Shop menü

EGYRE VALÓSZÍNŰBB, HOGY AZ OPENAI SAJÁT MI GYORSÍTÓ LAPKÁT KÉSZÍTHET

Úgy tudni, hogy már chipgyártóval is tárgyal a szakember, miközben a chiptervezés a színfalak mögött már elkezdődhetett.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre valószínűbb, hogy az OpenAI saját MI gyorsító lapkát készíthet

Már tavaly óra lehet olyan pletykákat hallani, hogy az OpenAI a mesterséges intelligenciával dolgozó szolgáltatások és nagy nyelvi modellek fejlesztése mellett már saját chipeket is tervezne. Az elmúlt napokban pedig ezek a hírek felerősödtek, viszont egyelőre még részleteket nem ismerünk.

Egyelőre meglehetősen kusza információkat lehet hallani az OpenAI saját gyorsítóchipjét illetően. Még olyan pletykák is voltak, miszerint a vállalat az előállítást is házon belül oldaná meg. Szóval még a chipgyártásra is berendezkedne azon túl, hogy a lapkát saját magának tervezné. Erre azonban szinte semmi esélyt nem látunk, mivel a chipgyártásra nem lehet pillanatok alatt berendezkedni, akkor sem, ha egy cégnek kifogyhatatlan készpénztartaléka van.

Folyamatosan tisztul a kép, és most úgy fest, hogy az OpenAI vezetője, Sam Altman gyártópartnert keres a házon belül tervezett chiphez. Állítólag a TSMC-vel egyeztetett legutóbb a szakember. A TSMC jelenleg a legfejlettebb gyártási technológiát biztosítani képes vállalat az Intel és a Samsung előtt. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a közeljövőben tényleg saját lapkával állna elő az OpenAI, sokkal valószínűbb, hogy távlati tervekről folyt az egyeztetés a felek között.

Galéria megnyitása

A TSMC-vel évekre előre kell szerződéseket kötni az elfoglalni kívánt gyártási kapacitásokról, és eleve nagyon nehéz odajutni az első sorokba, ahol jellemzően az Apple, a Qualcomm, a MediaTek, az AMD és az Nvidia a versenytárs. Ezt a névsort elnézve azonnal érezhető, hogy egy új belépőnek nincs egyszerű feladata, ha szeretne a modern eljárásokból részesülni egy saját tervezésű rendszerchippel. Szóval Sam Altman az is lehet, hogy több év múlva gyártásba kerülő lapka kapcsán egyeztetett a TSMC-vel.

De miért lenne egyáltalán érdekes az OpenAI számára a chiptervezés? Nos, a piacvezető MI vállalat jelenleg nagyon függ az Nvidiától és a zöldek által szállított kártyáktól. Noha az OpenAI kiemelt ügyfele az Nvidiának, azért egyedi chipeket nem kapnak, az Nvidia pedig nem úgy fejleszt, hogy azzal az OpenAI igényeit szolgálja ki. Éppen ezért kézenfekvő lenne az, hogy a vállalat egy teljesen egyedi lapkával álljon elő, amit a saját egyedi igényeihez tud igazítani. Egy ilyen ökoszisztémával adott esetben hatalmas előrelépést lehet elérni.

Viszont egy ilyen lépés nagyon sok befektetést kíván meg, és nagy rizikót jelent abból a szempontból, hogy a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek könnyen lehet, hogy kútba esnek. Az Nvidiával versenyezni bármilyen szempontból mindenképpen merész elképzelés, de nem lenne példátlan, hogy az alapvetően szoftveres beállítottságú cég saját magának kezd chipeket tervezni az előrelépés érdekében. De a generatív MI és hasonló folyamatok gyorsítására szolgáló lapkák általában azért rendkívül összetettek.

Állítólag közel-keleti befektetőkkel is egyeztetett Sam Altman, akiktől valószínűleg a nagyobb költségvetésű szerződésekhez és fejlesztésekhez igyekezik pénzt szerezni. Akár dollármilliárdokat is felemészthet manapság egy új lapka kifejlesztése, miközben az egység megtérülése viszonylag lassan indul be, így érhető, hogy be kell biztosítani magát a vállalatnak, ha ilyen irányba akar elmozdulni. Belső információk szerint Altman egyeztetett Tahnoun bin Zayed Al Nahyannal is, Abu-Dzabi egyik legbefolyásosabb befektetőjével.

Az OpenAI nagyon szép évet zárt, sokkal nagyobb bevételt tudott elérni, mint amire előzetesen számított, annak köszönhetően, hogy az előfizetési modell nagyon jól indított. Most már ambiciózusan tekint előre az idei évre is, és szeretnék elérni az 5 milliárd dolláros bevételt, miután 2023 decemberében 1,6 milliárd dolláros éves bevételről számolt be.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére