Egy koreai anyuka újra találkozott az elhunyt kislányával egy VR szemüvegen keresztül

A megrázó anyag bejárta már a netet.

Egy koreai anyuka újra találkozott az elhunyt kislányával egy VR szemüvegen keresztül

Sokat gondolkodtam, hogy szeretném-e megírni a következő anyagot. Sőt, nem is szerettem volna úgy egyáltalán megosztani, de ilyen publicitás után, már mindegy hogyan érzek ezzel kapcsolatban.

A múlt héten egy eléggé érzelmekkel teli videó került fel a netre, ahol egy koreai tv csatorna nyolc hónapnyi munkával egy anyukának elkészítette a lánya virtuális mását, aki korábban leukémiában elhunyt. Maga a videó nagyon érzelmes, nem is bírtam végig nézni és nem is szeretném ezután sem. A videó viszont terjedni kezdett a neten, több, mint kilenc és félmillió megtekintésnél jár és talán már jó eséllyel találkoztál is vele. Ha nem, akkor itt a remek alkalom rá, már ha tényleg érdekelnek az ilyen megrázó képsorok.

Sokan egyszerűen csak hátborzongatónak látják az egészet és úgy érzik, ennek csak káros hatása lehet az anyukára nézve és nem segíti a lezárást. Az anyuka viszont mélyen mindig is reménykedett abban, hogy újra láthatja lányát, hiszen teljesen összetört a szomorú esemény óta és nem volt képes túljutni a tragédián, így ez a találkozás talán jót tett vele.

Elég érdekes kérdéseket vet fel a téma. Lehetséges, hogy pár évtizeden belül deep learning rendszerek segítségével a VR/AR szoftverek vagy robotok képesek lesznek átvenni az elhunytak személyiségét? Vajon egy idő után ez mindennapos jelenséggé fog válni vagy összességében ez nem segítené az emberek életét? A kérdés nyitott és választ lehet nem is kapunk a mi életünkben.

Van pár hogyan készült epizód is fent YouTube-on, ahol megnézhetjük, hogyan választották ki a megfelelő hangot, amit aztán mélytanulás módszerrel átalakítottak a kislány eredeti hangjára, illetve az is megtekinthető, hogyan alkották újra meg a lányt.

A csapat igyekezett annyi információt összegyűjteni a lányról amennyit csak lehetséges volt. A rokonokat és ismerősöket kérdezték meg arról, hogy milyen volt, utánajártak kedvenc ételeinek és tevékenységeinek. Ennek segítségével pedig képesek voltak újra alkotni a személyiségét pár perc erejéig. Együtt tölthették az időt a parkban, ahova sűrűn jártak le korábban és együtt ünnepelhették a lány születésnapját.

A koreai MBC nem tervez több ilyen találkozást létrehozni a jövőben.

Visszatérve a cikk elejére, azért sem szerettem volna megosztani, mert úgy gondolom, ez egy elég privát élménynek kéne, hogy maradjon, és bár érdekes a koncepció, sőt örülök, ha segített az anyukának, de személy szerint a TV csatorna részéről etikátlan dolognak tartom, hogy ország és világ elé tárta ezt a találkozást. Még akkor is, ha ők tették ezt lehetővé. Ennek pedig ez volt az ára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap