Shop menü

EDDIG TARTOTT A BEEPER DICSŐSÉGE, AZ APPLE KÖZBELÉPETT

Az Apple máris blokkolni kezdte a Beeper Mini applikációt, ami az iMessage átverésével akart nagyra nőni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Eddig tartott a Beeper dicsősége, az Apple közbelépett

Amilyen okosan megoldotta a Beeper az iMessage rendszerének kicselezését, olyan bután kommunikálta le ezt a dolgot. Azonnal gyanítható volt, hogy az Apple ezt nem fogja teljesen szó nélkül hagyni, arra viszont valószínűleg nem sokan számítottak, hogy a válaszcsapás ennyire gyorsan fog jönni.

Már a Beeper Mini bejelentéséről szóló hírünkben elhintettük, hogy számítani kell az Apple reakciójára, és nem tudni, hogy mit fog lépni a vállalat. Nos, most már egyértelmű, hogy eléggé felbőszítette a Beeper csapata a cupertinóiakat, és nem kellett sokáig várni arra, hogy ez nyilvánvalóvá váljon. Már a múlt héten akadozni kezdett a Beeper Mini rendszere, elkezdtek panaszkodni a felhasználók, mostanra pedig az Apple hivatalos reakciója is megérkezett az ügyre.

Galéria megnyitása

A vállalat eléggé ritkán szokott közleményeket kiadni ilyen és ehhez hasonló ügyekben, ebből arra lehet következtetni, hogy most tényleg kihúzta a gyufát a Beeper. Az Apple minden jel szerint elég egyszerűen tudta orvosolni azt a „hibát”, amit a fejlesztők kihasználtak a Beeper Mini alkalmazásnál, hogy elhitessék a vállalat rendszerével, hogy Apple eszközökkel kommunikál.

Egy hete még nagy tervei voltak a Beepernek, most azonban egy sor felhasználóval rendelkezik, akiket megkárosított.

A Beeper Mini esetében csak az iMessage üzenetküldés volt az elsődleges, az alkalmazás nem kezelte az RCS üzeneteket, de még csak az SMS-eket sem. A cég akkor kijelentette, hogy ezt orvosolni fogja, és már dolgozik azon, hogy kiterjessze az applikáció képességeit. Azt azonban nem felejtette el már az indulásra megoldani, hogy fizetőssé tegye a szolgáltatást. Havi 2 dollár kell a Beeper Miniért fizetni az egy hetes tesztidőszakot követően, persze sokan azonnal befizettek a szolgáltatásra, ami most parkolópályára került.

Az ügy kapcsán az Apple egyik PR szakembere, Nadine Haija szólalt meg. Kijelentette, hogy a cégnek az a legfontosabb, hogy a legbiztonságosabb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsa, és a felhasználói adatok védelméről a saját platformján belül gondoskodjon. „Lépéseket tettünk felhasználóink védelme érdekében, és blokkoltuk azokat a technikákat, amelyek hamis hitelesítő adatokat használnak fel az iMessage-hez való hozzáférés megszerzéséhez.” – jelentette ki Haija, amivel egyértelművé tette, hogy az Apple lépett közbe, nem más hibáról van szó.

Galéria megnyitása

Az Apple szerint a Beeper Mini jelentős biztonsági kockázat volt. Állítólag a felhasználókhoz kapcsolódó érzékeny metaadatok is rossz kezekbe kerülhettek a visszaélés révén. Továbbá a cég szerint az üzenetküldő lehetőséget nyújtott arra is, hogy nem kívánatos üzenetek érjék el a felhasználókat, spamnak vagy adathalász tevékenységnek lehettek kitéve a külső forrásból érkező üzenetek révén.

Mikor az üzenetküldés akadozni kezdett, a The Verge felvette a kapcsolatot Eric Migicovsky-val, a Beeper vetezőjével. Migicovsky azt nyilatkozta, hogy nem világos számára, hogy az Apple miért blokkolja a rendszerüket arra hivatkozva, hogy a cégnek a felhasználók adatainak megóvása és a biztonság az első. Hiszen a Beeper Mini lehetővé tette az iPhone tulajdonosoknak, hogy titkosított csatornán keresztül tudjanak üzenetet küldeni az androidos ismerőseiknek is az iMessage révén. Így nem kell a sebezhető SMS-t alkalmazniuk.

„Miért kényszeríti az iPhone-felhasználókat arra az Apple, hogy titkosítatlan SMS-eket küldjenek, amikor androidos eszközzel rendelkező barátaikkal csevegnek?” – tette fel a kérdést a szakember. Persze ez valószínűleg költői kérdés a részéről. Tudja jól, hogy egyáltalán nem erről szól ez a történet, csak próbál fogást találni az Apple-ön, ami most egy nagyon jó bevételszerzési lehetőségtől fosztotta meg a Beepert.

Az Apple szakembere azt is kijelentette, hogy a jövőben folytatják azoknak a visszaéléseknek a felszámolását, amik hasonló mechanizmussal próbálkoznak, vagy egyéb módon igyekeznek megkerülni a cég biztonsági megoldásait. Ezentúl ráadásul már éberebbek lesznek. Szóval az biztos, hogy amennyiben valaki ezzel próbálkozik, nem jó taktika a világot telekürtölni a sikeres visszaélésekkel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére