Elérhető az iOS 10 és a watchOS 3

Az Apple menetrend szerint indította útnak a friss rendszereit, de az iOS 10 rajtja finoman szólva sem lett zökkenőmentes. Körültekintően kell a frissítésbe kezdeni.

Elérhető az iOS 10 és a watchOS 3

Ahogy azt az Apple a múlt heti rendezvényén előre jelezte, mostantól minden támogatott készülék számára elérhető az iOS 10 operációs rendszer. Viszont ezúttal nem biztos, hogy minél hamarabb érdemes túlesni a frissítésen, ugyanis az első visszajelzések alapján a felhasználók körében nem aratott osztatlan sikert az újdonság.

Az Apple meglehetősen sok készüléke számára tette elérhetővé a friss iOS variánst kedden este. A támogatott masinák listáját az iPhone 5 nyitja, de persze érintett az iPhone 5c, az iPhone 5s, az iPhone 6, az iPhone 6 Plus, az iPhone 6s, az iPhone 6s Plus és az iPhone SE is. A tabletek tekintetében az iPad negyedik generációjáig nyúlt vissza az Apple, így frissítést kap majd az eddigi összes iPad mini, az iPad Air, az iPad Air 2, valamint a 12,9 és a 9,7 hüvelykes megjelenítővel szerelt iPad Pro is. A támogatott masinák sorát a hatodik generációs iPod Touch zárja. A kiemelt modellek tulajdonosai már minden bizonnyal tűkön ülve várják, hogy kipróbálják az újításokat, de ahogy azt a bevezetőben említettük, egyelőre nem érdemes elsietni a dolgot.

Világszerte több olyan esetről is lehet hallani, hogy egy-egy iPad, iPod vagy iPhone gondokkal küszködött a frissítést követően, vagy egész egyszerűen be sem indult többet, szóval gyakorlatilag tégla lett belőle. Az pontosan nem derült ki, hogy mely készülékeket veszélyezteti az iOS 10, és az sem, hogy mi lehet a problémák oka, az viszont jó hír, hogy az Apple állítólag már kezébe vette az ügyet. A rajt után néhány órával a problémát hivatalosan is elismerte a vállalat, a kiadott közlemény alapján szerintük azokat érinthette leginkább az iOS 10 gondja, akik a legelején, az első órákban ugrottak rá a frissítésre; mostanra elvileg a hiba ki lett küszöbölve. A cupertinóiak bővebben nem számoltak be arról, hogy mi okozhatta a fennakadást, arra vonatkozóan viszont kaptak iránymutatást az emberek, hogy mit tehetnek, ha a frissítés miatt elromlott a masinájuk: vagy az iTunest kell segítségül hívni, vagy az AppleCare ügyfélszolgálatot. Elvileg tehát már nincs gond, de azért még egyszer hozzátesszük, nem árt körültekintően eljárni.

Mit tehet az, akinek téglává lett a frissítés követően a készüléke? Nos, erre már lépésről lépésre tudjuk a megoldást. Ilyenkor szükség lesz egy számítógépre, amelyre telepíteni kell az iTunest és csatlakoztatni kell hozzá az érintett iPad, iPhone vagy iPod modellt. Ha minden jól megy, akkor az iTunes felismeri majd az adott eszközt, méghozzá Recovery módban (meglehet, hogy szükség lesz egy kényszerített újraindításra, amit a Home vagy a bekapcsoló gombok hosszú, 15 vagy 10 mp-es nyomva tartásával lehet elérni). Ekkor elvileg megjelenik az alább látható üzenet a számítógép kijelzőjén, és értelemszerűen a Restore, vagyis „visszaállítás” gombot kell megnyomni, ezzel visszaáll a gyári állapotára a készülék, és a probléma így el is hárul. Ezután az iTunes elkezdi az iOS 10 letöltését, és remélhetőleg ekkor már gondtalanul felkerül a friss szoftver.

Az iOS 10 újításairól sokszor esett már szó, de azért szaladjunk gyorsan végig rajta, hogy milyen változásokkal számolhatnak a felhasználók. A frissítést követően átalakul a grafikus felület, sokkal több lesz a lekerekített formavilágú elem. A legnagyobb változáson a lezárt kijelző esett át – a cél itt az volt, hogy minél hamarabb érje el a szükséges információkat az ember. A 3D Touch a korábbinál mélyebb integrációt kapott és már könnyebb lesz elérni a favorizált alkalmazásokat. A Siri sokoldalúbbá vált, ugyanis már a harmadik féltől származó alkalmazásokkal is képes együtt működni. A Maps, az Apple Music és a News szolgáltatások is átalakult, és nemcsak a felületük módosult, hanem a tudásukat figyelembe véve is jobbak lettek ezek. A fényképek között az iOS 10-nél már könnyebben el lehet majd igazodni az új intelligens keresés révén, a QuickType gombsor pedig kapott friss hangulatjeleket, emojikat, többnyelves opciót és kontextuális ajánlási rendszert is, ami elvileg több tényező alapján próbálja majd meghatározni, hogy vajon milyen szavakat akar éppen írni a felhasználó.

Az iOS 10 meglehetősen nagyra nőtt, de főverzióról lévén szó, ez igazából annyira nem meglepő. Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus okostelefonokkal érkező operációs rendszer a korábbi masinák esetében akár az 1 GB-os méretet is meghaladhatja. Ez azt jelenti, hogy a frissítési művelet megkezdése előtt nem árt figyelembe venni a töltöttségi szintet, és persze azt, hogy stabil-e a letöltéshez használt internetkapcsolat – már ha az OTA módot választja az ember, nem pedig az iTunesra bízza a dolgot.

Az iOS 10-zel együtt érkezett meg a watchOS 3 is, ami értelemszerűen az eddigi egyetlen Apple Watch készüléket fogja támogatni a most bemutatott Watch Series 2 mellett. A watchOS esetében gondtalanul meg lehet ejteni a frissítést, és rövid idő után rögtön lehet élvezni a szoftver által ígért jobb teljesítményt, kényelmesebb kezelést és az órafelületek kiszélesedett választékát. A watchOS 3-mal sokkal jobbak lesznek az óra fitneszes lehetőségei, sőt mi több, került bele kerekesszékes üzemmód is, így már a mozgáskorlátozottak is jó hasznát vehetik az aktivitásuk figyelésében. A frissítést követően rengeteg olyan újítással lehet még számolni, ami a kommunikációval kapcsolatos, és érdekesség, hogy feltűnik itt egy légzésgyakorlatokra sarkalló alkalmazás is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward