Egészségügyi kockázatot jelentenek a 3D nyomtatók?

A kutatók két éven át vizsgálták, milyen anyagok és részecskék kerülnek a levegőbe a 3D nyomtatók működése során.

Egészségügyi kockázatot jelentenek a 3D nyomtatók?

Érdemes vigyázni a 3D nyomtatókkal

A 3D nyomtatók pillanatok alatt szélesebb körben is elérhető, könnyedén használható eszközökké váltak az elmúlt évek során. A 3D nyomtatók számos esetben jöhetnek jól: például egyedivé tehetjük velük bizonyos eszközeinket, ehhez pedig a különböző gyártók sablonokat is biztosítanak – gondoljunk csak az egyes számítógépházakra és processzorhűtőkre–, de különböző projektek alkarészeit is hatékonyan legyárthatjuk velük. Ráadásul a technológia már egyre elérhetőbb, hála az árak csökkenésének és a kínálat bővülésének, így egyre többen rendelkeznek 3D nyomtatóval otthon, amelynek működtetése a friss kutatások szerint egészségügyi veszélyeket is hordoz, ha nem tartjuk be az alapvető óvintézkedéseket.

Galéria megnyitása Egy 3D nyomtató a sok közül Erre az UL Chemical Safety és a Georgia Institute of Technology szakemberei jöttek rá, akik az elmúlt két év folyamán azt vizsgálták, hogyan hatnak a 3D nyomtatók az adott szoba vagy lakás beltéri levegőminőségének alakulására. A vizsgálatok alkalmával azt vették észre, hogy számos asztali 3D nyomtató generál működés közben ultrafinom részecskéket (UFP – UltraFine Particle), amelyek egészségügyi veszélyeket hordoznak. Pont ezért mérik a beltéri levegőminőség monitorozásával foglalkozó eszközök a PM10 és a PM2.5 szintet is.

Ezek az ultrafinom részecskék ugyanis sajnos már képesek arra, hogy az orron, a szájon és a gégefőn túlhaladva még a garaton is átjussanak, majd a tüdőben le is tudnak rakódni, ha 4 mikronnál kisebbek. A 2,5 mikronnál kisebb finomszemcsés anyagok azért is veszélyesek, mert ezek a tüdőbe kerülve nem tudnak távozni onnan, vagyis a szennyezés halmozódik, ami különböző panaszokat okozhat. Például rontja a gázscsere, valamint az oxigénfelvétel hatásfokát, ami végső soron a szívre és a keringési rendszerre is nagyobb terhet ró.

További probléma, hogy a 3D nyomtató által használt anyagok (filament) olvadása közben ezzel együtt 200-nál is több illékony szerves vegyület (VOC) keletkezik, amelyek közül egyik-másik köztudottan vagy vélelmezhetően irritációkatokozhat, egy részük pedig egyenesen karcinogén anyag, vagyis rákkeltőek. A kutatók megjegyzik, hogy a publikus használatra szánt FFF (Fused Filament Fabrication), vagyis olvasztott műanyagszálas gyártásra támaszkodó 3D nyomtatók működése közben magas mennyiségű ultrafinom és finom részecske kerül az adott helyiség levegőjébe.

Mivel ezeket az eszközöket gyakran használják osztálytermekben, zárt irodai terekben, illetve akár otthoni szobákban is, a kutatók készítettek egy útmutatót, milyen lépésekkel lehet csökkenteni az egészségügyi kockázatokat.

  • A 3D nyomtatókat jól szellőző helyiségben használjuk
  • Az olvasztócsúcs/fúvóka üzemi hőmérsékletét az adott anyaghoz javasolt hőmérséklet-tartomány alsó végéhez igazítsuk
  • Ne álljunk a működő 3D nyomtató közvetlen közelébe
  • Használjunk olyan 3D nyomtatót és anyagokat, amelyeket teszteltek és ellenőriztek, és bizonyítást nyert, hogy alacsony emisszióval rendelkeznek

Amennyiben ezeket a szabályokat betartjuk, jelentősen csökkenthető az egészégügyi kockázat.

A 2D lézernyomtatók használatára is érdemes odafigyelni

Galéria megnyitásaKorábban, amikor a lézernyomtatók terjedni kezdtek, készült néhány, a fentihez hasonló jellegű kutatás, amelyek azt vizsgálták, milyen hatást gyakorolnak az említett eszközök a szoba levegőminőségének alakulására. Akkoriban megállapítást nyert, hogy a lézernyomtatók működés közben ózont generálhatnak, valamint a finom festékporszemcsékből is a levegőbe kerülhet bizonyos mennyiség, ami szintén egészségügyi kockázatokat jelenthet hosszabb távon. Azért a feltételes mód, mert eddig nem igazán készült olyan széles körű tanulmány, amely alátámasztaná, hogy kifejezetten káros az egészségre, ha sokat ülünk működő lézernyomtató mellett. Igaz, az ABC szerint a hasonló méretű részecskék, amelyek a személygépjárművel és a tehergépjárművel kipufogógázaiból érkeznek, asztmarohamokat okozhatnak egyes embereknél, valamint a szívbetegségek tüneteit is ronthatják. Lehet, ebben az irányban is érdemes lenne egy picit vizsgálódniuk a kutatóknak a közeljövőben, hiszen rengeteg irodában működnek lézernyomtatók, amelyekkel kapcsolatban jó lenne tudni, hosszabb távon milyen egészségügyi kockázatot jelent a működtetésük – ha egyáltalán jelent.

Elővigyázatosságból ezeknél az eszközöknél is érdemes betartani a kutatók által összeállított ajánlásokat, amelyeket fentebb már ismertettünk, és sérült gépet ne használjunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap