Shop menü

DÖNTÖTT AZ EU: 2027-TŐL CSERÉLHETŐ AKKUVAL KELL JÖNNIE A MOBILOKNAK

Az Európai Parlament által elfogadott új irányvonal sok fejfájást okozhat majd a gyártók számára, és a felhasználóknak is számolnia kell kompromisszummal.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Döntött az EU: 2027-től cserélhető akkuval kell jönnie a mobiloknak

Az elmúlt években folyamatosan a fenntarthatóság irányába igyekezik terelni az Európai Unió a fogyasztói eszközöket, és ezek körében a legnagyobb problémát mindig az okostelefonok jelentik. Csak az évekbe és rengeteg munkába került, hogy elérjék azt, hogy mindenki egységesen az USB-C csatlakozót használja a jövőben. De ez nem szegi a szervezet kedvét, és most döntöttek az akkumulátorok sorsáról is.

2027-től kizárólag olyan okostelefonok kerülhetnek majd a boltokba az EU-ban, amikben egyszerűen lehet cserélni az akkumulátort.

Ezt a döntést elsöprő többséggel szavazta meg az EP, 587 képviselő szavazott az ügy mellett, és mindössze 9 személy volt ellene, huszan pedig tartózkodtak. Sajnos azt azért itt hozzá kell tenni, hogy a 2027-es dátum az ágazati szakértők szerint nem biztos, hogy összejöhet. A vállalatok előre láthatólag erőteljes lobbira készülnek majd az új törvénnyel szemben, és azt elérhetik, hogy valameddig eltolják a dolgot. Az viszont már biztos, hogy az új szabályozás idővel bevezetésre kerül.

Galéria megnyitása

Tíz évvel ezelőtt még szinte minden mobiltelefonban tudta cserélni az akkumulátort a készülék tulajdonosa, de a gyártók elkezdtek olyan dizájnokat készíteni, amik szép lassan ezt a lehetőséget felszámolták. Ma már csak néhány belépő okostelefonnál van ilyen lehetőség, ahol valószínűleg a matek azt adta ki, hogy az „egybegyártott” felépítés többe kerülne, mint megtartani a régi felépítést, így inkább nem vesződnek ezzel. De, ha minden jól megy, akkor már akár 5 éven belül minden EU-ban megjelenő készülék újra cserélhető akkuval szolgálhat.

Nemcsak az okostelefonokra vonatkozik majd ez a szabály, hanem a táblagépekre és például a fényképezőgépekre is, de ez utóbbi termékkategóriánál ezzel nem lesz különösebben nagy gond. A fényképezőkben egyébként is többnyire úgy van megoldva a telep elhelyezése, hogy azt könnyen el lehessen távolítani.

A mobiloknál és a táblagépeknél lesz ennek a döntésnek a legnagyobb hatása, drasztikusan újragondolt kialakításokra kell számítani. Árnyoldala is lesz a felhasználók szempontjából ennek a döntésnek. Szinte borítékolható, hogy kevesebb mobil lesz a jövőben vízállóságról tanúskodó IP minősítéssel, mint most, miután a levehető hátlap mellett azért nehezebb olyan masszív szigetelést összehozni, ami elég legalább egy IP67 tanúsítványhoz. Persze nem lehetetlen dologról van szó, de most az összeragasztott eszközöknél ezt aránylag könnyedén lehet megoldani.

Európában kötelező lesz a jövőben minden elektromos járművet ellátni egy olyan leírással, ami megmutatja az adott termék karbonlábnyomát, lesz majd erről egy címke, és kapni fog egy digitális útlevelet a szerkezet. Ez minden olyan termékre vonatkozik majd, ami 2 kWh-nál nagyobb akkut tartalmaz, így például a rollerek és más alternatívák lesznek a célkeresztben.

Galéria megnyitása

Fontos cél az is, hogy 2031-re el kell azt érni, hogy az elhasználódott eszközökbe kerülő akkumulátorok legalább 61 százalékát visszagyűjtsék a gyártók. Ez a cél a könnyű közlekedési eszközökre vonatkozik majd, a mobiloknál 2030-ra 73%-ot kell már elérni.

Az pedig még érdekesebben hangzik, hogy hogy a különösen szennyező akkumulátorokba kerülő anyagokat 95%-os mértékben – szóval csaknem teljes egészében – régi akkumulátorokból kinyert komponensekből kell majd fedezni 2031-re. Ez egy nagyon komoly célkitűzés, de van 8 éve a gyártóknak eljutni erre a szintre. Illetve amennyiben nem kobalt, réz, ólom vagy nikkeles akkuról van szó, elég lesz 80%-os arányt elérni 2031-ig.

Galéria megnyitása

Ráadásul mindegyik célt fokozatos előrelépés mellett kell majd hozni, az idei évtől például az akkumulátorokat már 45%-ban vissza kell gyűjteni, a villanyos könnyű közlekedési eszközöknél pedig 2028-ig kell hozni az 51%-os célt. Az EU ezeken felül azt is meghatározza, hogy az akkukba kerülő környezetre káros anyagokat pontosan mekkora arányban kell majd újrahasznosításból megoldani, szóval az ágazati szereplők egészen részletes iránymutatásokat kapnak majd.

Érdekes lesz még a jövőben életbe lépő szabályozásban az is, hogy elvileg az eladatlan elektronikai eszközöket már nem lehet majd megsemmisíteni. Ez a szabály vonatkozik majd a textil termékekre is egyébként. Ez a tilalom nagyon érdekesen hangzik, és arról egyelőre nincs szó, hogy mi lesz a sorsa azoknak az eladatlan eszközöknek, amik például évekig nem találnak gazdára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére