Egyre több helyen bukkannak fel az Intel Tiger Lake processzorok

Az újdonságok majd csak jövőre jelennek meg a különböző noteszgépekben, de már most is javában tesztelik őket.

Egyre több helyen bukkannak fel az Intel Tiger Lake processzorok

Az Intel 10 nm-es csíkszélességgel készülő termékei között jelenleg csak az Ice Lake sorozat tagjait találjuk, amelyeket az ultramobil eszközökbe, illetve a noteszgépekbe szánt a gyártó. Jövőre újabb processzorok érkezhetnek ezekbe a kategóriákba, amelyek szintén 10 nm-es csíkszélességgel készülnek, de több területen is előrelépést hoznak az aktuális generációhoz képest. Ezek lesznek a Tiger Lake sorozat tagjai, amelyek szintén „U” és „Y” kivitelben kerülnek forgalomba. A Tiger Lake-Y sorozat egyik tagja július folyamán már felbukkant a UserBenchmark adatbázisában, most azonban a GeekBench 4 háza táján is feltűnt, ahol érdekes információk láttak napvilágot vele kapcsolatban.

Galéria megnyitása

Az adatok alapján ugyanarról a processzorról van szó, amely már júliusban is feltűnt: egy négymagos, nyolc szállal rendelkező megoldásról, amely 1,19 GHz-es magórajelen ketyeg. most viszont kiderült, hogy a termék magonként 1,25 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral, valamint 12 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik.

Az Ice Lake-Y sorozat tagjaihoz képest az L2 Cache mérete 512 KB-ról 1,25 MB-ra nőtt, míg az egy magra jutó megosztott harmadszintű gyorsítótár méretét 2 MB-ról 3 MB-ra emelték. Az elsőszintű adat- és utasítás-gyorsítótár esetében minden marad változatlan: előbbi 48 KB-os, utóbbi pedig 32 KB-os értékkel bír.

Galéria megnyitása

A szóban forgó processzor már az Intel Gen12 alapú iGPU-ját kapja, amely a SisoftSandra adatbázisában található információk szerint ennél a processzornál 96 EU-val rendelkezik, ami 768 stream egység jelenlétét eredményezi. Ez 50%-os előrelépés a Gen11 alapú megoldáshoz képest, am még „csak” maximum 64 EU-val gazdálkodhatott. Hogy ez teljesítmény terén mekkora előrelépést hoz? Idővel kiderül. Az viszont már most sem rejtély, hogy a Tiger Lake-Y processzorban lévő iGPU boost órajele 1000 MHz lesz, míg a Tiger Lake-U sorozat tagjai 1100 MHz-es maximális boost órajellel rendelkezhetnek. A különbség persze nem túl meglepő, hiszen az „Y” sorozat nagyon szoros TDP keretet alkalmaz, ahol nincs sok mozgástér az órajelek és a feszültségek emelésére, míg az „U” szériánál a magasabb TDP keret miatt magasabb órajeleket lehet alkalmazni.

A Tiger Lake sorozat tagjai várhatóan 2020 folyamán kerülnek forgalomba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap