Shop menü

EGEREKBEN JÓL MŰKÖDIK A FÉRFIAKNAK KÉSZÜLŐ FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA

A naponta szedhető tabletta mellékhatások nélkül drasztikusan csökkenti a spermiumszámot, ugyanakkor voltak már hasonlóan ígéretes szerek, amelyek végül nem váltak be az emberi kipróbálás során.
Jools _
Jools _
Egerekben jól működik a férfiaknak készülő fogamzásgátló tabletta

A most fejlesztett szer azért érdekes, mert nem hormonális, de rendkívül hatékonynak bizonyult az állatkísérletek során: 99 százalékban képes volt megelőzni a fogantatást egerekben. Mindezt ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem észleltek mellékhatásokat. Az emberi kipróbálást már tervezik a kutatók, akik ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy még így is lehetséges, hogy biztonságossági okok miatt a szer sosem lesz használható.

Bár rengeteg kutatócsoport dolgozik és dolgozott biztonságos és hatásos, férfiak által szedhető fogamzásgátló szereken, különösen az utóbbi évtizedekben, a munka egyelőre nem eredményezett olyan gyógyszert, amely túljutott volna a klinikai fázison. A legtöbb ilyen szer hormontartalmú volt, ami sok mellékhatással járt együtt. A rendszerint kevesebb mellékhatással járó hormonmentes szerek így jó irányt jelenthetnek egy eredményes folytatáshoz.

„A biztonságosság rendkívül lényeges a fogamzásgátló gyógyszereknél, hiszen ezeket nem betegségre szedik az emberek, így a mellékhatásokat is kevésbé szívesen szenvedik el” – mondja a Minnesotai Egyetem kutatója, Abdullah al Noman. A szakértő és társai egy YCT529 nevű hatóanyagon dolgoznak, amelyet legutóbbi kísérleteik során 4 héten át naponta adtak hím egereknek. Az állatok spermiumszáma drasztikusan lecsökkent a szer hatására, és amikor abbahagyták a hatóanyag szedését, 4–6 héten belül ismét szaporodóképessé váltak.

A szer teljesen biztonságosnak tűnik, nincsenek detektálható mellékhatásai, pedig a kutatók a hatásos dózis százszorosát is kipróbálták az egereken. Noman és társai több mint 100 különböző hatóanyagot teszteltek a mostani állatkísérletek előzményeként. A szerekkel az alfa-retinsav-receptor (RAR-α) nevű fehérje működését kívánták gátolni, ennek révén ugyanis gátolható az A vitamin származéka, a retinsav működése, ami fontos szerepet játszik a sejtfejlődésben és a spermiumok formálódásában.

Galéria megnyitása

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok az egerek, amelyekben génmódosítással gátolták a RAR-α génjének kifejeződését, teljesen egészségesek maradtak, de nem voltak képesek spermiumokat termelni. Ennek a hatásnak a gyógyszeres imitálásában pedig az YCT529 bizonyult a legjobbnak.

A kutatók a tervek szerint még idén megkezdik a szer emberi kipróbálását. A sikeres állatkísérletek ugyanakkor – ahogy sok más esetben a gyógyszerfejlesztésben –, most sem jelentenek garanciát. Ahogy a szakértők mondják, nagyon sok hasonló szer volt már, ami egerekben hatásosnak és biztonságosnak bizonyult, de emberekben túl sok mellékhatást váltott ki, illetve nem is működött megfelelően.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére