Shop menü

EGYRE NAGYOBB A BAJ A METÁNÁL ÉS A GOOGLE-NÉL

A Facebook anyavállalata és a Google egyre nehezebben tudja tartani a korábbi gazdasági céljait, az egyik legsúlyosabb eszközhöz nyúlnak, hogy a költségeket tovább csökkentsék.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre nagyobb a baj a Metánál és a Google-nél

Globálisan lassan mindenkit érint a válságos helyzet, a Meta és a Google kapcsán már voltak arról hírek néhány hónapja, hogy megszüntetik a munkaerőfelvételt és létszámstopot hirdetnek, de a jelek szerint ez nem volt elegendő. A napokban már mindkét vállalat kapcsán arról számoltak, be, hogy kirúgásokra adhatják a fejüket.

A munkavállalók elbocsájtásához már tényleg csak végső esetben szoktak nyúlni ezek a cégek, hiszen a befektetők szemében ez az intézkedés nagy félelmet kelt. A leépítéskor már lényegében borítékolható, hogy a növekedési pályán maradás vagy arra visszatérés egy hosszadalmasabb folyamat lesz. Éppen ezért ezek az IT óriások általában az utolsó pillanatig próbálják húzni, és áthelyezésekkel igyekeznek gondoskodni arról, hogy a helyzet rendeződjön. Most azonban úgy fest, hogy ez már nem elegendő, fel kell számolni munkahelyeket.

Elsődlegesen a Meta kapcsán számolt be arról a The Wall Street Journal, hogy a színfalak mögött csendben elkezdte leépíteni néhány dolgozóját. Nem használták a vezetők az elbocsájtás szót, de ezen dolgoznak, amellett, hogy a legtöbb esetben azért inkább azon vannak, hogy a lehető legtöbb embernek azért a Meta ernyője alatt próbálnak előbb új helyet találni.

Hasonló a helyzet elvileg a Google berkeiben is. A vállalat a nagyobb kapacitást igénylő fejlesztésekhez próbálja az embereket átcsoportosítani, plusz feladatot találni, akiknek éppen nincs elég munkája – vagy nem termelnek eleget a munkájukkal.

Galéria megnyitása

A Meta állítólag legalább 10 százalékkal szeretné lentebb faragni a működési költségét, hogy ezáltal a költéségek szempontjából hatékonyabbá váljon. Úgy fest, hogy a bevételek kiesését már csak úgy képes kompenzálni, ha a saját kiadásait lentebb faragja. Ez egy akkora vállalat esetében, mint a Meta, egy elképesztően nehéz feladat. Ezért is kerülhetett már most terítékre a létszám csökkentése. Nem arról van már szó ezen a szinten, hogy egy kicsit spórolnak a kiadásokon vagy átszervezik a munkarendet.

Arról egyik vállalat esetében nincs információ, hogy mennyi munkavállalót érinthet majd a gazdasági megszorítás, és az ezzel járó leépítés. Azt jelezték már korábban, hogy a kiadások csökkentésénél mindig vizsgálják a lehetőségét annak, hogy ez a lehető legkevesebb esetben érinthessen munkahelyeket, szóval nem akar a dolgozóknak kellemetlenséget okozni. Főleg ebben a mostani helyzetben nem akarnak senkit nehéz helyzetbe sodorni.

Galéria megnyitása

A Meta korábban azt közölte, hogy olyan területekre koncentrál jelenleg, mint a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság, ami a részét képezi annak az ambíciónak, hogy a metaverzumot megvalósítsa. A Meta tavaly teljes arccal fordult a metaverzum felé, ami a mostani körülmények között már egészen biztos, hogy hátrébb került a prioritási sorban, de ettől függetlenül például ott a fejlesztők köre még nyáron is bővülésben volt. A vállalat szeretné megalkotni az immerzív internetet, ahol a felhasználók már a virtuális térben élik meg a közösségi élményeket.

A Google arról beszélt, hogy az emberektől azt várja, hogy vállalkozóbbak legyenek, és olyan munkakörökben is próbáljanak segíteni, amikhez van háttértudásuk, de egyébként az nem az ő feladatuk lenne. Rugalmasságot vár az emberektől a keresőóriás, sok helyen ugyanis átfedésekkel meg lehetne oldani a nagyobb kapacitást igényt. Új embereket a cég már egy ideje nem igazán vesz fel, átszervezésekkel próbálja megoldani az új feladatok megoldását.

Galéria megnyitása

Belső információk szerint a Metánál 30 napja van a dolgozóknak arra, hogy házon belül új feladatokat találjanak maguknak, mielőtt esetlegesen megválnak tőlük, a Google-nél pedig állítólag 60 napot adnak a dolgozóknak arra, hogy megtalálják a módját annak, hogy a tudásukat más területen is kamatoztassák házon belül. A megszellőztetett információk kapcsán a Google azt mondta, hogy az ilyen esetekben egyébként 95%-ban születik megoldás, nem kell elbocsátásról dönteni, de ez az arány mostanában könnyen lehet, hogy rosszabb lesz.

Galéria megnyitása

A Meta és a Google egyébként globálisan óriási foglalkoztatónak számít. A keresőóriás alkalmazásában a legutóbbi hivatalos adatok szerint 174 ezer munkavállaló van, a Facebook anyacége pedig 83 500 dolgozót foglalkoztat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére