szövegmegjelenítési képességének és kellő fényerő melletti színképzésének. Előnyei között említendő még a remek anyaghasználat és a masszív talpszerkezet, viszont megrögzött játékosoknak óriási hátrányt fog jelenteni az erős kékes utánhúzás és a legnagyobb felbontástól eltérő képméret kezelése. Pixelhiba garanciát nem kapunk, de vásárolhatunk hozzá. Mindent összevetve játékra határozottan nem, de munkára, képek és filmek megtekintésére viszont ajánlott vétel.

Webshop: ACER P241WB (HDMI is)

Ajánló

Azt, hogy melyik monitort érdemes beszereznünk, egy jól megfontolt döntés kell, hogy megelőzze, ugyanis legtöbb esetben évekre vásárolunk magunknak megjelenítő alkalmatosságot.

A nagy méret velejárója a nagy felbontás, jelen esetben ez 1920*1200 pixelt jelent. Ha játékos kedvűek vagyunk,  végig kell gondolnunk, szánunk-e nagyobb összeget video kártyára, ugyanis a natív felbontás és zökkenőmentes játék egyszerre csak egy izmos VGA kártyával érhető el. Ha ezen spórolni szeretnénk, még mindig lehetőségünk van játszani, de ez csak olyan monitorral tehető meg, mely támogatja az "aspect" vagy "1:1" megjelenítési módot. Így tehát az ACER üdvöskéje ezen okból és erős utánhúzása miatt is kiesett. A Samsung és BENQ egyaránt jó választás lehet játékos célra, előbbi drágább ugyan, de több extrával is rendelkezik, így ár/érték arányban egyformán végeztek. Mi elsősorban mégis a Samsungot ajánlanánk, ugyanis a pixelhiba-mentesség garantált, a BENQ-ről ugyanez sajnos nem mondható el, a végszó tehát : játékra a Samsung 2493HM a legjobb választás.[bold]

[/bold]Irodai és egyéb felhasználási területeken (film, képnézegetés, internet) mindhárom delikvens jól szerepelt, ezért bármelyikük ajánlható. Ha viszont mindegyikük legjobb tulajdonságait ki szeretnénk emelni, akkor az ACER-re a szép színmegjelenítést mondanánk, a BENQ-re a legjobb szövegmegjelenítést, a Samsungra pedig azt, hogy szép színei mellett jó háttérvilágítást és megfelelő szövegmegjelenítést is produkál egyszerre, így mindent összevetve paraszthajszállal ugyan, de ebben a szegmensben is arra jutottunk: irodai felhasználásra szintén a Samsung 2493HM a legjobb választás.

Az összehasonlítás kedvéért a fontosabb jellemzőkkel álljon itt egy táblázat:

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward