Shop menü

EGÉSZEN ÉRDEKESEN ALAKULHAT A SNAPDRAGON 8 GEN 3 FELÉPÍTÉSE

Úgy fest, hogy egyre jobban eltér majd a megszokott dizájnoktól a Qualcomm, hogy tovább növelje a tempót.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egészen érdekesen alakulhat a Snapdragon 8 Gen 3 felépítése

A Qualcomm következő generációs csúcslapkája előre láthatólag valamikor az év végéhez közeledve fog bemutatkozni, és még idén debütálhatnak az első kész mobilok is azt használva. Legalábbis az elmúlt két évben már ez volt a trend, korábban nem jöttek ilyen gyorsan az új csúcskészülékek, de a jelek szerint a fejlesztésekkel mostanában jobban halad a Qualcomm.

Nem meglepő ebből a szempontból, hogy már arról szólnak a legfrissebb pletykák, hogy milyen felépítéssel szolgálhat majd a Snapdragon 8 Gen 3. Ez a chip minden eddiginél nagyobb teljesítményre lesz képes, ez nagyjából borítékolhat. Állítólag elég érdekesen alakul majd a processzor felépítése. A pletykák szerint az SM8650 azonosító alatt futó chipben már alig lesz hatékonyságra kihegyezett mag.

Sokáig a legtöbb felsőkategóriás rendszerchipnél azt lehetett látni, hogy négy mag felel a tempóért, és ugyanennyi pedig a hatékonyságra fókuszál. Néhány éve azonban ez az egyensúly felborult, és a teljesítményér felelős egységeket elkezdték a chiptervezők különlegesebb módokon variálni. Majd bemutatkozott a Snapdragon 8 Gen 2, ahol már a hatékonyságra fókuszáló kvartett is meg lett zavarva, csak három mag maradt, ami a lehető legjobb hatékonyságot szolgálta.

Galéria megnyitása

Most az a hír járja, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 esetében a fejlesztők még kevesebb feldolgozót használnak majd a hatékonyság biztosítása céljával. Állítólag csak kettő Cortex-A5xx mag lesz itt bevetésre küldve, ezekre a fejlesztők Hayes néven hivatkoznak. A hatékonyságra kihegyezett páros felett a sorban már három Cortex-A7xx mag foglal majd helyet, ezek a Hunter (gold) néven futnak majd. Még fentebb lépve jön majd kettő Cortex-7xx mag továbbra is Hunter kódnéven (titanium). A csúcson pedig egy darab Cortex-X alapú feldolgozó lesz jelen, erre a kiszivárgott anyag Hunter ELP (gold+) néven hivatkozik.

Ez az 1+2+3+2 felállás teljesen példátlan, korábban még nem láttunk olyan rendszerchipet, ami ennyire torz dizájnt valósított volna meg. Sajnos arra vonatkozó részletekről nem szólt a fáma, hogy milyen órajelen üzemelnek majd a feldolgozók, de arról már néhány napja is volt egy másik pletyka, hogy ilyen lesz a magok leosztása. Csak akkor még 1+5+2 szerepelt a híresztelésekben. A középső klaszterben felbukkanó Cortex-A7xx magok valószínűleg két különböző megoldásból állnak majd, ahogy azt már a Snapdragon 8 Gen 2 esetében is láthattuk.

A Qualcomm valószínűleg azért kezdte el a dizájnokat a teljesítmény irányába eltolni, mert az ARM mag IP-k nem tudnak kellő tempónövekedést felmutatni. A vállalat korábban már többször kritizálta az ARM-ot azért, mert nem tud nagyobb fejlődést elérni. A torzuló dizájnok pedig az ARM gyengeségét igyekeznek kiküszöbölni.

Elvileg már úton van a Qualcomm egyedibb processzormag IP-je is, de erről mindig csak információmorzsákat kapunk. És a friss hírek alapján akárhogy is néz majd ez ki, a Snapdragon 8 Gen 3-nál még nem ezzel számol a cég. Bár az is igaz, hogy ez elsőlegesen az olyan dizájnoknál jöhet majd jól állítólag, ahol már a notebookok kiszolgálása lesz a cél. Ehhez a fejlesztéshez korábban felvásárolta a Qualcomm a Nuviát.

Arról is szó esett még az aktuális pletykákban, hogy az Adreno 750 integrált grafikus vezérlő fog bevetésre kerülni a következő generáció Snapdragon rendszerchipnél. Ennek kapcsán pedig még arról is halani lehet, hogy 770 MHz-es órajel elérésére lesz képes.

A Qualcomm szignifikáns gyorsulásra törekedik, és ha minden jól megy, akkor itt az extra tempó kihasználható lesz majd a gépi tanulási feladatok, helyben futtatott MI szolgáltatások esetében is. Erre a Qualcomm az utóbbi időben elkezdett igen nagy hangsúlyt fektetni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére