Shop menü

DRÁGÁBBAN KÉSZÜLHETNEK A KÜLÖNBÖZŐ CHIPEK A TSMC AMERIKAI GYÁRAIBAN, MINT A TAJVANIAKBAN

A hírek szerint nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, de Japánban is többet kell majd fizetni a chipgyártásért, mint Tajvanon.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Drágábban készülhetnek a különböző chipek a TSMC amerikai gyáraiban, mint a tajvaniakban

A TSMC vezetése már többször is megemlítette, sokkal többe kerül egy-egy üzem felépítése külföldön, mint a vállalat saját országában, Tajvanon. A cég az egyes kormányzatokból kapott támogatásokat annak érdekében, hogy tőkeberuházásukat segítség a térségek, ám úgy tűnik, a gyárépítésből fakadó extra költségeket áthárítják a megrendelőkre, akiknek így többe kerül majd az egyes chipek legyártatása. A többe kerülő chipgyártás mögött egyébként olyan tényezők is megbújhatnak még, mint a magasabb nyersanyag- és energiaköltségek, valamint a magasabb bérköltségek, igaz, ezeket konkrétan nem emelték ki a DigiTimes munkatársai.

Az Amerikai Egyesült Államokban, Arizona államban épülő TSMC üzemcsoport nemrégiben ért egy rendkívül fontos mérföldkőhöz, a munka viszont azóta is zajlik annak érdekében, hogy 2024 végére sikerüljön elindítani a kereskedelmi termelést. Az amerikai ügyfelek az új gyárakban akár 30%-kal is többet fizethetnek majd az USA területén készülő chipekért, mint a tajvani lapkákért.

Az iparági elemzők azt állítják, hogy a TSMC N4-es és N5-ös, azaz a 4 nm-es és az 5 nm-es osztályú gyártástechnológiák esetében 25-30% lehet a felár a tajvani üzemek gyártási költségeihez képest. Ezzel egy időben azok a megrendelők is többet fizethetnek, akik a Japánban található gyárakból szeretnének N28/N22, vagy éppen N16/N12 gyártástechnológiával készülő chipeket rendelni, ezek ugyanis 10-15%-kal drágábbak lehetnek, mint amennyiért Tajvanon gyártják őket.

Galéria megnyitása

A TSMC a megemelkedett gyártási költségeket várhatóan egy az egyben áthárítja az ügyfelekre annak érdekében, hogy megmaradjon a vállalat 53%-os bruttó árrése, amit célként tűzött ki maga elé a vezetés. A hírek szerint a japán ügyfelekkel viszonylag zökkenőmentesen sikerült megállapodni a magasabb gyártási költségekről, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy a helyi kormányzat jelentős anyagi támogatást biztosított a Kumamoto területén található gyáregység építéséhez.

Az amerikai megrendelőkkel már nem ilyen egyszerű a helyzet, ott jelenleg is tartanak a tárgyalások, egyes partnerek pedig azt is kilátásba helyezték, hogy rendeléseik egy részét átviszik más gyártókhoz, például a Samsung Foundry üzemeibe. Maguk az amerikai megrendelők egyébként jó eséllyel át tudják hárítani a megemelt gyártási költségeket saját vásárlóikra, méghozzá úgy, hogy az amerikai üzemekben a kevésbé árérzékeny megrendelők számára gyártatnak chipeket, például a kormányzatban és egyéb területeken használatos eszközökbe és konfigurációkba.

Az egyes vállalatokkal kapcsolatban így is felröppentek pletykák, amelyek alapján az AMD és a Qualcomm például a Samsung Foundry szolgálatai iránt érdeklődik, míg az Nvidia az Intel Foundry Services felé kacsintgat, például a GAA-FET alapú 20A és 18A gyártástechnológiák felé. A TSMC vezetése a pletykák ellenére is azt tervezi, kitart a meghatározott irány mellett, azaz növelik az árakat, mivel a gyártási költségek is emelkednek. Ezzel egy időben persze hozzá kell tenni a történethez azt is, hogy a fejlett chipek tervezése nem olcsó mulatság, az pedig tovább nehezítheti a megrendelők helyzetét, ha az egyes termékek dizájnját két külön beszállító gyártástechnológiájához is hozzá kell igazítani, azaz a két forrásból történő beszerzés eléggé problémás lehet. A TSMC üzemei emiatt folyamatosan csúcsra járatva üzemelhetnek még akkor is, ha a rivális félvezetőipari bérgyártóktól is rendelnek vevői különböző chipeket.

Érdekes adalék a témával kapcsolatban, hogy a hírek szerint a TSMC továbbra is megtartja az Apple kedvezményét, vagyis az almás gyártó 20-30% közötti engedményt kaphat a chipgyártással kapcsolatos költségek terén. Ez igazából nem túl nagy meglepetés, az Apple ugyanis a TSMC teljes árbevételének 25%-át adja megrendeléseivel, illetve elsőként alkalmazza a tajvani félvezetőipari bérgyártó legfrissebb gyártástechnológiáit, ezzel bevállalva a magasabb költségeket és az esetleges kockázatokat is.

A fenti információk nem hivatalos forrásból származnak, hanem az iparági szakértőktől, éppen ezért érdemes őket gyanakvóan kezelni. A fenti számok általánosságban érvényesek, az egyes gyártókkal kötött egyedi szerződések ezektől eltérhetnek, és mivel üzleti titkokról van szó, hivatalosan nem fogják megerősíteni a számokat. Remélhetőleg a továbbiakban is kiszivárog még ez-az a TSMC árképzésével kapcsolatban, és talán rövidesen arra is fény derül, hogyan reagálnak majd a megrendelők a drágább amerikai chipgyártásra.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére