Shop menü

EGY SOR FIZETŐS CHATGPT FUNKCIÓT TETT INGYENESSÉ AZ OPENAI

Ez a lépés részben ellentétes a vállalat érdekeivel, de a piaci versenyben így jobb helyzetbe kerülhet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egy sor fizetős ChatGPT funkciót tett ingyenessé az OpenAI

Az OpenAI május elején sok újítást jelentett be, miközben a GPT-4o nyelvi modellel előrukkolt, és már akkor elmondta, hogy ezt az új nyelvi modellt ingyenesen elérhetővé fogja tenni. Arról nem beszélt a cég, hogy mi vezérli a döntéseit, mik a jelenlegi tervei, de az egészen biztos, hogy a korábbi elképzeléseit ezzel kockára teszi.

Tavaly az OpenAI sokkal nagyobb bevételt tudott összehozni, mint amire számított, annak köszönhetően, hogy az előfizetési modell valósággal berobbant a semmiből. 1,6 milliárd dollár lett a forgalma. Amikor ezt bejelentette, akkor arról is beszélt, hogy az idei évben már 5 milliárd dollárnyi bevételt szeretne összehozni, és főleg az előfizetések hajtanák a szekerét. Most viszont arról számolhatunk be, hogy rengeteg fizetős funkciót ingyen elérhetővé tett a platform.

Eddig az ingyenesen használható ChatGPT még a GPT-3.5 modellt használta, ami igazából már jelentősen elmaradt a GPT-4 különböző változataitól. Most viszont ez a különbség eltűnik, innentől az ingyenes és a fizetős rendszer is egyformán a GPT-4o modellhez nyújt hozzáférést. Ennek köszönhetően sokkal jobb minőségű válaszokat kaphatnak majd a felhasználók a generatív mesterséges intelligenciának szegezett kérdésekre.

Galéria megnyitása

Ezt a döntést elképzelhető, hogy anyagi megfontolás vezérelte, csak nem a megszokott formában. A GPT-4o az eddigi információk alapján tényleg drámaian olcsóbban üzemeltethető, mint a GPT-3.5, így benne van a pakliban, hogy egész egyszerűen jobban jár a vállalat azzal, hogy a fejlettebb nyelvi modellt ingyen adja, mintha továbbra is az előfizetés felé terelné a népeket. Persze a matek ebben az esetben nagyon összetett, és leginkább a cég pénzügyi eredményeiből lehet majd azt látni, hogy mennyire volt ez bölcs lépés a részéről. A GPT-4o széleskörű bevezetése mellett még elég sok egyéb változás is történt.

A továbbiakban már bárkinek lehetősége lesz adatelemzésre vagy diagramok készítésére a ChatGPT-t, ezek is olyan funkciók, amiket eddig csak a ChatGPT Plus és más előfizetők érhettek el. Ehhez lehetőség lesz csatolni akár a Google Drive vagy a OneDrive szolgáltatásokat is. Képeket is lehet feltölteni a szolgáltatásnak, és azzal kapcsolatos kérdéseket is fel lehet tenni a számára. Multimodális működésben is erősebb lesz innentől az ingyenesen elérhető MI csevegőbot.

Elérthetővé teszi az OpenAI a memóriát is, ami azt jelenti, hogy a ChatGPT számára a felhasználok bevihetnek olyan személyes adatokat, amikre mindig emlékezni fog. Ezt minden válaszánál figyelembe tudja majd venni, és még pontosabb, testreszabott információkkal tud majd szolgálni. Például, ha megadjuk neki, hogy szeretünk túrázni, akkor olyan programot fog ajánlani, mikor ötletelésre kérik, ha viszont leszögezzük, hogy nem szeretünk túrázni, akkor az ilyen jellegű kikapcsolódásban nem gondolkodik.

Galéria megnyitása

Az OpenAI egy ideje már egyedi GPT-k – előre feltanított, témaspecifikus chatbotok – létrehozását is lehetővé teszi. Ezeket is csak azok használhatták mostanáig, akik befizettek minimum a legolcsóbb csomagra, de ez most megváltozott. Már az egyedi GPT-k is hozzáférhetőek lesznek mindenki számára. Létrehozni azonban továbbra is csak azok tudnak majd GPT-ket, akik befizetnek a platform használatára, mindent azért továbbra sem nyújt ingyen az OpenAI.

Egyelőre limitált mennyiségben lehet majd a GPT-4o modellt használva üzeneteket váltani a ChatGPT-vel, és amikor a keret elfogy, automatikusan átáll majd a GPT-3.5-re. Mert bár a legújabb modellt kihasználhatják az emberek ingyen, a GPT-4 és a GPT-4 Turbo továbbra is tabu azoknak, akik nem fizetnek a szolgáltatásért.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére