Digitális tollak és mobil szkenner IRIS módra

Az újdonságok azokat veszik célba, akik kényelmesen szeretnék digitalizálni jegyzeteiket és dokumentumaikat.

Digitális tollak és mobil szkenner IRIS módra

Bevezető

Irodai eszközöket nagyon régen teszteltünk utoljára, most azonban eljött az idő, hogy ismét tegyünk egy rövid kitérőt az említett szegmensbe, méghozzá egy meglehetősen érdekes teszt erejéig. Ezúttal ugyanis két különleges digitális tollat, valamint egy hordozható szkennert próbálunk ki, amelyek méltó kiegészítői lehetnek egy modern mobil irodának.

A mobil munka előtt az utóbbi években új lehetőségek nyíltak, hála az egyre gyorsabb mobilhálózatoknak, az egyre kompaktabb és sokoldalúbb mobileszközöknek, valamint annak, hogy rengeteg fontos irodai kiegészítőből létezik már mobil változat – gondoljunk csak a mobil nyomtatókra, szkennerekre, illetve a csoportos munkát segítő mobil hotspotokra, plusz a WiFi-s, egy időben több személy által is használható külső adattárolókra, amelyek rendszerint mobil hotspot funkciót is kínálnak.

Jegyzetelés analóg és digitális módon – egyszerre

Persze azok számára is készültek hatékonyságnövelő termékek, akik kénytelenek sokat jegyzetelni, illetve rajzolni: ők választhatnak érintőceruzával ellátott táblát, de ha bizonyos fokú precizitásra van szükség, akkor nyomásérzékeny digitizer tollak is rendelkezésre állnak, amikkel akár rajzolni is lehet.

Akik rendszeresen készítenek egyszerűbb ábrákkal tarkított kézzel írott jegyzeteket, választhatnak akár digitális tollat is, amivel ugyanúgy írhatnak a megszokott papírra, mint korábban, viszont a kézirat az írás pillanatában digitalizálásra is kerül, így nincs szükség külön szkennelésre. Hab a tortán, hogy a jegyzeteket az optikai karakterfelismerő funkció jóvoltából szerkeszthető dokumentummá is konvertálhatjuk. A mai tesztben két ilyen tollat is megnézünk.

Ha gyorsan, irodán kívül kell szkennelni

Hogy mikor lehet jó cikkünk másik főszereplője, a mobil szkenner? Előfordul néha, hogy azonnal digitalizálni kéne egy dokumentumot egy megbeszélés, egy üzleti út, vagy éppen egy privát utazás alkalmával, és az okostelefon kamerája a kitartó próbálkozások ellenére sem képes megütni a kívánt szintet.

Ekkor jöhet jól egy mobil szkenner, amivel gyorsan memóriakártyára és/vagy okostelefonra digitalizálható az adott újságcikk, üzleti dokumentum vagy éppen az adott könyvrészlet. Okostelefonról pedig már könnyen és gyorsan megosztható a tartalom közösségi hálózatokon vagy e-mailen keresztül. A szkenner akár otthon is jól jöhet, ha kompakt, frappáns kiegészítővel szeretnénk megoldani az alkalmankénti szkennelést.

Az említett élethelyzetekben nagy segítséget nyújthatnak az IRIS különböző termékei, amelyekhez többnyire ütőképes szoftver is jár. Hogy ezek a termékek mennyire hatékonyan képesek helytállni élesben, illetve mennyire könnyen kezelhetőek, az a következő oldalak folyamán kiderül, mint ahogy az is, megéri-e őket választani.

IRISNotes Express 2

IRISNotes Express 2

A digitális tollak közül az olcsóbbik példány az IRISNotes Express 2 nevet kapta és több dologban is különbözik drágább társától, a következő oldalon található Executive 2-es modelltől (ezekre mindjárt visszatérünk).

Az IRISNotes Express 2 egy elegáns dobozban érkezett, amelynek előlapja nyitható, így megcsodálhatjuk a belül lapuló digitális tollat és a hozzá tartozó vevőegységet is. A mágnesesen záródó fedlap másik oldalán az IRISNotes sorozat tagjainak összehasonlítása látható, amelyből kiderül, a három megoldás közül melyik milyen felhasználásra ajánlott.

A doboz belsejében bőven találunk dokumentumokat, és természetesen egy telepítő lemezt is. Ezek segítségével nekiláthatunk a digitális toll beüzemelésének. Nem kell félni tőle, nagyon egyszerű a folyamat. A dokumentumok és a telepítő lemez mellett maga a digitális toll, illetve a hozzá tartozó kompakt, akkumulátort tartalmazó vevőegység is jelen van a dobozban. A tollhoz kapunk két gombelemet(GP392, de GPSR41 is jó), illetve néhány tollbetétet is – utóbbiak között érintőkijelzőkhöz használható, gumivéggel ellátott betét is jelen van, amivel az egér funkcióban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak. A tintát tartalmazó betétek 67 milliméter hosszúak és 2,35 milliméter átmérőjűek – azaz az M21 formátumot követik, ami meglehetősen elterjedt.

A vevőegységet mini-USB 2.0-s porton keresztül kapcsolhatjuk az adott rendszerhez: ezen a porton keresztül nem csak a beépített akkumulátort töltésére nyílik mód, de az eltárolt jegyzeteket is áttölthetjük a PC-re. A csomag ebben az esetben egy ötletes, feltekerhető USB 2.0-s kábelt tartalmaz, az egész szetthez pedig egy alumínium doboz is jár, ami a termék hordozását teszi még kényelmesebbé, biztonságosabbá.

A digitális toll nagyjából úgy néz ki, és akkora is, mint egy márkásabb golyóstoll. Végén egy lecsavarható kupak alatt található az apró gombelemeket fogadó rekesz, ami az áramellátásról gondoskodik. A toll másik végén egy kupak alatt találjuk a betéteket fogadó egységet, amit egyszerűen lehet használni: a betéteket csak kattanásig be kell csúsztatni, majd azonnal nekiláthatunk az írásnak.

Az ultrahang-alapú technológiát alkalmazó toll a papírra vetett gondolatokat infra adatkapcsolaton keresztül továbbítja a papír tetejére csíptetett vevőegységnek. A vevőegység áramellátását nem gombelemek, hanem mini-USB 2.0-s porton keresztül tölthető beépített akkumulátor biztosítja. Az elegáns vevő összesen 100 darab A4-es dokumentum tárolására képes, az egyes oldalakat pedig az LCD kijelző mellett található gombbal rögzíthetjük. A kijelzőn az akkumulátor töltöttsége mellett azt is látjuk, milyen üzemmódban működik a rendszer, plusz az eltárolt A4-es oldalak száma is megjelenik itt. A vevőegységben egy lítium-ion akkumulátor lapul, ami 3,5 órányi töltés után 16 órányi üzemidőt kínál.

A vevőegységet általában az adott A4-es lap felső részének közepére kell rögzíteni, de ha szükséges a jobb vagy bal sarkán is helyet kaphat, méghozzá úgy, hogy középpontja a lap aljának szemközti sarka felé néz. A rendszer jobb- és balkezesek számára egyaránt kényelmesen használható – üzemeltetés során érdemes kipróbálni, hogy az adott igényekhez melyik pozícióban legjobb a vétel.

Nálunk jobbkezes üzemmódban működött a digitális toll, és tesztünkben úgy tapasztaltuk, mindhárom pozícióban stabil a vevő működése, azaz a papírra vetett sorok és ábrák digitalizálása hibátlanul megtörtént.

IRISNotes Executive 2

IRISNotes Executive 2

Tesztünk második szereplője, az IRISNotes Executive 2 ugyanolyan igényes és ötletes dobozban érkezett, mint előző oldalon bemutatott társa. A csomagolás tetszetős és informatív, belsejében pedig ezúttal is vannak kellékek szép számmal.

A digitális tollhoz megkapjuk a szükséges dokumentációt és CD-t, ami a beüzemeléshez és a használathoz szükséges. Ehhez a modellhez a mini-USB 2.0-s kábel mellett egy speciális, Apple eszközökhöz való USB-s kábelt is kapunk, amelynek egyik vége mini-USB 2.0-s, másik vége pedig egy speciális, 30 tűs csatlakozót tartalmaz. Ezzel lehet a vevőegységet iPhone sorozatú okostelefonhoz vagy iPad sorozatú táblához kapcsolni, a megfelelő alkalmazással pedig azonnal megjelenik az eszköz kijelzőjén a szöveg vagy az ábra, amit éppen papírra vetettünk.

A hasznos kis kiegészítők mellett három betét is jár a tollhoz: kettő tintát tartalmaz, a harmadikat pedig érintőkijelzőkhöz használhatjuk. A tartozékokat, a vevőegységet és a digitális tollat a mellékelt elegáns tokban vihetjük magunkkal bárhová, ahová csak akarjuk. Feltűnhet, hogy ehhez a digitális tollhoz nem kapunk gombelemeket, valamint a tollbetét kiszedéséhez szükséges alkalmatosság sem képezi a kínálat részét – ami a másik szettnél a toll kupakjába volt építve. Előbbire az a magyarázat, hogy a toll mini-USB 2.0-s kábelen keresztül tölthető beépített akkumulátort kapott, utóbbira pedig az, hogy a betéteket az oldalt elhelyezett kapcsolóval tudjuk rögzíteni, illetve oldani. A beépített lítium-ion akkumulátort 3,5 óra alatt lehet teljesen feltölteni, ezután 11 órán át lehet a tollal folyamatosan jegyzetelni.

A digitális toll és a kompakt, igényes kialakítással rendelkező vevőegység ezúttal is infra kapcsolaton keresztül kommunikál egymással. A vevőegység mini-USB 2.0-s kapcsolaton keresztül csatlakozik az adott rendszerhez: ezen a kapcsolaton keresztül nem csak az adatátvitel, hanem a beépített akkumulátor töltése is megoldható. Ez az akkumulátor szintén lítium-ion típusú, egyetlen teljes, 3,5 órán át tartó töltéssel pedig nagyjából 16 órányi üzemidőt nyújt.

A kompakt egység kijelzőjén minden fontosabb információ megjelenik, ami a működéssel kapcsolatos, a kijelző melletti gomb pedig ezúttal is a jegyzet rögzítésére használható – minden egyes teleírt oldal után meg kell nyomni a gombot. A fedélzeti memória most is maximum 100 darab A4-es oldal digitális másolatát tudja tárolni.

A vevőegységet a papír tetejének közepére kell csíptetni, de ha ekkor nem kielégítő az érzékelés hatásfoka, a papír tetejének jobb vagy bal sarkához is pozícionálhatjuk. A digitális toll és a vevőegység között szabad rálátásnak kell lennie.

IRIScan Book Executive 3

IRIScan Book Executive 3

A két digitális toll mellett egy mobil szkennert is vendégül láttunk, amely A4-es formátumú oldalak gyors és hatékony szkennelésére képes – bárhol, bármikor. Az IRIScan Book Executive 3 névre hallgató hordozható szkenner informatív, elegáns csomagolásban kerül a boltok polcaira. A doboz belsejében katonás rendben foglalnak helyet a különböző tartozékok, illetve maga a szkenner is.

A kompakt szkennerhez megkapunk mindent, amire csak szükség lehet. A szokásos dokumentáción, illetve a szoftvereket tartalmazó telepítő lemezen felül jár egy mini-USB 2.0-s adatkábel, négy darab AAA formátumú alkáli elem, valamint egy szütyő is, amiben kényelmesen, biztonságosan tárolható a szerkezet utazás alkalmával. Extraként a csomag rejt még egy 2 GB-os microSD memóriakártyát is, amihez SD adapter is jár. A kártyán tárolhatjuk a digitalizált tartalmakat.

Az IRIScan Book Executive 3 nem csak hasznos kiegészítő, de kifejezetten jól is néz ki, igaz, a zongoralakk feketében pompázó felső műanyag borítás érzékeny az ujjlenyomatokra, a porszemekre és a karcokra, de ez aligha meglepő. A felső részen a bekapcsoló gomb mellett – ami a szkennelés elindításához is használandó – egy LCD kijelzőt látunk. A kijelzőn megjelenik, milyen felbontás mellett, milyen üzemmódban zajlik a szkennelés, de azt is látjuk, hányadik beszkennelt dokumentumnál tartunk. A kijelző alatt néhány állapotjelző LED kapott helyet, amelyek a WiFi kapcsolat állapotáról, a szkennelés állapotáról, illetve az esetleges hibákról tájékoztatják a felhasználót.

A szkenner egyik oldala mentén a felbontás-választó gomb, az üzemmód-váltó kapcsoló, illetve a microSD memóriakártya-olvasó sorakozik. A szemközti oldalon egy mini-USB 2.0-s port, valamint egy újabb kapcsoló sorakozik – utóbbival azt dönthetjük el, milyen formátumban történjen a dokumentum szkennelése.

Az IRIScan Book Executive 3-as szkenner 2,6 x 25,7 x 3,1 centiméteres mérettel rendelkezik, tömege pedig 205 gramm elemek nélkül. A szkenner alján egy 217 milliméter hosszú képérzékelő foglal helyet, amellyel maximum A4-es formátumú dokumentumokat tudunk digitalizálni. A képérzékelő esetében a fentebb említett felbontás-váltó kapcsoló alkalmazásával 300 DPI-s, 600 DPI-s vagy 900 DPI-s kép készíthető. A szkennelés történhet monokróm, illetve színes módban egyaránt, a digitális dokumentumot pedig JPEG vagy PDF fájlként mentheti a rendszer. Egy A4-es színes dokumentum szkennelése maximális felbontás mellett nagyjából 12 másodpercet vesz igénybe, míg monokróm módban, alacsony felbontás esetén 2 másodperc alatt is beszkennelhető egy-egy A4-es lap.

A négy darab alkáli elem segítségével 1600 A4-es oldalt tudunk beszkennelni SD kártyára, ha 300 DPI-s felbontást és színes üzemmódot választunk. Amennyiben a WiFi előnyeit szeretnénk élvezni, akkor az említett feltételek mellett már csak 900 oldalnyi élettartam préselhető ki az alkáli elemekből. WiFi kapcsolaton keresztül egyébként egy-egy A4-es dokumentum továbbítása 2,5 másodpercet vesz igénybe, ha 300 DPI-s felbontást és színes üzemmódot választunk. A WiFi kapcsolaton keresztül okostelefonra vagy táblára továbbítható a dokumentum, ahonnan azonnal továbbküldhető e-mailen keresztül, de közösségi oldalon történő gyors megosztására is van mód.

A microSD memóriakártya-olvasó a mellékelt 2 GB-os microSD kártya helyett akár 32 GB-os microSDHC memóriakártyát is fogad, ami rengeteg dokumentum tárolására ad lehetőséget. A 2 GB-os microSD memóriakártyára 500 db 900 DPI-s, 900 db 600 DPI-s, vagy 2500 db 300 DPI-s JPEG formátumú dokumentum fér fel.

A szkenner a görgők mozgásából érzékeli, elkezdődött-e a szkennelés, üzem közben pedig figyeli az elektronika, milyen sebességgel mozgatjuk a szkennert és ennek megfelelően végzi a dokumentum beolvasását. Ha megremeg a kezünk vagy valamiért megakad a szkenner, bekapcsol az ERR feliratú LED – ebből azonnal, a kép megtekintése nélkül tudhatjuk, hogy nem lesz kielégítő a végeredmény. Ekkor érdemes az adott oldalt újra beszkennelni, természetesen a korábbinál nagyobb odafigyelés mellett.

A digitális tollak tesztje

A digitális tollak tesztje

Az IRISNotes Express 2 és az IRISNotes Executive 2 segítségével több A4-es lapot is teleírtunk, hogy kiderüljön, hogyan viselkednek a termékek élesben. Összességében mindkét digitális tollról elmondható, hogy jobban rá kell nyomni őket a lapra, mint egy hagyományos tollat, ugyanis a toll belsejében ultrahang-alapú, kapcsolóval is ellátott megoldás érzékeli írunk-e éppen – ennek aktiválásához pedig némi nyomásra van szükség. Amikor erről megfeledkeztünk, a rögzített dokumentum meglehetősen fura lett: írás helyett csak néhány betű néhány vonala jelent meg a digitális jegyzetben – jellemzően azok a vonalak, amelyek a betűk megformálásának kezdetekor készültek, hiszen ezeknél picivel erősebb a nyomás, ahogy a toll a papírhoz ér. Az Express 2-es tollban új elemek voltak, az Executive 2-es toll akkumulátorát pedig előzőleg egy teljes éjszakán át töltöttük mini-USB 2.0-s kapcsolaton keresztül, így kizárható, hogy a jelenséget az elégtelen tápellátás okozta. Annál is inkább, mert az újbóli próbálkozás alkalmával nem cseréltünk elemet, és nem is töltöttünk akkumulátort, pusztán csak erősebben rányomtuk a tollat a papírra, az eredmény mégis szembetűnően jobb lett.

Picivel erősebb nyomás alkalmazása után már szépen megjelentek a szövegek és az ábrák a digitális lapokon, igaz, ekkor az A4-es formátumú, 80 grammos írógéppapír alatt, a második oldalon is látszottak a betűk körvonalai.

A teszt során a vevőegység végig hibátlanul tette a dolgát. Mi az egységeket a lap tetejének közepére pozícionáltuk, de kipróbáltuk őket úgy is, hogy a lap egyik, illetve másik felső sarkához igazítottuk őket – a végeredmény mindhárom esetben tökéletes volt.

Az IRISNotes Executive 2 esetében extra lehetőség, hogy a mellékelt speciális USB 2.0-s kábellel a vevőegységet iPad-hez is csatlakoztathatjuk, így az ingyenesen letöltött appal iPad-en keresztül is megtekinthetjük kész jegyzeteinket. Akár arra is van mód, hogy a szettel a frissen készített, vagy már meglévő fotóinkra is írjunk – így akár "digitális képeslapot" is küldhetünk szeretteinknek, ha nyaralás közben meg szeretnénk őket lepni egy igazán személyes figyelmességgel.

Kézzel írott jegyzetek szerkeszthető szöveggé konvertálása

Mindkét toll esetében kapunk egy-egy szoftvert, amelyekkel a kézzel írott jegyzetek szerkeszthető szöveggé konvertálhatóak. Az Express 2 modellhez egy egyszerűbb, puritánabb alkalmazás jár, az Executive 2 pedig egy sokkal komolyabb, nagyobb tudással felvértezett alkalmazást kapott.

Balra az IRISNotes Express 2, jobbra pedig az IRISNotes Executive 2 eredményei látszanak. Az IRISNotes Express 2 gyári szoftvere nem támogatja a magyar nyelvet, így a másik toll szoftverével végeztük el a kézírás átalakítását

Az Express 2 egyszerű szoftverével magyar nyelvű szöveget nem lehet átkonvertálni, ugyanis a támogatott nyelvek között sajnos nem szerepel a magyar. Miután telepítettük a másik tollhoz járó IRISNotes Executive szoftvert, a Note manager alkalmazás automatikusan ezt kezdte használni OCR funkcióhoz – de mivel olyan alkalmazásról van szó, ami alapvetően nem jár az Express 2 tollhoz, így a vele készített teszt nem több egyszerű érdekességnél. Az IRISNotes Executive alkalmazásával elég jó eredménnyel konvertáltuk át a kézzel írott jegyzeteket: csak néhány szó esetében tapasztaltunk pár karakternyi téves felismerést, ami nem egy rossz arány. Az Express 2 gyári szoftverével kapcsolatban fontos elmondani, hogy Mac OS X alatt nem támogatja a kézírás szerkeszthető szöveggé való konvertálását: a jegyzeteket csak egyszerű képfájl formájában menti az app.

Az Executive 2 esetében már sokkal jobb volt a helyzet: egy kivételével minden karaktert hibátlanul felismert a szoftver. Az "Árvíztűrőtükörfúrógép" szónál az "ő" betűnél figyelmetlenségből "ó" betűt írtunk – ez nem a digitális toll és az optikai karakterfelismerő szoftver hibája. Ennél, azaz az IRISNotes Executive alkalmazásnál extra, hogy ki lehet választani, milyen kézírásról van szó: folyóírásról, nyomtatott betűkről vagy nyomtatott nagybetűkről.

Az IRISNotes Executive 2 szoftveréhez járó MyScript Trainer

Az alkalmazás egy speciális modult is kapott, amellyel egyedi felismerési profilt hozhatunk létre, saját kézírásunk alapján.

Egér üzemmód

A két digitális tollhoz egér funkció is jár, azaz a PC-hez csatlakoztatott vevő segítségével a digitális tollat az egérkurzor vezérlésére is lehet használni. Ekkor érdemes a gumivéggel ellátott tollbetétet alkalmazni, így ugyanis nem fogy a tinta.

Az egér mód aktiválása után a digitális tollat a papír felett lebegtetve mozgathatjuk az egérkurzort, majd a papír érintésével bal egérgomb kattintást szimulálhatunk. Ha a tollat a papírhoz érintjük, és rajta is tartjuk, az jobb egérgomb kattintást eredményez. Kis gyakorlás után egész jól lehet használni a tollakat egerészésre, de ez a funkció inkább érdekesség, mint sem produktivitást segítő dolog.

A mobil szkenner tesztje

A digitális tollak után ideje, hogy kipróbáljuk az IRIScan Book Executive 3 szkennert is. A termékkel elvileg A4-es dokumentumokat, leveleket, szórólapokat, újságokat és akár könyveket is beszkennelhetünk, méghozzá háromféle felbontásban, monokróm vagy színes kivitelben, JPEG vagy PDF formátumban.

Kalibrálás

A szkennert használat előtt érdemes kalibrálni, hogy az eredmény a lehető legjobb lehessen. A kalibrálási folyamatot a következőképpen lehet elvégezni. Íme:

1. Egy tiszta, puha törlőkendővel tisztítsuk meg a szkenner képérzékelője előtt található üveglapot

2. Helyezzünk egy tiszta, fehér A4-es lapot az asztalra

3. Kapcsoljuk be a szkennert (SD kártya használata opció)

4. Helyezzük a szkennert az A4-es lapra

5. Tartsuk nyomva a "Color" és a "Resolution" gombokat, majd nyomjuk meg a "Scan" gombot

6. Az LCD kijelzőn “1111” felirat jelenik meg és az "ERR" LED is világítani kezd, ami azt jelenti, aktív a kalibráció

7. Engedjük el az összes gombot, majd hagyjuk a szkennert nagyjából két és fél percig a lapon, és várjunk, hogy a kijelzőn megjelenjen a "2222" felirat

8. Ekkor nyomjuk meg a "Scan" gombot, majd kezdjük mozgatni a szkennert a lapon nagyjából hét másodpercig, amíg a piros LED ki nem kapcsol és a kijelzőn meg nem jelenik a "3333" felirat. A szkenner mozgatását ezután addig folytassuk, míg magától ki nem kapcsol.

9. A fenti művelet végrehajtásával a szkennert bekalibráltuk, így a következő bekapcsolásnál már tökéletesen fog működni.

A teszt

A teszt alkalmával A4-es dokumentumokat hiba nélkül sikerült beolvasni, de a könyvek esetében már problémákra figyeltünk fel. A szkenner optikájának kialakítása miatt a könyv gerincéhez közeli részeket nem tudja beolvasni, így a lapok találkozásától számított 1-1,5 centiméteren belül hiába van tartalom, az nem jelenik majd meg a digitalizált változaton. Megoldásként megpróbálhatjuk a szkenner szélét áttolni a másik oldalra, de ekkor a hajlított lapot torzítva olvassa be az optika. Kisebb könyveknél ilyenkor járható út, ha nem fentről lefelé, hanem bentről kifelé olvassuk be az adott oldalt – de ez is kompromisszumos megoldás.

Mivel az optika és a szkenner szegélye között van pár milliméternyi hely, így a könyv közepéhez közeli tartalmakat (kb 1 centiméteren belüli rész) ezúttal sem tudjuk hatékonyan beolvasni. Egyszóval teljes könyvoldalakat csak kompromisszumokkal lehet digitalizálni, viszont dokumentumokhoz és levelekhez nagyon jól használható a termék.

A szkennert könyveknél – ha nagyon muszáj – két kézzel érdemes lehúzni az oldalak felett, így elkerülhető, hogy a szkenner külső széle megcsússzon és így a beolvasás torzuljon.

Egy megcsúszás eredménye

Egyoldalas A4-es vagy kisebb lapoknál nincs ilyen probléma: ezeket egy kézzel is gyorsan be lehet húzni. Hogy a képminőség miként alakul? Az alábbi tesztképek megmutatják. A kisképekre kattintva az eredeti, nagyfelbontású kép nyílik meg. Vigyázat! Az eredeti képek nagyon nagyok!

300 dPi

600 dPi

900 dPi

Ahogy az a fentiekből is kiderül, a képminőséggel nincs semmi baj: a szkenner nagyon szépen olvassa be a különböző tartalmakat, legyen szó szövegről vagy akár képekkel illusztrált könyvoldalakról. A képet is tartalmazó dokumentumoknál a lap hajlása miatt mindig megcsúszott a szkenner jobb felső széle, így az írás torzult.

A WiFi és az okostelefon esete

A szkenner esetében letölthető egy ingyenes app Android, illetve iOS mobil operációs rendszert futtató mobileszközökhöz, ami képes az adott dokumentum azonnali fogadására. Az appból kezdeményezhetjük a tartalom megosztását, illetve e-mailben történő elküldését is, de emellett alapvető szerkesztési lehetőségeink is vannak.

Mi egy iPhone 4-es okostelefonnal próbáltuk párosítani a szkennert, de nem jártunk sikerrel. Az app látta a szkennert, de szinkronizálás alkalmával egyszerűen leállt. Más készülék nem állt rendelkezésre a teszt idején, így ezt a – vélhetően nagyon hasznos – funkciót sajnos nem tudtuk kipróbálni. Erről valószínűleg az okostelefon tehet, illetve az iOS-re írt app, nem pedig a szkenner.

ReadIRIS Pro 14 szoftver

A profi alkalmazás lehetőséget biztosít a beolvasott dokumentumok szerkesztésére, de emellett szövegfelismerő funkciót is rejt, így szerkeszthető dokumentumként is menthetőek a beolvasott tartalmak. Az alkalmazás nagyon hatékonyan dolgozik, igaz, hatásfoka nagyban függ attól, sikerül-e pontosan, megcsúszás nélkül beolvasni az egyes lapokat.

Extraként a ReadIRIS Pro 14 a legismertebb felhő alapú tárhely szolgáltatásokat is támogatja, így dokumentumainkat könnyedén fellőhetjük a felhőbe, ha szeretnénk – innen pedig bármikor könnyen elérhetjük őket, sőt, megosztásuk is nagyon egyszerű.

A felismert szövegrészek

A szoftver segítségével USB 2.0-s kapcsolaton keresztül közvetlenül a szkennerről is fogadhatunk dokumentumokat, de korábban digitalizált dokumentumok megnyitására is van mód. Az alkalmazás ugyan nem végez hibátlan munkát, de az is igaz, hogy tesztünkben aljas módon egy nagyon nehezen formázható szöveget alakíttattunk át vele Rich-Text formátumú szöveggé. Néhány kisebb hibától eltekintve nem lett rossz a végeredmény. Aki kíváncsi rá, itt találja a fájlt.

Verdikt

Most, hogy végre tisztán látunk, már ami a termékek képességeit illeti, ideje, hogy az árak ismeretében véleményt formáljunk róluk. Kezdjük a sort a digitális tollakkal. Az IRISNotes Express 2 modell remekül működik, tökéletesen használható, ám az igazat megvallva számunkra, magyarok számára arra nem használható, hogy a kézzel írott jegyzeteket szerkeszthető dokumentummá konvertáljuk.

A gyári szoftver a magyar nyelvet sajnos nem támogatja, de a termék ettől még jó lehet, ha csak és kizárólag az a cél, hogy kézzel írott jegyzeteinket, dokumentumainkat, illetve egyszerűbb ábrákat tartalmazó rajzainkat digitális formában őrizzük meg az utókor számára. Az alkalmazással a digitalizált jegyzeteket könyvtárakba rendezhetjük, sőt, el is nevezhetjük őket, de emellett keresésre is van mód, egyszóval alap dolgokra tökéletes az app. Ennek fényében már csak el kell dönteni, ér-e 20 000 forintot a csomag.

Az IRISNotes Executive 2 már sokkal ütőképesebbnek tűnik, hiszen a toll gombelemek helyett lítium-ion akkumulátort kapott, és olcsóbb társával ellentétben akár Apple eszközökkel is használható, hála a speciális kábelnek. A jegyzetek hatékonyan eltárolhatóak, és ennél a csomagnál már szerkeszthető szöveggé való konvertálásukra is van mód, méghozzá meglepően jó hatásfok mellett.

A tanítható szoftver elnyerte tetszésünket, csak úgy, ahogy az egyéb funkciók, így ez a toll kiérdemli az ajánlott vétel plecsnit – feltéve, ha meg tudunk barátkozni 34 000 forint körüli árával.

A tesztünkben szereplő mobil szkenner talán sokkal többeket érdekelhet, mint a digitális tollak, hiszen dokumentumok digitalizálására sokkal gyakrabban lehet szükség, mint jegyzetek digitalizálására. Az IRIScan Book Executive 3-as modell meggyőző teljesítményt mutatott fel, amennyiben egyoldalas dokumentumokat kellett beolvasnia, ám a könyvek esetében már találtunk néhány problémát, amelyek miatt könyvek szkennelésére csak kompromisszumokkal alkalmas a termék. Újságcikkeket, szórólapokat, maximum A4-es formátumú dokumentumokat, illetve egyéb, 217 milliméternél nem szélesebb lapokat könnyedén beolvas, igaz, húzásakor stabil kézre van szükség ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen – egyenetlen mozgatás alkalmával könnyedén megcsúszhat a szkenner, így a digitális "nyomat" torzul.

A WiFi funkció és a mobileszközök támogatása ötletes és jópofa dolog, igaz, ezt sajnos megfelelő eszköz híján nem tudtuk kipróbálni. A termék, ha egy pici gyakorlással elsajátítottuk használatát, nagyon szép képminőség mellett képes beszkennelni a tartalmakat, a hozzá tartozó ReadIRIS Pro 14 szoftver pedig meglepően hatékonyan konvertálja át a beolvasott dokumentumot szerkeszthető tartalommá.

Az IRIScan Book Executive 3 teljesítményével elégedettek voltunk, az ára viszont hasonlít a drágább tolléra 32 000 forintba kerül. Ha nincs szükség a WiFi vezérlőre, mert USB 2.0-s porton keresztül vagy SD kártyára szeretnénk szkennelni, és beérjük gyengébb szoftverrel is (a ReadIRIS 12 jár hozzá a 14 helyett), akkor az IRIScanBook 3-as modell jobb választás lehet, hiszen "csak" 25 000 forintba kerül, de a szoftver miatt mi az Executive változatot ajánlanánk.

A tesztben szereplő termékeket az IRIS hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward