Shop menü

EGYRE TÖBB HELYEN FOGLALJÁK TÖRVÉNYBE A JAVÍTÁSHOZ VALÓ JOGOKAT

A „Right to Repair” mozgalom szépen halad előre globálisan, és most éppen Kaliforniában született erről új előírás.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre több helyen foglalják törvénybe a javításhoz való jogokat

Az elmúlt években a mobiltelefonok terén is egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy csökkentsék a környezeti terhelést különböző módokon. A gyártók persze azzal kezdték, hogy kisebb csomagban és kevesebb kiegészítővel kezdték forgalmazni az eszközöket, de szerencsére már egyéb lépéseket is tettek. A törvényalkotók pedig igyekeznek afelé terelni a cégeket, hogy biztosítsák a javítási lehetőséget a termékeknél.

Most éppen annak kapcsán számolhatunk be erről, hogy az Egyesült Államokban Kalifornában elfogadták az új „Right to Repair” jogszabályt, melyben számos szigorú előírást határoznak meg a gyártóknak. Ezek értelmében a készülékeknél éveken keresztül gondoskodni kell a megfelelő alkatrészellátásról, akkor is, ha az adott termék már hosszú ideje nincs forgalomban.

Kalifornia az egyik legfontosabb technológiai közben az USA-ban, éppen ezért fontos, hogy már ott is nagy szigort fordítanak a javításhoz való jogok biztosítására. Olyan vállalatok központja található itt, mint az Apple és a Google, akik egyaránt érintettek ebben az új előírásban. A Pixeleknél és az iPhone-oknál is komoly változások jöhetnek, bár szerencsére ezeknél a gyártók már eleve próbáltak a legfrissebb jogszabályokhoz igazodni. Valószínűleg ez is segített abban, hogy a Pixel 8 széria már 7 év szoftveres és hardveres támogatással debütált.

Az Egyesült Államokban korábban New Yorkban, Coloradoban és Minnesotában fogadtak el hasonló előírásokat, mint a kaliforniai. Az iránymutatások értelmében a gyártóknak legkevesebb 7 éven keresztül kell gondoskodnia arról, hogy a különböző elektronikai termékek javíthatók legyenek. Szóval nemcsak okostelefonokról van itt szó, hanem lényegesen szélesebb körről, de vannak kivételek is. Érdekes módon a konzolokra az új előírás nem vonatkozik, valamint a riasztók is kivételként lettek felsorolva.

A jogszabály minden 50 dollárnál drágább elektronikai termékre kiterjed, de az 50 és 100 dollár közötti készülékeknél csak 3 évig kell biztosítani a javíthatóságot, és 100 dollártól felfelé lesz érvényben a 7 éves előírás. A gyártóknak nemcsak alkatrészt, hanem javítási útmutatókat is ki kell adnia, és amennyiben valaminek a cseréjéhez speciális eszköz kell, abban az esetben a javításhoz szükséges eszközt is garantálnia kell az adott időn belül.

Galéria megnyitása

A 2021 júliusát követően eladott termékekre már vonatkozni fognak az előírások, szóval visszamenőleg is érintett rengeteg eszköz. A szabályozás viszont csak jövő év júliusában lép életbe, szóval addig gondoskodhatnak a gyártók arról, hogy biztosítsák a szükséges dolgokat. 2024 közepétől a hatóságok ellenőrizhetik és büntethetik is a cégeket, ha hiányosságokat tárnak fel.

A jogszabály szerint 1000 dolláros napi büntetést kell fizetnie annak, akinél problémát találnak. Ha valakinél több alkalommal is szabálysértést tárnak fel, akkor a 2. alkalomnál már napi 2000 dollárra büntethető, utána pedig már napi 5000 dollárral forog majd a számláló.

Az Európai Unió is igyekszik a javításhoz való jog biztosítása felé terelni a gyártókat, és rendszeresen döntenek olyan előírásokról, amik ezt segítik elő. Mint az ismeretes, az EU-ban már arról is van jogszabály, hogy minden mobiltelefont és egyéb akkumulátoros eszközöket úgy kell majd gyártani, hogy a telep cseréjét az emberek otthon is képesek legyenek megoldani. Persze az ilyen nagyobb horderejű döntéseknél több időt adnak a szabályozók a cégeknek.

Az akkumulátorok cserélhetőségét az okostelefonokban 2027-től kell biztosítani. De már az ezt megelőző években elkezdhetnek a gyártók különböző megoldásokat kidolgozni erre. Ezen felül pedig a különböző komponensek újrahasznosítására vonatkozóan is szigorúbb előírások vonatkoznak majd. Bőven lehetne még sorolni az ilyen jellegű lépéseket globálisan, és bízunk abban, hogy ezeknek köszönhetően a jövőben tényleg jobb élmény mellett lehet majd a készülékeket hosszabb ideig használni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére