Döntött az USA, újabb szigorítást vezet be a Huawei ellen

Nem hosszabbítja meg az átmeneti kereskedelmi engedélyeket az Egyesült Államok, és tiltólistára tett egy sor Huawei leányvállalatot is.

Döntött az USA, újabb szigorítást vezet be a Huawei ellen

Az Egyesült Államok folyamatosan azon dolgozik, hogy akadályozza a Huawei működését, a Huawei pedig nyilván azon van, hogy megtalálja annak a módját, hogy az intézkedések mellett is tovább tudja folytatni a tevékenységét. A felek harca most újabb szintre ért, az USA újabb szigorításokról határozott.

Tavaly május óta a Huawei már állandó megszorítások mellett üzemel, és az USA próbálja ellehetetleníteni a helyzetét, de eddig mindig talált megoldásokat a kínai alakulat a folytatásra. A napokban lejárt a Google-lel korábban kötött megállapodásra is a vállalatnak, ami kapcsán kijelentette az USA, hogy ezt nem hosszabbíthatja meg a vállalat.

Ez azonban nem lesz hatással a 2019 májusa előtt forgalomba helyezett okostelefonokra és más androidos Huawei eszközökre. Azok továbbra is gond nélkül kaphatnak majd frissítéseket. Viszont nem lehet mindenki vidám, ugyanis több telekommunikációs cég az USA-ban el lesz vágva a támogatástól. Olyan vidéki, kisebb szolgáltatók járhatnak pórul, akik a továbbiakban nem tudják majd a Huawei támogatását élvezni a korábban telepített hálózati berendezések üzemeltetése során.

Galéria megnyitása

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok vezetése azoknak a cégeknek a helyzetével mit fog kezdeni, akik a mostani döntés nyomán kerülnek lehetetlen helyzetbe. A kis szolgáltatóknál nincsen arra megfelelő keret, hogy a hálózati berendezéseket egyszerűen lecseréljék más cégek megoldásaira a közeljövőben, de amennyiben valamilyen egység meghibásodik, nem is tudják majd azt pótolni, hiszen a Huawei nem szolgálhatja ki őket. Valószínűleg egyedi engedélyekhez folyamodnak majd az érintettek.

Viszont a Huawei-nek is okoz majd kellemetlenséget az, hogy az USA most újabb szintre emelte a szigort, ugyanis az Egyesült Államok kibővítette a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitásoknak a listáját, amit eredetileg 114 vállalat felsorolásával hozott létre. Olyan cégeket vett fel erre, amik a Huawei számára biztosítottak alkatrészellátást különböző alternatív beszállítói csatornákon keresztül.

Több új Huawei eszköz szétszedése során is lehetett azt látni, hogy a tiltás ellenére vannak bennük amerikai komponensek. Nos, ezt úgy oldotta meg a Huawei, hogy több tucatnyi leányvállalaton keresztül játszotta ki az Egyesült Államok szigorát. Viszont ezzel tisztában volt az USA is, és most ezen a téren is véget vetettek az illetékesek a jó világnak. 38 olyan céget tett tiltólistára az amerikai vezetés, amelyek a Huawei-hez kapcsolódtak, és szerepük volt a komponensek biztosításában.

Galéria megnyitása

A Trump-kormány egészen pontosan 21 különböző országhoz kapcsolódóan vett fel 38 újabb vállalatot a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások névsorába. Összesen már 152 darab, különböző tevékenységben érdekelt vállalat található ezen a tiltólistán, és csak azok az amerikai cégek kereskedhetnek a lajstromon szereplőkkel, akiknek erre az Egyesült Államok külön engedélyt állít ki erről. És ezek az engedélyek is rendszeres meghosszabbításra szorulnak, tehát időszakosak, nem véglegesek.

Jelenleg hivatalos információnk arról sincs, hogy a Huawei milyen rendszerchipeket tud majd használni az okostelefonjaiban és más eszközeiben, mivel a vállalatot a TSMC-től is eltiltotta az USA arra hivatkozva, hogy a bérgyártó amerikai szellemi tulajdont és gépeket alkalmaz. A mostani döntés miatt pedig még több chiptől esik el a Huawei, amelyek szintén szükségesek voltak a berendezések működéséhez, ezért volt kénytelen a vállalat az amerikai tiltást kijátszva beszerezni a komponenseket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap