DropTag: a csomag megmondja, ha leejtették

Az új szenzor okos, olcsó és akár többször is felhasználható.

DropTag: a csomag megmondja, ha leejtették

Kellemetlen dolog, ha az ember fontos, törékeny csomagot vár, majd az átvett doboz kibontása után azzal szembesül, hogy a hanyag bánásmód miatt megsérült a megrendelt termék. Ezt valószínűleg sokunk átélte már. A jelenség ellen nehéz védekezni, hiszen a dobozról az esetek többségében nem lehet megállapítani, hogy leejtették-e - maximum a csomag átvételét tagadhatjuk meg, ha látványos külsérelmi nyomokat fedezünk fel.

A problémára ötletes megoldást kínál a Cambridge Consultants névre keresztelt termékfejlesztő vállalat, amely egy újfajta módszert talált ki a csomag kondíciójának gyors ellenőrzéséhez. Az okos rendszer alapja egy érzékelő, ami az adott csomagon foglal helyet, az érzékelő Bluetooth 4.0-s jeleit pedig egy alkalmazás fogadja, ami okostelefonon, illetve táblán egyaránt futhat.

Az érzékelő rendkívül energiatakarékos, így egy gombelem méretű áramforrással akár hetekig is képes üzemelni. A speciális szenzor darabonként kevesebb, mint két dollárnyi összegből kihozható, egyszerű, kompakt felépítése miatt pedig akár többször is felhasználható.

A Bluetooth 4.0-s kapcsolat segítségével 45 méteres hatótávolság áll rendelkezésre, így kényelmesen ellenőrizhető a csomag állapota. Az alkalmazás azoknál a csomagoknál, amelyekre vigyáztak, a "Jól kezelt" feliratot írja ki, míg a hanyagul kezelt, dobált csomagoknál a "Leejtett" feliratot adja eredményül. Ha a csomagot megrázzák, akkor egy, a szeizmográfokéhoz hasonló ábra is rendelkezésre áll, ami a csomagot ért erőhatások intenzitásáról ad képet - ahogy az a fenti videón is látszik.

Az újítást nem csak a csomagot váró átlagfelhasználók, hanem a különböző csomagszállító cégek, illetve disztribútorok alkalmazottai is használhatják majd. A disztribútorok raktáraiban, illetve a futárcégek logisztikai bázisain például folyamatosan monitorozható lesz a beérkező és az éppen kiinduló csomagok állapota, így könnyebb megelőzni a hanyag csomagkezelésből adódó kellemetlenségeket, illetve azonnal lehet reagálni a felismert problémára.

Mivel az internetes kereskedelem, amely többnyire csomagküldésen alapul, világszerte fellendülőben van, egyre nagyobb szükség van az egyszerű, olcsó, ám de kellően okos szenzorok alkalmazására. Napjainkban a csomagküldő vállalatok vagy egyszerű, mechanikus alapú szenzorokkal, vagy pedig méregdrága adatrögzítőkkel oldják meg a csomag állapotának figyelését - a fentihez hasonló olcsó és okos szenzorok hiánycikknek számítanak.

A fejlesztők persze további lehetőségeket is látnak az új szenzorban. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy a szenzor pontosan meg tudja mondani, mi történt a csomaggal, valamint felmerült az is, hogy a jövőben hőmérséklet érzékelővel is kiegészítik az újdonságot, ami ételszállítmányok, illetve gyógyszerszállítmányok esetében jöhet különösen jól. Utóbbi csomagoknál abszolút nem mindegy, milyen hőmérsékleten töltötték el azt a pár órát, illetve esetenként néhány napot, amíg célba értek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward