Egyre durvább eszközökhöz nyúl az USA a Huawei elleni harcban

Az Egyesült Államok már a TSMC-t próbálja arra rávezetni, hogy ne szállítson a Huawei számára.

Egyre durvább eszközökhöz nyúl az USA a Huawei elleni harcban

A Huawei és az USA viszonya egyre jobban elmérgesedik. Arra már aligha van esély, hogy Donald Trump irányítása alatt a Huawei betehesse a lábát amerikai földre. Az Egyesült Államok pedig már azon dolgozik, hogy az ázsiai beszállítóktól is elszigetelje a Huawei-t.

Galéria megnyitása

Egészen konkrétan a TSMC ajtaján kopogtatott be az amerikai kormány azzal a kéréssel, hogy állítsák le a chipek szállítását a Huawei számára. A Huawei és a TSMC kulcsfontosságú kapcsolatban áll egymással, mivel a Kirin rendszerchipeknek a gyártása a tajvaniaknál történik. Mert bár addig rendben van, hogy a Huawei saját magának tervezi a lapkákat például az okostelefonok és más eszközök számára, de a gyártást már nem tudják házon belül megoldani.

Lényegében csak a TSMC és a Samsung képes akkora kapacitással, és olyan technológiával szolgálni, amire a Huawei-nek szüksége van.

De mégis milyen alapon próbálja a tajvani vállalatot az Egyesült Államok arra sarkalni, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az egyik legjelentősebb partnerükkel? Nos, a válasz mondhatni egyszerű: olyan gyártáshoz használatos eszközöket alkalmaz a TSMC, amelyek részben az USA-ban, vagy amerikai közreműködéssel jöttek létre.

Tavaly novemberben változtatott egy Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma egyes termékszabályozásain, és ennek eredményeként elvileg azoknak a cégeknek, akik bármilyen amerikai technológiát használnak, engedélyt kell kérnie arra, hogy eladhassanak bármit a Huawei számára. És mivel a TSMC szállítja a Kirin és más lapkákat, így meglehetősen nagy mennyiségben ad el termékeket a Huawei számára.

Korábban az ARM-ot is szerette volna az Egyesült Államok meggyőzni arról, hogy szakítsák meg a kapcsolatot a Huawei-jel, de jelen állás szerint az ARM-nak esze ágában sincs ezt meglépni. Az USA abban az esetben arra hivatkozott, hogy a britek számtalan amerikai szellemi tulajdont alkalmaznak. Ha az ARM hátad fordítana a Huawei-nek, akkor a kínai vállalat elképesztően nehéz helyzetbe kerülne, de a TSMC elvesztése is jelentős csapás lenne – és az Egyesült Államok illetékesei pontosan tisztában vannak ezzel.

Galéria megnyitása

Ha az Egyesült Államok elérné, hogy a TSMC ne tudjon szállítani a Huawei számára, az abból a szempontból is nagyon komoly gondot jelentene a Huawei-nek, hogy precedenst teremtene. Valószínűleg nincs a világon olyan chipgyártó, aki semmilyen amerikai technológiát nem használ, szóval ezen az alapon az USA minden más céget is megpróbálhatna elvághatna a Huawei-től.

Az USA konkrét bizonyítékot még mindig nem mutatott egyébként a Huawei ellen, pedig több mint 8 hónapja már annak, hogy kikiáltotta: nemzetbiztonsági kockázatot jelent a vállalat. Mostanra az Egyesült Államok annyi iránymutatást adott az ügyben, hogy az információi szerint a kínaiak olyan hátsó ajtókat építettek a hálózati berendezéseikbe, melyeken keresztül lehetőségük volt személyes információkhoz hozzájutni.

Galéria megnyitása

Sokan továbbra is úgy látják, hogy az Egyesült Államok csak azért próbálja a Huawei-t ellehetetleníteni, hogy így tegyen keresztbe Kínának, akivel egy igazán elmélyült kereskedelmi háborút vív. És Donald Trump a kereskedelmi egyezség megkötését a politikai vezetése egyik legfontosabb kihívásának tartja. Korábban elmondta, hogy mindent megtesz azért, hogy az országa kedvezően jöjjön ki az ügyből.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap