Shop menü

DJI O3 AIR UNIT – FEJLETT TECHNOLÓGIAI ALAP FPV DRÓNOKHOZ

Olyan megoldással állt elő a DJI, amivel korábban sosem próbálkozott, elérhetővé tett egy kamerás platformot azok számára, akik saját drónokat építenek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
DJI O3 Air Unit – Fejlett technológiai alap FPV drónokhoz

A DJI folyamatosan pihenés nélkül fejleszt, attól függetlenül, hogy áll a konkurenciához képest. A vállalatnak egyértelműen az a célja, hogy igazából minden létező felhasználói igényt ki tudjon elégíteni. Ahogy a technológia fejlődik, úgy nyílnak meg új kapuk a vállalat előtt, és az O3 Air Unit egy olyan eszköz, amit korábban valószínűleg sokan elképzelhetetlennek tartottak volna.

Ezúttal a DJI nem egy kész drónt, és nem is egy akciókamerát húzott elő a kalapjából, hanem megalkotott egy olyan eszközt, ami önmagában igazából semmire nem jó. Az O3 Air Unit alá kell egy drón, amit mások alkothatnak meg, és lehet az igazából bármilyen felépítésű, egészen kicsi is, a DJI által tervezett platform ugyanis nagyon apró. Arról van itt szó, hogy a DJI a vásárlóknak megadja a lehetőséget a fejlett videoátviteli technológiát felhasználják harmadik féltől származó FPV drónnal, teljesen új szintre emelve ezáltal az élményt.

Galéria megnyitása

A DJI O3+ a korábban OcuSync néven ismert technológiából alakult ki, ebben az esetben arról beszélhetünk, hogy a rendszer képes akár 10 kilométeres távolságból is élő képet nyújtani távirányítóra, valamint az erre alkalmas szemüvegekre. A jel akár 50 Mbps-os is lehet az átvitel során, ami kiváló minőséget jelent, viszonyítási alapként megemlítjük, hogy a legtöbb akciókamera maximális beállításon 100 Mbps körüli értéket tud.

Nagyon fontos része a technológiának, hogy alacsony késleltetés mellett biztosított a vezeték nélküli összeköttetés. A DJI 30 milliszekundumos értékről beszél, amit valós környezetben tudott elérni olyan teszt során, melyben a DJI Goggles 2-t használta, és 1080p minőségben küldött át 100 FPS-es élő képes az O3+ rendszer. Le tudott menni 28 ms-ra is a vállalat a tesztben, ezt 810p-s felbontás és 120 FPS mellett tudták elérni a nyílt terepen. Persze a környezet mindig fontos, és eltérő helyeken más-más értékek jöhetnek ki.

Galéria megnyitása

A szerkezet képes 4K Ultra HD minőségben videót rögzíteni 60 FPS-es sebességgel. Az élményhez hozzáad majd, hogy 155 fokos a látószöge, szóval szinte mindent látni fog maga előtt, és izgalmas felvételeket alkothat különböző dolgokhoz egészen közel repülve. A DJI lényegében az Avata drónból emelte át a hardveres alapot az O3 Air Unitba, ennek megfelelően egy olyan kamera található itt, ami 1/1,7 hüvelykes érzékelőt használ 48 megapixeles felbontással. Az optika fókusztávolsága fix, 60 centin túl mindent élesen tud megörökíteni.

Galéria megnyitása

Noha ez azért nem egy olyan profi videós eszköz, amivel filmjeleneteket fognak forgatni, de ettől függetlenül a DJI igyekszik a lehető legtöbb funkciót felvonultatni. Van D-Cinelike színmód, így a felvételek pontosan olyan színt mutathatnak majd, amilyet a felhasználó szeretne elérni. Be lehet vetni a látványosabb képsorok érdekében ND szűrőket, ilyet három fokozatban nyújt a DJI, van ND8, ND16 és ND32 is.

Galéria megnyitása

Az O3 Air Unit a kamera nélkül csak 28 grammot nyom, de a kamerával felszerelve sem nehezebb 36,4 grammnál, az antenna pedig csak 3 grammal járul hozzá az egész platform tömegéhez, szóval ez már tényleg elhanyagolható. Így lesz alkalmas a szerkezet arra, hogy a kicsi és fürge versenydrónokra is fel lehessen szerelni. A főmodul csak 32,5 x 30,5 x 14,5 milliméteres, a kamera pedig nagyjából 20 milliméteres minden irányból, szóval könnyen el lehet helyezni a drónon. A tervezés során fontos volt az is, hogy minden körülmények között üzemeljen a termék, így a O3 Air Unit -10 fokban és 40 fokos hőségben is munkába állhat.

Galéria megnyitása

Támogatja az újdonság a DJI Goggles 2 és a DJI FPV Goggles V2 szemüvegek használatát, és minden beállítást tökéletesen testre lehet szabni, hogy a repülés élménye a lehető legjobb legyen. Az új platformot használó drónok a DJI FPV Remote Controller 2 távvezérlővel is képesek lesznek tökéletesen együttműködni.

A DJI O3 Air Unit 260 eurós összegért cserébe rendelhető meg. Amennyiben valaki rögtön egy szemüveggel szeretné megvásárolni, 590 vagy 890 eurós plusz költséggel kell számolnia, az FPV szemüveg az olcsóbb.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére