Egyes dinoszauruszok madarak módjára költötték ki tojásaikat

Egy dinoszauruszfaj biztosan akadt, amely a madarakhoz hasonlóan saját testével költötte ki tojásait, nem pedig elásta azokat, mint a hüllők szokták. A késő kérta kori Troodon szaporodásbiológiája sok szempontból érdekes átmenetet jelent a hüllők és a modern madarak szaporodása között.

Egyes dinoszauruszok madarak módjára költötték ki tojásaikat

A tudomány régóta tisztában van azzal, hogy a dinoszauruszok tojással szaporodtak, az azonban mindeddig nem volt világos, hogy költési szokásaikban inkább hüllőkre vagy a madarakra hajaztak. Vagyis a kutatók bizonytalanok voltak abban, hogy a dinoszauruszok elásták tojásaikat, vagy inkább madárszerűen, testükkel melengették, hűtötték ezeket.

Egy új kutatás eredményei azonban arra utalnak, hogy egy dinoszaurusz faj biztosan akadt, amely a madarak útját követte (helyesebben szólva ezt előlegezte meg). A késő kréta korban, 75–65 millió évvel ezelőtt élő Troodon kistestű húsevő volt, amely 2,4 méteres testhosszt ért el felnőttként, és a fosszilis leletek alapján ugyanúgy gondozta tojásait, mint a modern madarak.

A madarak és a hüllők tojásai a költés eltérő jellege miatt szerkezetileg is különböznek: a hüllőtojások héja jóval több pórust tartalmaz, mivel az utódoknak nem könnyű levegőhöz jutniuk a földdel beborított, párás fészekben. A madarak tojásainak viszont ennyi pórusra nincs szükségük, hiszen sokkal több levegőhöz jutnak, és túl sok pórussal a kiszáradást kockáztatnák.

A Calgary Egyetem és a Montana Állami Egyetem kutatói, Darla Zelenitsky és David Varricchio ezért a Troodon tojásainak pórusszámát vizsgálták, különféle páratartalmú helyeken fészkelő modern madarak, illetve krokodilok tojásaival összevetve ezeket. A szakértők úgy találták, hogy a héj póruseloszlása nem egyenletes, hanem arra utal, hogy a dinoszauruszok függőlegesen állítva helyezték el tojásaikat a fészekben, és félig betemették azokat a fészek alján található sárba vagy homokba, a tojások felső részéhez viszont hozzáfértek. Ez a fészkelési mód nagyon hasonlít az Afrika trópusi területein honos krokodilmadár költési módszerére, amely félig a meleg homokba temeti tojásait, felülről pedig nedves tollaival hűti ezeket.

Varricchio korábbi kutatásai során már igazolta, hogy a Troodon szaporodásbiológiai szempontból átmenetet jelentett a hüllők és a madarak közt. A fészekmaradványokban talált tojások párokat alkotnak, ami arra utal, hogy az állat a krokodilokhoz hasonlóan két tojócsővel rendelkezett, szemben az egy tojócsöves madarakkal. A tojások mérete és száma is átmenetinek számít, míg a hüllők jellemzően sok apró tojást raknak, a madarak kevesebb, de nagyobb darabokat raknak le. Egy ötven kiló körüli krokodil nagyjából 50 grammos, egy ugyanekkora madár 1,1 kilogrammos tojásokat rak, a Troodon tojásainak tömege pedig fél kilogramm körül volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward