Shop menü

EGYRE TÖBB ÁLDOZATOT SZED A „BLACKOUT CHALLENGE”, DE NEM LÁTNI A MEGOLDÁST

Mindenki a TikTokot hibáztatja, de egyáltalán nem biztos, hogy egyedül a videós platform a felelős az ügyben, sőt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre több áldozatot szed a „blackout challenge”, de nem látni a megoldást

A buta internetes kihívások hírével sokan szeretnek foglalkozni, népszerű téma a sajtóban, és senki nem foglalkozik azzal, hogy ez valójában csak elősegíti a terjedését. Ameddig az emberek jeges fürdőt vesznek vagy sok vizet isznak meg időre, addig nincs még könnyen meg lehet kerülni ezt a témát, de a blackout challenge mellett már nehéz elmenni.

Ha valaki nem tudja, hogy pontosan mit is takar a blackout challenge, arról van itt szó, hogy a videósnak annyi időre kell a szervezetétől megvonnia a levegőt, ameddig elájul. Erre változatos módokat találtak ki mostanra a felhasználók. Az emberek kreativitása szerencsére ezen a területen sem lankad. A legtöbb nagy figyelmet kapó kihívásnak megvannak a maga veszélyei, a jeges fürdő és a vízfogyasztás is lehet problémás, de a blackout challenge az eddigi kihívások közül messze a legveszélyesebb.

Galéria megnyitása

Remek bizonyíték erre, hogy a közelmúltban két halálesetet is ehhez kötöttek, összesen pedig már legalább hét ismert áldozata van ennek, az itthon fojtogatásos kihívás a TikTokon terjed leginkább, de nem kizárólag ezen a felületen van jelen. Az Egyesült Államokban a szolgáltatás ellen mostanra több pert is indítottak, jellemzően szülők. Elsőre úgy tűnhet, hogy a TikTok nem tesz ez ellen, de egy egyáltalán nem igaz.

A TikTok valójában már sokkal korábban lépett az ügyben, ugyanis amikor valaki rákeres a blackout challenge-re, egy figyelmeztetést ad ki az applikáció, rámutatva arra, hogy ez rendkívül veszélyes, és hogy adott esetben nagyon sok olyan videó lehet, ami nem is valódi, félrevezető. Egy komplex ismertetőt is nyújt a szolgáltatás a kihívásokról, és az azokhoz köthető problémákról. Ezt a cég direkt kis grafikákkal és tömör, könnyen érhető szöveggel állította össze, hogy tényleg megnézzék, elolvassák az emberek, ne csak egyszerűen átlépjék, ahogy a legtöbben szokták, ha hosszabb leírásokat látnak.

A gond jelen esetben ott van, hogy az emberek kellően kreatívok ahhoz, hogy elkezdjék „véletlenül” elgépelt kulcsszavakkal terjeszteni a dolgokat. Olyan sokan keresnek rá különböző módon elgépelve a blackout challenge-re, hogy a TikTok keresője nem győzi a különböző verziókat listázni. Tehát hiába próbálta meg a TikTok elejét venni a kihívás terjedésének, az emberek inkább kijátszották a rendszert, minthogy elfogadják, hogy nem érdemes önmagukat fojtogatni.

Galéria megnyitása

A szülők szerint a gyerekek nem maguktól kerestek rá a TikTokon ezekre a videókra, hanem az algoritmus magától kezdett el ilyen tartalmakat ajánlani a fiatalok számára. A vállalat azonban leszögezte, hogy ez egészen biztos, hogy nem áll össze, mivel a szolgáltatás akkor működik jól, ha az adott ember keresési és megtekintési előzményei alapján, a számukra érdekes videókat mutatja. Szóval, aki blackout challenge videóval szembesül, az nagy valószínűség szerint korábban érdeklődést mutatott ezek iránt.

A TikTok ajánlója pedig eleve nem terjeszti már azokat a kihívásos felvételeket, amiket képes ehhez kötni, azonban az elgépelésekkel kijátszott rendszerrel egyszerűen képtelen mit tenni. Különböző bírósági eljárásokban megjelent dokumentumokból kiderült, hogy a TikTok dollármilliárdokat költött már olyan fejlesztésekre, amik a tinédzserek és a még fiatalabb felhasználók megvédésére szolgálnak.

Galéria megnyitása

Külön érdekessége az ügynek az is, hogy a fent említett áldozatok közül egy kivételével mindegyik 13 évnél fiatalabb volt, tehát valójában nem is érhetné el a teljes TikTokot, mivel a szolgáltatást ilyen fiatalon nem szabad igénybe venni. Korábban volt olyan idő, amikor ezt nem kezelte túl szigorúan a vállalat, 2019-ben meg is büntették emiatt 5,7 millió dollárra az Egyesült Államokban. Ma már elvileg csak akkor lehetne fiatalkorúnak profilja, ha az egy szülő felügyelete alá tartozik, így a szülő figyelemmel tudja tartani a csemetéjét.

Nagyon nehéz azt megmondani, hogy milyen irányt vehet ez az ügy a jövőben, mert azt lehet látni, hogy amikor a TikTok valamilyen fejlesztést bevet, azt nagyon hamar kicselezik valamilyen módszerrel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére