Egy mindössze 4 éves szigetet vizsgál a NASA

2014 utolsó napjaiban először egy füstfelhő, majd egy új földdarab tűnt fel a Csendes-ócaán déli részén található Tonga két másik szigete között.

Egy mindössze 4 éves szigetet vizsgál a NASA

A sziget egy víz alatti vulkánkitörés eredményeként keletkezett, és a NASA kutatói nemrégiben közelebbről is megvizsgálhatták. Az expedíción résztvevő szakértők beszámolója szerint a fiatal szigetecske máris virágzó ökoszisztémának ad otthont, így az a biológusok számára is izgalmas terepet jelenthet. A mostani látogatás célja ugyanakkor nem elsősorban az élet, hanem a helyi geológiai jellegzetességek vizsgálata volt.

A sziget különösen érdekes a földtan kutatói számára, a legtöbb hasonló keletkezésű földdarab ugyanis hónapokkal létrejötte után visszasüllyed az óceánba. A szakértők eredetileg ezt várták a Hunga Tonga nevű sziget kapcsán is, aztán ahogy telt az idő, az csak nem akart eltűnni. Az elmúlt 150 évben ezzel együtt mindössze 3 olyan sziget keletkezett, amely tartósan meg tudott maradni.

Galéria megnyitása

A kutatók rengeteg kőzetmintát gyűjtöttek össze, hogy ezeket elemezve megértsék, pontosan miből áll a földdarab, és hogyan hathat rá az óceáni hullámok ereje. Az új sziget kapcsán ugyanis annak megfigyelése lehet az egyik legérdekesebb kutatási irány, hogy hogyan kezdi formálni az óceán, az eső és a szél az új felszíni formákat. A szakértők reményei szerint az itt megszerzett információk például a Mars földtani történetének felgöngyölítésében is segíthetnek.

Galéria megnyitása

A sziget javát borsónyi nagyságú kavicsokból álló, fekete murva borítja, a terep ugyanakkor közel sem annyira lapos, mint amilyennek a műholdfelvételek alapján tűnt. Ennek egyik oka, hogy az eső elképesztő sebességgel erodálja a felszínt. A sziget folyamatosan változó alakját a szakértők műholdak segítségével annak létrejötte óta folyamatosan figyelték, igazán azonban csak a helyi vizsgálatok mutatták meg, hogy milyen mértékű az eső hatása, mondják a szakértők.

A korábbi, távolról végzett vizsgálatok során a kutatók elsősorban a sziget déli partjára koncentráltak, ahol a hullámok folyamatosan mossák a partot. Az expedíció során azonban tanúi lehettek annak, hogy a víz, ezúttal az esővíz a sziget más részein és mély vízmosásokat formált. Hogy a sziget milyen mértékben változik a vizek hatására, azt egy videófelvételen is szimulálták, most pedig az adatokat elemezve azt próbálják megfejteni, hogy vajon miért maradt a hullámok felett a földdarab, amikor a legtöbb hasonló szigetecske csak pár hónapig húzza.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap