Egyre nagyobb az Activision befolyása a Blizzardnál

Folyamatos a költségcsökkentés, a pénzügyesek beleszólnak a fejlesztésbe, a vezetőség egyre több játékot vár el a stúdiótól.

Egyre nagyobb az Activision befolyása a Blizzardnál

A Kotaku egyszer már novemberben megszólaltatott több Blizzard-alkalmazottat, amiből kiderült, hogy komoly átalakulások mennek végbe a cégnél, és egyre fontosabbá vált 2018 során a költségek csökkentése, főleg az olyan részlegeken, melyek nem közvetlenül a játékfejlesztéssel foglalkoznak, most pedig újabb részletek derültek ki az üggyel és a cég helyzetével kapcsolatban.

A Blizzard az utóbbi években már kínált egy lehetőséget azok számára, akik önként el szeretnék hagyni a vállalatot. Ezt a stúdió Career Crossroadsnak nevezi, és tulajdonképpen arról van szó, hogy akik például amúgy is gondolkodnak azon, hogy esetleg máshova mennének, és önként hajlandóak kilépni a Blizzardtól, annak felajánlanak egy elég szép kis végkielégítési csomagot.

A különbség, hogy ezt korábban leginkább a veterán (több mint 5 éve a cégnél dolgozó) vevőszolgálatos kollégáknak ajánlották fel, tavaly azonban már megadták ezt a lehetőséget a minőségellenőrzéssel és az informatikával foglalkozó munkatársaknak is, ráadásul az 5 éves küszöböt is lejjebb vitték.

A Blizzardnál tehát láthatóan alaposan vissza akarják vágni a "felesleget", ugyanakkor a játékfejlesztéssel foglalkozó csapatokhoz folyamatosan keresik az embereket. Azt ugyanakkor minden részlegnek kiadta a vezetőség, hogy folyamatosan álljanak elő olyan megoldásokkal, melyekkel tovább csökkenthetők a költségek, mindez pedig kissé ellentétesen hangzik azzal a másik fő kijelölt céllal, hogy a jövőben a Blizzardnak jóval több játékot kell kiadnia jóval rendszeresebben, mint korábban.

Most már a pénzügyesek diktálnak

Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlik egy kulturális változás a cégnél. A Kotaku által megkérdezett alkalmazottak egyaránt megerősítették, hogy a Blizzardnál korábban semmilyen beleszólása nem volt a pénzügyi részlegnek a játékfejlesztésbe, tulajdonképpen egy "láthatatlan" háttérrészlegként működtek.

Mostanában azonban már beülnek a megbeszélésekre és beleszólnak a döntésekbe, így folyamatos a harc a stratégiai kérdéseket illetően a különböző részlegek között. A megkérdezettek szerint az üzletemberek most már olyan fontosabb kérdésekbe is beleszólnak, mint például hogy a fejlesztők milyen technológiát használjanak egy-egy új kísérleti projekthez, de még az olyan apróságokkal is foglalkoznak, mint hogy mennyit költ a cég a BlizzConon osztogatott ajándékcsomagokra.

A beszámolók szerint a nagy váltás akkor kezdődött, amikor 2017 végén Armin Zezra először pénzügyi igazgató, majd operatív igazgató lett, és csatlakozott hozzá egy rakás pénzügyi szakember az Activisontől. Emellé Zezra felkérte a McKinsey tanácsadócéget, hogy segítsen a vállalat pénzügyeivel kapcsolatban, ami többnyire nyilvánvalóan ellentétben áll a régóta ott dolgozó fejlesztők érdekeivel.

Egy korszak vége?

A beszámolók szerint a Zezrát váltó új pénzügyi igazgató, Amrita Ahuja gyakorlatilag minden hónapban hangsúlyozza a megbeszéléseken a költségcsökkentés fontosságát

Azt azonban pontosan nem lehet tudni, hogy ez mennyi embert fog érinteni a közeli jövőben. A cégen belül úgy tudják a munkavállalók, hogy a fejlesztőcsapatokat nem fogják leépítések érni, a többiek azonban nincsenek biztonságban. Ezen kívül az Eurogamer arról számolt be, hogy az írországi vevőszolgálati irodában már több mint 100 ember jelezte, hogy önként távoznaa szép kis végkielégítésért cserébe.

Az Activision és a Blizzard hiába működik egy holdingcég alatt, ezidáig a vezérigazgató Bobby Kotick és az Activision vezetősége nem nagyon szólt bele a Blizzard dolgaiba. Mostanra azonban Kotick láthatóan egyre türelmetlenebb, és egy hatékonyabb, termelékenyebb Blizzardot szeretne.

Persze ez nem véletlen: Koticknak a részvényesek érdekeit is kell védenie, és a hírek szerint az Activision Blizzard nem zárt éppen erős évet 2018-ban, és a játékosok is sokat zúgolódnak mostanában a cég döntései miatt. Ennek nyomán nem csak a Blizzardnál történnek átalakulások, de például most elküldték az Activision-Blizzard pénzügyi igazgatóját, Spencer Neumannt is (habár az Activision tagadja, hogy ennek köze lenne a cég eredményeihez, és szerintük más okok állnak a háttérben).

Egy dolog azonban biztos: a Blizzardnál nagy változások történnek, melyek végére könnyen lehet, hogy már nem fogunk ráismerni a világ egyik leghíresebb stúdiójára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap