Shop menü

DIZÁJN, RGB, BASSZUS, AVAGY BLUETOOTH-OS PARTY HANGSZÓRÓ OTTHONRA - EDIFIER QD35 - TECH VIBES

Egyedi megjelenésű hangszóró, ami RGB-ben fürdik, de vajon megéri otthonra egy hagyományos hangrendszer helyett?
Keszthelyi Dániel
Keszthelyi Dániel
Dizájn, RGB, basszus, avagy Bluetooth-os party hangszóró otthonra - EDIFIER QD35 - Tech Vibes

A Bluetooth hangszórókat övező őrület végigsöpört a világon, mára pedig lényegében alapfelszereltséggé vált minden zenekedvelő eszköztárában. A vezetékmentesség által kínált szabadságot a beépített akkumulátor és az egyszerű, USB-s töltés tette teljessé, így amint vége a téli fagyoskodásnak, az emberek kivonulnak a szabadba – rosszabb esetben a tömegközlekedési eszközökre - és már indítják is a Spotify-t. A Bluetooth szabvány megléte azonban nem minden esetben jelent hordozhatóságot, aktuális tesztem tárgya például kifejezetten otthoni felhasználásra készült.

Galéria megnyitása

A vezetékmentes jeltovábbítás elért arra a szintre, hogy amennyiben nem vagyunk végletekig érzékenyek a részletekre, mint pl. az audiofil közösség tagjai, akkor a tömörített mp3 formátumnál vagy YouTube-nál jóval magasabb minőségben is élvezhetjük kedvenc számainkat Bluetooth segítségével. Éppen ezért ma már nem ritka, hogy az otthoni felhasználásra szánt aktív hangfalakban vagy médiacenterekben is alap funkció a Bluetooth kapcsolat, így PC-től a mobilig minden eszköz kényelmesen hozzáférhet a lakás központi hangforrásához.

A kérdés már csak az, hogy egy ilyen telített piacon mit tud ajánlani az amúgy nagy múlttal rendelkező, kínai EDIFIER vállalat QD35-ös modellje. A hangcuccokban – főleg hangfalakban, illetve fej- és fülhallgatókban – közel harminc éve utazó vállalat ezúttal láthatóan egy fiatalosabb megjelenésű termékkel állt elő, mely viszonylag borsos alapárért cserébe azt vállalja, hogy akár egy 50 négyzetméteres teret is megtölt zenével, sőt, szabályozható RGB-s fényeivel akár egy házibulit is kiszolgál, miközben a vendégek telefonjait is gyorsan feltölti.

Specifikációk

Teljesítmény 3" 25W (Mid-bass) és  1" 15W (Treble)
Bemenetek AUX (3.5 mm jack), USB-A (PC), tápcsatlakozó
Vezetékmentes kapcsolat Bluetooth 5.3
Kimenetek (gyorstöltés) USB-A (18W), Type-C (35W)
Méretek 277.8 mm × 164.8 mm × 141.7 mm (Sz x Ma x Mé)
Súly (doboz és extrák nélkül) 2.64 kg
 Frekvenciatartomány 60Hz - 40kHz
Tartozékok Tápkábel, AUX kábel (3.5mm jack), USB-A kábel, törlőkendő, matrica, útmutató füzet
Szoftver és extrák LDAC kódolás, Hi-Res Audio támogatás, Edifier Connect alkalmazás
Hivatalos oldal EDIFIER QD35

Specifikációk, dizájn és felszereltség 

Szokás szerint a csomagolással és tálalással kezdek, ami esetünkben elég masszívra sikerült. Ez indokolt is, a termék ugyanis közelít a három kilogrammhoz és ahogy erre később is kitérek majd, nem hordozható. A doboz természetesen nem rejti véka alá azt az egyedi dizájnt, amivel a Q35 tagadhatatlanul elkülönbözik a hasonló eszközöktől, a fotós illusztrációval kihangsúlyozva a világítós képességeit. A jól kivehető terméknév alatt a sarkokban néhány fontosnak szánt információt olvashatunk, például megtudhatjuk, hogy ez egy otthonra szánt eszköz, ahogy azt is, hogy a Hi-Res Audio képességeit Bluetooth-on keresztül is teljesíti, a Sony által bevezetett LDAC kodek hathatós segítségével.

Galéria megnyitása

A kartonból kihúzható műanyag fül segít a szállításban, amiért hálás is voltam. A doboz belsejét ugyanis kellően szellősre méretezték, hogy a hangfalat a lehető legjobban óvják a veszélyes külső hatásoktól, tehát fogantyú nélkül már nem túl praktikus hurcolászni. A duplafedelet szétnyitva egy kartonlap fogad minket, az ott szereplő folyamatábra pedig végigvezet minket az üzembehelyezés legfontosabb lépésein. A terméket alul felül kartonelemek tartják és fogják közre, majd két réteg műanyag csomagoláson kell átjutnunk, mire végre az asztalra helyezhetjük. Az alsó kartonbölcsőbe süllyesztették a kiegészítőket rejtő feknit is, mely mindkét végén nyitott, szóval ne lepődjünk meg, ha kiemeléskor potyogni kezd belőle valami.

Galéria megnyitása

Amit kapunk, az egy 3.5 mm-es jack fejekben végződő audio kábel, egy dupla USB-A kábel a PC-s kapcsolathoz, illetve a tápkábel. Ezen felül egy adag információs papír, némi matrica, végül pedig egy kis törlőkendő jár hozzá, a ládára rakódó szennyeződések eltávolításához. Utóbbi előre jelzi nekünk, hogy fényes felületekből nem lesz hiány, lényegében a hangszórókon kívül az egész eszköz egy nagy ujjlenyomatmágnes, amin valamelyest enyhít a fehér szín. A QD35 fekete alapszínnel is forgalomba került, de ahogy sok más esetben, a fehér burkolat szerintem ennek is jobban áll. A felhasznált anyagok ettől függetlenül kiválóak, a termék egyáltalán nem érződik olcsónak, bármely pontját is vizsgáljuk közelebbről, az illesztések precízek, nem lehet nyikorgásra kényszeríteni az összhatás pedig egy masszív eszközt eredményez.

Galéria megnyitása

A dizájnerek láthatóan kitettek magukért, itt külön-külön láthatunk modern, letisztult és már-már agresszív külső jegyeket, attól függően, hogy épp mely részére pillantunk. Az egység pedig valahol a fiatalos és a minimál közötti határvonalon fekszik, de érthető, ha valakinél talán átfordul az előbbi kategóriába és kissé túlzásnak tartja. Míg az előlap a két hangszóróval érdekes térhatást kelt a technoid, vagy akár ipari dizájnjával, a tető egy fokkal szikárabb, cserébe passzol a látványhoz a konténerekre emlékeztető, hullámos felületével, melyet a legkevésbé sem diszkrét EDIFIER felirat ural. Ehhez képest a hátoldal letisztult, amennyire lehet és főleg a ki- és bemenetekkel töri meg a letisztult egységet.

Galéria megnyitása

A bal oldalon egy USB-A és egy USB-C kimenet kapott helyet, a kissé agresszív "35W" felirat pedig biztosít minket a gyorstöltési opcióról (Type-C 35W és USB-A 18W) egy kissé hatásvadász kísérőszöveg társaságában, miszerint "sebességre és biztonságra született". Ez utóbbi a GaN technológiára utal, mely a stabil gyorstöltés mellett gondoskodik a melegedés elkerüléséről is. A jobb szélén három tekerhető és kattintható gomb áll a rendelkezésünkre, tehát nem kell érintőgombokat taperolnunk ahhoz, hogy a hangfalat kényelmesen kezelhessük. Állíthatjuk a hangerőt, válthatunk a hangprofilok (Music, Movies, Gaming + az egyedi DIY) és a bemeneti források között, de a fényhatásokat is itt léptethetjük, amennyiben nem szeretnénk a mobilos appra hagyatkozni.

Galéria megnyitása

Hátul a basszus lélegzőnyílásai között láthatjuk a bekapcsológombot, a tápcsatlakozót, az 3.5 mm-es hangbemenetet, illetve a PC-s csatlakozáshoz használható USB-A portot. Szomorúan vettem tudomásul, hogy beépített akkumulátora nincs, tehát valóban csak beltéri használatra tervezték, így természetesen IP minősítés, vagyis por- és nedvességvédelem sincs a specifikációs listán. Azt is sajnálkozva konstatáltan, hogy USB-n keresztül nem láthatjuk el árammal, kizárólag az erre fenntartott tápcsatlakozó és a szabványos kábel keltheti életre. Bár nálunk a cikk megjelenésének pillanatában komoly akcióval kapható (56 990 Ft), az alapárát tekintve erős pozitívum lenne, ha kültéren is bevethető lenne és egy Type-C is elláthatná energiával. A gyorstöltésre szolgáló USB portok kellemes extrák, vezetékmentes töltésre viszont szintén nincs lehetőség, pedig ez szintén emelné az értékét, mint a lakás szórakoztatócentere.

Galéria megnyitása

Mielőtt a hangzásra és a mobilappra térnék, még pár szót ejtenék az front oldalról, hiszen innen érkezik a hang és a világítós funkciók is itt nyernek teret. Az áttetsző műanyag előlapba két hangszórót ágyaztak, a három colos, 25 wattos tányér a közép- és mély hang megszólaltatásáért felel, szorosan a jobb felső sarkában pedig a kisebb, egy colos és 15 wattos párja a magasakat továbbítja. A QG35 tehát nem kínál sztereó opciót, ami szerintem hiányosság, de alapvetően ez mégiscsak egy amolyan "party hangfal", ahol láthatóan a basszus és a fényhatások lesznek a főszereplők, továbbá nem ritka a hasonló felépítés ebben a kategóriában. A csőrendszert imitáló, tükröződő belső felület meglehetősen egyedi és az RGB-s fényáradat kiemelésében játszik nagy szerepet.

Galéria megnyitása

Lent, ahol az áttetsző rész véget ér, ott egy külön sávban egy óra kapott helyet a bal oldalon, illetve kisebb méretű jelekből azt is leolvashatjuk, hogy melyik bemenet aktív és hogy éppen melyik hangprofil felel a megszólalásért. Jobb szélen egy EDIFIER felirat is világít, mely egyéb funkcióval nem rendelkezik. Fontos tulajdonságuk, hogy kizárólag ebben a hideg fehér színben világítanak, tehát nem igazodnak az általunk választott fényhatásokhoz, ráadásul az erejük sem módosítható. Ez sajnálatos, hiszen fehér fényükkel megtörik az egységet, ráadásul az RGB-s opciókkal ellentétben lekapcsolni sem lehet őket.

Ez kényelmi szempontból kellemetlen, én például nem szeretem, ha este valami erős fényt áraszt a hálószobában. Aki érzékeny az ilyesmire, annak a hátoldali kikapcsológomb lesz az egyetlen megoldás, cserébe a kijelző nem felejti majd el a pontos időt. Talán a következő kiadást felvértezik majd olyan extrákkal, mint a vezetékmentes töltés és a fényérzékelő szenzor, de addig is ezt érdemes tudni róla. 

Galéria megnyitása

A Bluetooth csatlakoztatás a megszokottak szerint működik, a távirányításhoz és a komolyabb testreszabáshoz viszont az Edifier Connect alkalamzást kell letölteni, mely természetesen a Google Play Áruházban és az Apple App Store-ban is ingyenes. Fontos, hogy a funkciók megnyitásához az app hozzáférést kér a helyadatainkhoz, ugyanakkor biztosít minket, hogy azokat semmilyen egyéb célra nem használja majd fel. Ha hiszünk neki, vagy csak szimplán beletörődünk, hogy lassan semmit sem tehetünk hasonló engedélyek kiosztása nélkül, akkor egy viszonylag letisztult, egyszerű és jól átlátható app fogad minket, mely a teszt alatt stabilan is működött.

Galéria megnyitása

Egyik legfőbb erénye, hogy a beépített fényforrások és ami talán még fontosabb, a hangzás is módosítható. Utóbbi a beépített equalizer segítségével történik, ahol tologathatjuk a digitális potmétereket a frekvenciákkal való játszadozáshoz, míg megtaláljuk a számunkra megfelelő hangzást. Az egyedi színprofil létrehozása szintén jól működik, például a gyári palettából kiválasztható piros árnyalatok inkább voltak lilásak vagy narancsszínűek, ám némi ráfordított idővel sikerült kikevernem azt a mélyebb vöröset, amivel már én is elégedett voltam.

Galéria megnyitása

Ahogy említettem, a házibulikat nem csak állandó megvilágítással, de pulzáló vagy a zene ritmusára villogó effektekkel is feldobhatjuk, továbbá teljesen le is kapcsolhatjuk. Az app mindvégig gyorsan reagált és a hangzás csiszolgatásában is segített, bár még néhány részletet hozzáadhatnának, illetve reméljük, hogy ha a hangfal kiállja az évek próbáját, az alkalmazás később is elérhető és működőképes marad. 

Hangzás 

Ahogy azt fentebb kiemeltem, sztereó nincs, van viszont hangsúlyos basszus és elég hangerő, hogy egy átlagos lakásban ne legyen szükség további hangszórók bevetésére. Ha mégis lenne, számos Bluetooth termékeket gyártó céggel ellentétben az EDIFIER sajnos nem teszi lehetővé további QD35-ösök igába hajtását. Aki ezen a téren rendkívül elhivatott és két ilyen hangfalat is vásárolna, egy PC és némi türelem birtokában az USB-s csatlakozás lehetővé teszi, hogy a bal és jobb hangsávokat felosszuk a csatlakoztatott eszközök között, de ez se nem kényelmes se nem kézenfekvő megoldás. Sajnálatos, hogy ez a ziccer végül kimaradt, de a többség valószínűleg nem fogja hiányolni. Ami fontos lehet még, az a Mac tulajokat érinti, az USB-A csatlakozó ugyanis állítólag csak USB-A-n keresztül szolgálja ki a számítógépet, ha Type-C végű vezetékkel próbálkozunk, az újabb iMac-ek állítólag nem vesznek róla tudomást.

Galéria megnyitása

Ami a megszólalást illeti, ott alapból feltűnően a basszus uralta a teret, akár halkan szólt, akár üvöltött a hangfal. Ez nem olyan meglepő, viszont nem csak kiegyensúlyozatlan volt a mély hangok javára, de kicsit dobozhangja is volt, míg el nem kezdtem el babrálni a Connect alkalmazás hangkeverőjével. Utóbbi már dobott az összhatáson és az kifejezetten jó pont, hogy erre van lehetőségünk, hiszen számos aktív hangfalnál meg kell elégednünk a gyári kalibrációval. Persze csodát nem kell várnunk tőle, de a középtartományt és a magasakat is jobban ki tudtam emelni, így a továbbra is szignifikáns basszus mellett levegőhöz jutott más tartomány is.

Galéria megnyitása

A hangminőség amúgy egészen rendben volt, a beszédhangok pl. általában tiszták és jól érthetőek voltak, ezért az éneksávok mellett podcasteket vagy streamet is kiválóan tudtam vele fogyasztani. A célközönség valószínűleg nem kedvenc komolyzenei lemezei mellé választja majd, de talán az sem akadály, az elektronikus vagy basszus-orientált számokhoz pedig egyenesen nagyszerű lesz.

Galéria megnyitása

Maximális hangerőn számos hangfal kezd torzításba és sajnos ez a jelenség a QD35-től sem idegen, a 15. és 16. fokozatot így nem érdemes erőltetni, érdemes megállni 14-nél, de ha kisebb szobában vagyunk, akkor 10-11 környékén is megfelelő lehet. Ugyan az esetek többségében nem volt szükségem a totális túlhajtásra, a külső alapján arra számítottam, hogy valamivel több tartalékkal szolgál majd. Halknak azért nem nevezném, de talán falat sem fogunk bontani vele. 

Kell ez nekem? 

Egyértelmű, hogy az EDIFIER a dizájnra tette a legnagyobb téteket, de a QD35 a basszussal is hódít, tehát jó kiegészítő lehet kisebb party-k, házibulik megalapozásához. Ez egy jól összerakott eszköz mely hibátlanul működött, a mobilos alkalmazás pedig jelentősen növeli a kényelmet is. Számomra mégis kissé felemás élmény volt, mert bár jól használható eszköz korrekt hangerővel, úgy érzem, hogy ha kizárólag a hangzás és a hangerő fontos, otthoni felhasználásra ennyiért, de talán még jóval olcsóbban is találhatok alternatívát. A megjelenése pedig erősen megosztó lesz, mely olyan, mintha elterelné a figyelmet arról, hogy ez valójában egy hangszór. Egyszerűen kiforratlannak érzem a koncepciót, ha pl. telefont szeretnénk tölteni, valószínűleg van már otthon elég megoldásunk ehhez, legalábbis nekem nem feltétlenül a hangfalam jut eszembe először.

Galéria megnyitása

Egy gyerekszobába vagy kisebb lakásba persze így is megfelelő kiegészítő lehet, de úgy érzem, hogy a kedvezmény nélkül 70 ezer forint körüli kiskereskedelmi ára nem teszi egyértelmű választássá. Egyedi dizájn ide vagy oda, én még ezen a jóval barátságosabb, 57 ezer forintos, kedvezményes összegért is meggondolnám. Az egyedi megjelenése és az ehhez társuló minősége megkérdőjelezhetetlen erényei, már amennyiben, passzol az ízlésünkhöz, ugyanakkor a hordozhatóság szinte teljes hiánya (se akku, se hordozófül, se IP védelem) annak ellenére is zavart, hogy egy otthoni eszközről van szó. Ha viszont ezt elengedem, akkor ennyi pénzért egyszerűen nem szól elég jól. Az állandóan világító, lekapcsolhatatlan óra és az EDIFIER felirat is olyasmi, amire illett volna gondolni a tervezéskor, főleg úgy, hogy eközben a világító party LED-ek színeit viszont manuálisan keverhetjük ki a az RGB palettáról.

Galéria megnyitása

Összességében egy igényes és egyedi termék, ami nálam végül mégsem tudta megugrani a Cool díjat. Tetszett, mert egyedi, jó minőségű, nem is szól rosszul és megbízhatóan működik, de ha a hangzásra és a lényeges funkciókra egy fokkal több figyelmet fordítanának, akkor kiváló választás is lehetne belőle. Mivel az EDIFIER gyárt hasonló áron jobb hangminőségű, valódi sztereó termékeket is, így vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy szeretnénk egy digitális órát, ami hangfal és telefontöltő is egyben, – így gyerekszobába például praktikus lehet –, esetleg megelégszünk egy hétköznapibb megoldással, ami cserébe komolyabb hangzást biztosít.

7.7
Izgalmas és egyedi Bluetooth hangszóró otthonra, de ár-érték arányban találunk jobb hangzású ajánlatokat is.
+ Egyedi megjelenés, igényes kivitelezés
+ RGB-s fényáradat, saját színprofillal
+ 35W gyorstöltés az USB-C porton
+ Stabil szoftver, módosítható hangzás
- Kizárólag otthonra
- Viszont az árához képest jobb teljesítményt várnék
- Nem sztereó és nem is bővíthető egy ugyanilyen hangfallal
- Az óra és márkajelzés fényei nem állíthatók vagy kikapcsolhatók
Design
7.5
Innovation
7.5
Reliability
8.0
Specification
8.0
Price/Performance
7.5

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére