Egyszerre három új rendszerchippel rukkolt elő a Qualcomm

Befutott a Snapdragon 720G, a Snapdragon 662 és a Snapdragon 460, ezek remek lehetőségeket tartogatnak a középkategóriába.

Egyszerre három új rendszerchippel rukkolt elő a Qualcomm

A Qualcomm az utóbbi időben a felsőbb árkategóriás megoldásaira helyezte a hangsúlyt, de most ezt ellensúlyozandó, előrukkolt egy sor közepes egységgel. Lényegében az új Snapdragon trió a teljes középső szegmenst képes lesz lefedni, és tekintve a cég fejlesztéseinek a népszerűségét, valószínűleg több tucat eszközben jelennek majd meg ezek a megoldások.

Bár meglehetősen széles skálán fognak mozogni ezek a lapkák, amit a számozásuk egyértelműen előre vetít, de ennek ellenére egészen sok közös pontot lehet említeni a fejlesztéseknél, ami mind a három lapkát érinti. Érdekes módon mindegyik egység támogatja például az AI Engine-t, ami a Snapdragon 400 vonalon korábban még példátlan volt. És adott a Qualcomm Sensing Hub is, ami a mobilok érzékelőinek, mikrofonjainak kezelésére szolgál nagyon alacsony fogyasztás mellett.

Galéria megnyitása

Az újdonságok között hasonlóság még, hogy támogatják a Bluetooth 5.1 modult, van 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi MU-MIMO kiterjesztéssel (Wi-Fi 6 előkészítés), és a Qualcomm FastConnect 6-széria is jelen van ezeknél valamilyen formán. Adott továbbá NFC chip is, és az A-GPS vevő pedig L1+L5 frekvenciákon is képes lehet üzemelni, plusz a Qualcomm már a NavIC indiai műholdak támogatásáról is gondoskodik. A Dual-SIM is minden esetben biztosított. No, de nézzük, hogy külön-külön mit is nyújtanak ezek a Snapdragonok.

Qualcomm Snapdragon 720G

A Snapdragon 720G aszimmetrikus klaszterekre osztva vonultat fel nyolc magot, van itt kettő Kryo 465 egység teljesítményre kihegyezve, valamint hat Kryo 465 a hatékonyságra hangolva. A lapka akár 2,3 GHz-es órajelen is üzemelhet majd – a szerényebb magok 1,8 GHz-ig skálázódhatnak. Ez a lapka az Adreno 618 grafikus feldolgozót kapta meg, ami korrekt tempóról lesz képes gondoskodni. Mivel ez egy „G” betűvel megtoldott mobilplatform, így játékokhoz van optimalizálva, és meg is kapta a Snapdragon Elite Gaming csomagot, ami egy sor gamer funkciót foglal össze.

Galéria megnyitása

Maximum 8 GB memória társítható ehhez a lapkához, 2 x 16 bites a vezérlője, és 1866 MHz-ig támogatja az LPDDR4x modulok használatát. A tárhely lehet eMMC technológiás is, de alkalmazható szerencsére UFS 2.1 is. Biztosított a Qualcomm Hexagon 692 DSP, aminek része a Tensor Accelerator és még néhány egyéb komponens is.

A Qualcomm Spectra 350L ISP-t vonultatja fel a Snapdragon 720G. Ennek köszönhetően képes lesz 192 megapixeles fotókat is feldolgozni, 48 MPixel mellett pedig még tud többképes zajszűrést. Videózásnál 4K UHD minőséggel lehet kalkulálni, ha pedig lassítás a cél, 1080p mellett 120 FPS-t tud kezelni – van H.264, H.264, VP9 és VP8 gyorsítás is. A megjelenítőket 2520 x 1080 pixelig kezeli a mobilplatform, és akár 120 Hz-es opciót is tud nyújtani. Van HDR10 támogatás, és ezt a lehetőséget akár játékok közben is ki lehet majd élvezni. Adott továbbá a Qualcomm Aqstic támogatás is.

Ez az újdonság a Snapdragon X15 LTA hálózati modemet kapta, ami akár 800 Mbps-os letöltési sebesség elérését is lehetővé teszi, és gondoskodik az LAA-ról, valamint a 4x4 MIMO-ról. A Snapdragon 720G 8 nanométeren fog készülni, így a hatékonyságával sem lesz gond. Végül megemlítendő, hogy a Quick Charge 4 gyorstöltés is ott lesz a tarsolyában.

Qualcomm Snapdragon 662

A Snapdragon 662 is nyolcmagos, és négy Kryo 260 dolgozik benne 2 GHz-en, teljesítményre optimalizálva, és ugyanennyi Kryo 260-at tartogat 1,8 GHz-en a jobb hatékonyságra kihegyezve. Az IGP szerepét az Adreno 610 kapta ezúttal, ami támogatja az OpenGL ES 3.2, az OpenCL 2.0 és a Vulkan 1.1 API-kat. A Snapdragon 662 ugyanazt a memóriavezérlőt kapta, mint a 720G, szóval LPDDR4x modulokkal lehet számolni 2 x 16 biten és 1866 MHz-en, miközben a RAM kapacitása 8 GB lehet. A tárhelyet tekintve pedig van eMMC 5.1 és UFS 2.1 szupport is. És része a lapkának a Hexagon 683 DSP.

Galéria megnyitása

Ez a köztes Snapdragon a Spectra 340T ISP egységet kapta meg, ami már „csak” 48 megapixeles fotózást támogat, és itt be kell érni a Full HD videózással, de ezt akár 60 FPS-sel is képes abszolválni az újdonság. Van itt már HEIF és HEIC támogatás is. A kijelző ebben az esetben 1080p-s lehet nyújtott képarány mellett, és legfeljebb 90 Hz-es képfrissítéssel.

Az integrált 4G LTE hálózati modem 390 Mbps-os letöltési sebesség elérését teszi lehetővé, miközben a feltöltés tempója 150 Mbps lehet. A Snapdragon 662 már 11 nanométeren készül, hogy kellően alacsony legyen az előállítási költsége, így reményeink szerint 200 dollár alatti mobilokban is megjelenhet majd. És itt is van Qualcomm Quick Charge támogatás, bár csak 3.0-s kivitelben, de így is 18 wattos töltési teljesítménnyel lehet kalkulálni.

Qualcomm Snapdragon 460

Hírünk legszerényebb alanya a Snapdragon 460, de már ez is egészen korrekt lett. Ez is nyolcmagos, és Kryo 240 egységek munkálkodnak benne legfeljebb 1,8 GHz-es frekvencián. Az integrált grafikus vezérlő szerepében pedig az Adreno 610 jelent meg (itt is). A Snapdragon 460 gigantikus ugrást jelent a tempót tekintve a Snapdragon 450-hez képest, ugyanis a CPU 70, míg az IGP 60 százalékkal lesz erősebb a Qualcomm elmondása alapján. A tárhelyből ezúttal is támogatott az eMMC és az UFS alkalmazása is, ami üdvözölendő, és maradt a 2 x 16 bites memóriavezérlő 8 GB-nyi RAM támogatással. Ezek mellett pedig adott még a Hexagon 683 DSP is.

Galéria megnyitása

A Spectra 340 képi feldolgozó jelent meg a Snapdragon 460-ban, ami 48 MPixeles fényképezést támogat Full HD (60 FPS) videózással, szóval erre a szintre egyelőre az UHD nem ér el. Videózásnál van VP8, VP9, H.264 és H.265/HEVC szupport is. A megjelenítő ezúttal is 2520 x 1080 pixeles lehet maximum, és 90 Hz a támogatott.

A Snapdragon 460 az X11 LTE hálózati modemet vonultatja fel, ami 13-as kategóriába sorolható a sebessége alapján, és támogatja a kétszeres vivő aggregációt le és feltöltésnél is. Említést érdemel még, hogy biztosított a Qualcomm Quick Charge 3.0 gyorstöltés, és ez a rendszerchip is 11 nm-es gyártási eljárással készül, méghozzá a Samsungnál, ahol a többi újdonság előállítás is történik.

A Qualcomm Snapdragon 720G fog először megjelenni, már az első negyedévben érkezhetnek olyan okostelefonok, amiben ez a lapka teljesít szolgálatot. A Snapdragon 662 és a 460 mobilplatformok pedig az év második felében fognak bevetésre indulni.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap