Shop menü

EGY RAJONGÓ HÍVTA ÉLETRE AZ AMD PROJECT QUANTUM KONCEPCIÓJÁT

Elkészítette az ikonikus asztali PC 3D modelljét, amit közkinccsé is tett, majd modder képességeit megvillantva be is épített némi hardvert.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy rajongó hívta életre az AMD Project Quantum koncepcióját

Az AMD anno nagy meglepetést okozott 2015-ben, amikor bemutatták a Project Quantum névre keresztelt PC koncepciót. Az eredeti változat Fiji GPU-val érkezett volna és tulajdonképpen egy folyadékhűtéssel ellátott komplett PC lett volna, ám nagy mennyiségben sosem gyártatta le az AMD. Néhány modell azért készült, ezeket a vállalat egyes munkatársai kapták meg, így elméletben előfordulhat, hogy idővel feltűnnek az online piactereken, ám eddig ilyesmire még nem volt példa.

Tavaly novemberben egy szabadalmi bejegyzés felbukkanását követően úgy tűnt, az AMD-nél még nem tettek le a koncepcióról, azaz a későbbiekben akár egy modern hardverrel ellátott verzió is feltűnhet, ám az egyelőre nem világos, pontosan mikor kerülhet erre sor, valamint az sem, számolnak-e a termékkel egyáltalán.

Galéria megnyitása

A rajongókat a tavaly novemberi hírek ismét feltüzelték, méghozzá olyannyira, hogy egyikük nem volt rest leülni a 3D tervező szoftver elé annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján megalkossa a termék 3D nyomtatóval is elkészíthető mását. A Reddit virtuális hasábjain stand_up_g4m3r néven tevékenykedő felhasználó a két 3D STL fájlokat meg is osztotta az érdeklődőkkel, így az  bárki által letölthető. A modell 8 darabból áll, ezeket külön-külön kell elkészíteni, ám ha ezzel megvagyunk és a minőség is megfelelő, jön egy újabb nehézség: hardverrel is meg kell tölteni a házat, ami nem lesz egyszerű.

Az építésbe az alábbi videó ad részletes bepillantást

Az aktuális hardverek közül az ASRock X300W STX Mini-PC komponensei jöhetnek szóba, lényegében ezek köré építette a házat is a lelkes modellező. A hardver beszerzése nem lesz olcsó mulatság, illetve a folyadékhűtő rendszer kialakításához is haladó készségekre lesz szükség. Igazából az is járható út, ha valaki egy Raspberry Pi hobbiszámítógéppel, vagy ennek valamelyik klónjával szereli fel a házat, ám ebben az esetben a kész Project Quantum konfiguráció nagyon messze lesz attól, amit az AMD tervezői megálmodtak.

Noha a 3D STL fájlok bárki számára szabadon letölthetőek a Thingiverse-ről, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a Project Quantum szabadalmi oltalom alatt áll, azaz nincs kizárva, hogy az AMD illetékesei nem nézik majd jó szemmel a rajongó által készített modellt, így az rövid időn belül eltávolításra kerülhet a linkelt weboldalról.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére