Együttműködésbe lép az Intel és az Arduino

A kezdeményezés hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis új lehetőségekkel bővíti az Arduino platform repertoárját.

Együttműködésbe lép az Intel és az Arduino

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich tegnap egy fontos bejelentést tett: az Intel a jövőben együttműködik az Arduino csapatával, így Intel architektúrára alapozó Arduino platformok készülhetnek, amelyek nem csak az elektronika és programozás szerelmesei, hanem az oktatók és a diákok számára is elérhetőek lesznek.

Az Arduino neve a programozni szerető, az elektronikához kicsit is konyító hobbisták körében már régóta ismerősen cseng, hiszen a név mögött egy igazán ütőképes platform húzódik, amihez hatékonyan és egyszerűen kezelhető szoftverkörnyezet is jár. Az Arduino család tagjaival - és a megfelelő bővítőkártyákkal, azaz Shieldekkel - akár egy komplett ház automatizálása is megoldható, igaz, ehhez kitartó munka kell mind programozás, mind pedig elektronikai szerelési feladatok tekintetében. Persze az Arduino kisebb feladatokra is hatékonyan bevethető: építhető vele egyszerű, relé alapú vezérlőrendszer, LED-eket villogtató rendszer, de a platform akár hőmérséklet és páratartalom, illetve távolság monitorozására is bevethető, sőt, saját magát tápláló napkövető egység is építhető belőle, amit napelemekkel kombinálva mindig maximális hatásfok mellett hasznosíthatjuk a Nap fényét. Az előbbi felsorolás csak töredékét tartalmazza azoknak az lehetőségeknek, amit az Arduino segítségével megvalósíthatunk - az ötlettár szinte kimeríthetetlen.

Az Intel illetékesei felismerték az Arduino platformban rejlő lehetőséget, így együttműködésbe léptek a platform fejlesztőcsapatával annak érdekében, hogy a jövőben Intel architektúrára alapozó processzorral szerelt platformok is készülhessenek.

Intel Galileo
Intel Galileo

Az együttműködés első gyümölcseként elkészült az Intel Galileo fejlesztőalaplap, amelyen egy Intel Quark SoC X1000 típusú központi egység lapul. Az egyetlen processzormaggal rendelkező, egyetlen szálon dolgozó, 32-bites támogatást kínáló SoC Pentium-kompatibilis utasításkészlettel üzemel, magórajele pedig maximum 400 MHz lehet. A szoftverből és hardverből álló fejlesztőkészlet részeként érkező alaplap számos fontos csatlakozóval és támogatással érkezik. Lesz ACPI és PCI Express támogatás, de emellett 10/100 Mbps-os Ehternet vezérlő, SD memóriakártya-olvasó, USB 2.0-s eszközport és EHCI/OHCI USB host port is szerepel a kínálatban. A sorban UART és RS-232-es soros port szintén található, sőt, a rendszer JTAG portot is kap az egyszerűbb hibakeresés érdekében. A fedélzeten 8 MB-nyi programozható NOR Flash is lapul.

A fejlesztőalaplappal kiaknázhatóak az Arduino fejlesztőkörnyezetében rejlő lehetőségek, sőt, a korábbi Arduino szoftverkönyvtárak is használhatóak maradnak. További jó hír, hogy a szoftver és a hardver a jelenlegi Arduino bővítőlapkákkal, azaz a különböző Arduino Shieldekkel is kompatibilis lesz. Az Intel Galileo programozását Windows, Max OS és Linux operációs rendszer alól egyaránt meg lehet oldani.

Az Intel a kezdeményezés részeként globális szinten 1000 egyetem számára adományoz majd 50000 Intel Galileo fejlesztőalaplapot, amelyek az elkövetkező 18 hónap folyamán érkeznek meg az oktatási intézményekbe. A vállalat jelenleg hat kontinensen, összesen 17 egyetemmel működik együtt a Galileo projekt keretén belül. A cél az, hogy a projekt keretén belül a lehető legtöbb oktató és diák ismerhesse meg az Intel technológiái által kínált lehetőségeket és teljesítményt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward