Egy hétig életben tartja a donormájakat egy új rendszer

A fejlesztés ráadásul arra is képes, hogy a beteg szervekből egészséges, beültetésre alkalmas májakat csináljon.

Egy hétig életben tartja a donormájakat egy új rendszer

A klinikai gyakorlatban jelenleg alkalmazott módszerekkel a testen kívül nagyjából 24 óráig tartható életben az emberi máj, egy több zürichi intézmény részvételével zajló kutatás eredményeként azonban rövidesen bevezetésre kerülhet egy olyan perfúziós technika, amellyel ez az idő egy teljes hétre nyújtható. Ami pedig még ennél is jobb hír, az új rendszer arra is képes, hogy a korábban súlyos májbetegség miatt beültetésre alkalmatlan szerveket egészségessé és használhatóvá tegye.

A fejlesztést már sertés és emberi májakon is tesztelték, így a következő lépés az ilyen módon megőrzött és egészségessé tett szervek humán beültetése lehet. A kutatók négy éve dolgoznak egy olyan készüléken, amely a normál testműködéshez hasonló környezetet biztosít a testből kiemelt szerveknek, így vért és oxigént juttat azokba, felügyeli a vércukorszintet és a vörösvérsejtszámot, illetve eltávolítja a salakanyagokat. Emellett pedig olyan gyógyulást serkentő anyagokat is átáramoltat a szerven, amelyet a donorszervezet maga nem volt képes biztosítani.

Galéria megnyitása

A rendszer teljesen automatikusan működik, és fejlesztői elmondása szerint mostanra egyáltalán nem igényel emberi felügyeletet, vagy közbeavatkozást. Amikor a kutatók elkezdték a munkát, a perfúziós rendszer első változata mindössze 12 órán keresztül tudta életben tartani a sertésmájakat. Aztán több mint 70 további sertésszerven dolgozva sikerült finomhangolni a rendszert, új módon szabályozni a glükózanyagcserét, a salakanyagok eltávolítását, ráadásul a máj mozgatását is megvalósították, mintha az az élő testben lenne. Mindezen változtatások révén jelentősen megnyújtották a szervek élettartamát, a hosszabb idővel pedig lehetőség nyílt azok gyógyítására is.

A sertésmájakon végzett sikeres tesztek után a kutatók beszereztek 10 olyan emberi májat, amelyeket rossz állapotuk miatt transzplantációra alkalmatlannak nyilvánítottak az orvosok. A májak közül hetet sikerült annyira helyrehozni 7 nap perfúzióval, hogy azok laboreredményei teljesen egészségesnek mutatták a szerveket. Az egyetlen mellékhatás az volt, hogy a májak a 7 nap alatt eredeti tömegük 25 százalékát elvesztették. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy ez miért történt, de véleményük szerint a súlyvesztés elviekben nem lehet hatással a normális működésre.

Galéria megnyitása

Az eredmények tehát összességében rendkívül biztatóak. Ha a módszer a klinikai tesztek során is beválik, azzal számtalan új lehetőség nyílhat a szervátültetés gyakorlatában. Például korábban alkalmatlan donorszervek válhatnak beültethetővé, megoldható lesz a szervek nagyobb távolságokba szállítása, és akár az is megvalósítható lehet, hogy egy donormájat több részre daraboljanak, majd a darabokat a perfúziós készülékben regenerálják. Így akár kétszeresére vagy háromszorosára is nőhet az elérhető donormájak száma.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap