Dell XPS M2010: Álom luxuskivitelben

A Dell tavaly bemutatott hordozható csúcsgépe járt nálunk és szó szerint levett minket a lábunkról.

Dell XPS M2010: Álom luxuskivitelben

Dell XPS M2010 - Bevezető és csomagolás

Elvárások nélkül, mondhatni fenemód nagy kíváncsisággal vetettük bele magunkat az XPS tesztelésébe, hiszen ehhez fogható masina soha nem járt még a kezeink között. Az M2010 mai szemmel nézve már nem teljesítményével, hanem eleganciájával és parádés megoldásaival tűnik ki a mezőnyből.

A brutális gépezet egy még brutálisabb méretű dobozban érkezett, amelyet ugyan nem örökítettünk meg, de mindent elmond a közel egy méteres szélesség és a nagyjából 30 centiméteres vastagság. A csomagolás alján foglal helyet a 20,1”-os kijelzővel rendelkező fenevad, felette egy szintén méretes dobozban a kellékeket találjuk, amelyekből nagyon-nagyon sok van (lásd lent).

Az XPS M2010 az Intel régebbi i945PM chipsetjére épül és egy átlagosan gyors Core 2 Duo T7200-at processzort tartalmaz, amely kereken 2 GHz-en szaladgál (ez a gép megjelenésekor (2006) igencsak izmos CPU-nak számított). A 2 GB memória szintén nem mindennapi mennyiség, de az egészre a Radeon X1800 Mobility teszi fel a koronát. Sajnos utóbbi felett igencsak eljárt már az idő, gyakorlatilag egy 8600M GT-vel képes csak versenyezni, amely mai viszonylatban notebook fronton egy erős középkategóriás megoldásnak számít. A különböző hálózati megoldások közül semmi nem maradt ki, így van Bluetooth, Infra, Gigabit LAN és WLAN is. A Dell csodagépe angol kiosztású billentyűzetet tartalmaz, ennek megfelelően az előtelepített Windows Vista Business operációs rendszer is ezt a nyelvet használja.

Dell XPS M2010 - Kellékek

A gép mellé csomagolt kütyüknek külön oldalt szenteltünk, hiszen merőben eltérő pakkról van szó, mint a korábban bemutatott notebookoknál. Először is érdemes szem előtt tartani, hogy az XPS M2010 egy DTR (DeskTop Replacement) gép, ami annyit tesz, hogy asztali gép kiváltására fejlesztették ki még 2006-ban, ennek megfelelően a súly és a hordozhatóság másodlagos tényezők, de mint látható majd utóbbiról sem kell lemondanunk.

Kezdjük mindjárt a szoftverkörítéssel. Az előtelepített operációs rendszeren kívül gyakorlatilag mindent megkapunk CD formájában, ami a gépen található (pl. Roxio Creator & MyDVD, Microsoft Works 8.5, Windows XP és Vista driverek és programok, stb.).

Kezdjük talán a legszembetűnőbbel, a hangkimenetekkel, amelyekre azért van szükség, mert az M2010 egy Sigmatel STAC9220 A1 HD Audio chipes Creative Sound Blaster Audigy-vel kerül leszállításra, amely garancia a kiváló hangminőségre, ráadásul ez a chip már nyolccsatornás, így egy komolyabb házimozi rendszert is meghajthatunk vele, ha kedvünk tartja. A Logitech által gyártott egér Bluetooth-on keresztül kommunikál a számítógéppel, így USB-s vevő egység nem szükséges a használatához (ollé!). Két ceruzaelemmel működik, napi 3-4 órás használat mellett az egy hetes tesztidőszak alatt nem sikerült lemerítenünk. Az egérpadot sem cég tervezte, a teflon bevonatra emlékeztető felület meglehetősen kicsi, a furcsa alaknak köszönhetően igencsak behatárolt az egér mozgathatósága.

A géphez csomagolt tápegység 120W-os, ez méretéből is jól látszik, érdemes földre vagy nagy hőtűrésű helyre tenni, mert rövid használat után is képes teljesen átforrósodni.

Dell XPS M2010 - Hardver I.

Térjünk át a hardveres szemlélődésre, amely az ergonómia után talán a legnagyobb fegyverténye az XPS-nek. A processzorról már ejtettünk pár szót, arról viszont nem, hogy a gép működés közben borzasztóan halkan üzemel még 100%-os terhelés alatt is! Ennek megfelelően az alkatrészek melegszenek, a processzor üresjáratban 50 fok körül mászkál (Speedsteppel), teljes terhelésnél eléri a 80 fokot. A videokártya hőmérsékletét semmilyen programmal (még a driverrel sem) tudtuk monitorozni, így csak reménykedhetünk abban, hogy nem melegszik túl. A merevlemezek (merthogy kettő van belőlük) hőmérsékletét szintén nem tudtuk megvizsgálni egyetlen alkalmazással sem.

Vicces volt látni, hogy a Windows Vista Business a 2 GB memóriát tekintette a szűk keresztmetszetnek a gép értékelése során, mi sokkal inkább a videokártyát jelöltük volna meg, bár az operációs rendszernek kifejezetten tetszett (a pontszámok alapján) a Mobility X1800.

Az ATI 90 nm-es gyártástechnológiájával készült Radeon Mobility X1800 256 MB dedikált memóriát kapott, amely 1 GHz-en szaladgál 256 bites buszt használva (az így elérhető maximális memóriasávszélesség 32 GB/s). A GPU 12 pixel shader és 8 vertex shader egységet tartalmaz, textúrázóból szintén 8 darab található benne. A 312 millió tranzisztort tartalmazó M58-as grafikus mag 450 MHz-en jár, így az elérhető maximális pixel kitöltési sebesség (pixell fill rate) 5400 MB/s. Teljesítményben valahol a GeForce 8600M GT környékén szaladgál, az előtelepített 7.1-es Catalyst nem volt éppen a legnyerőbb Vista alá, tekintettel arra, hogy ez volt az első hivatalos driver az operációs rendszer megjelenését követően. A napokban megjelent 7.9 vélhetően valamelyest javítana a dolgokon. A World In Conflict és a Bioshock demók 1024x768-as felbontásban közepes részletességgel hiba nélkül futottak a gépen, a natív felbontást sajnos a legtöbb modern játéknál el kell felejteni, a 2005-ös és 2006-os címeknél viszont érdemes egy próbát tennünk. 3DMark06 pontvadászoknak a 2900 pontos eredménye vélhetően nem fogja megmozgatni a fantáziájukat. Itt ragadnánk meg az alkalmat és szólnánk egy pár szót a kijelzőről, amely mindent ver notebook fronton. A panel gyártójáról ugyan nincs információnk (nem lepődnénk meg, ha az egyik Ultrasharp modellel lenne dolgunk), az viszont látszik, hogy vagy VA vagy IPS panel került bele, ugyanis a látószögek kiválóak, csakúgy, mint a színvilág. Utánhúzást játékok közben nem tapasztaltunk, így bátran kijelenthetjük, hogy munkára és szórakozásra egyaránt tökéletes megoldást választott a Dell.

Következzen az XPS vélhetően egyik legerősebb egysége, a merevlemez. Kettőt találunk a gépben, méghozzá két 160 GB-os Seagate SATA csatlakozós lemezt, egyenként 5400-as fordulatszámmal és 8 MB cache memóriával. A RAID 0 tömbként üzemelő winchester páros bődületes sebességre képes, a megszokott eredményekhez képest legalább kétszer, de olykor háromszor nagyobb sebességre képesek. A 93 MB/másodperces véletlenszerű olvasást, a 230 MB/másodperces pufferelt olvasást még egy asztali gép is megirigyelné. A processzorhasználat 3-12% között mozog, ez részben a déli hídba integrált RAID vezérlőnek köszönhető. A PCMark05-ös tesztprogramban elért 5739 pontos eredményhez csak gratulálni tudunk.

Az 1.3 Mpixeles webkamera szintén a Logitech-től származik, minimális szögben még forgatható is. Képminőségre átlagos, a sötét fényviszonyokat jól tűri.

Dell XPS M2010 - Hardver II.

A DVD-író szokásoktól eltérően nem az LG és nem is az Optiarc háza tájáról való. A TEAC DVW28SLZ pörkölője minden formátumot olvas és ír, de lemezgravírozási képességektől mentes. Különlegessége, hogy a nagysikerű Pioneer 106-os DVD-ROM-hoz hasonlóan ún. beszipkázós tálcával rendelkezik, a meghajtó lefelé és felfelé való mozgatását egy beépített motor segíti. Olvasás közben nem tapasztaltunk bizonytalanságot, bár a karcosabb DVD-RW lemezekkel meggyűlt a baja. Hangereje átlagos, lehetne még mit csiszolni rajta, rezonálástól teljesen mentes.

A hangkártyáról már volt szó, a Sigmatel 9220-as HD Audio kodekjével felvértezett Sound Blaster Audigy ellentmondást nem tűrően maga mögé utasította a különböző Realtek HD Audio vetélytársakat, igaz processzorterhelése semmivel nem volt jobb, de a hangminőség kárpótolt ezért. Külön kiemelnénk, hogy a beépített mélynyomóval rendelkező hangrendszer nagyon jól szólt a többi megoldáshoz képest, az SRS WOW effekteket pedig érdemes bekapcsolni a Windows Media Playerben. A mélyhang ugyan kicsit dobozhangú volt, de legalább lehetett érezni, hogy van. A közepek szépen szóltak, a magas hangokból nem ártott volna több, de ezen egy EQ finomhangolással könnyedén tudtunk segíteni.

Dell XPS M2010 - Ergonómia és bővíthetőségek

Egonómiailag az XPS M2010 az eddig nálunk járt hordozható gépek közül a legjobb, igaz ezt a nagy méretnek is köszönheti.

Az XPS kinyitását egy-egy, a gép sarkainál elhelyezett aktatáska nyitószerkezetre hasonlító retesz segíti. A gép kinyitását követően leemelhetővé válik a billentyűzet, amely innentől kezdve Bluetooth-on keresztül tartja a számítógéppel a kapcsolatot (akárcsak az egér).

A billentyűzet teljes kiosztású, numerikus paddal ellátott, ráadásul még gyorsgombokra is futotta, amelyek egységesen a klaviatúra jobb szélén kaptak helyet. Tavaly még forradalmi újításnak számított a billentyűzetbe integrált touchpad, amely ölbe vételnél nagyon jó szolgálatot tesz, fotelből való internetezéshez például kiváló eszköz. A beépített akkumulátor jópár óráig elegendőnek bizonyult, a klaviatúra visszahelyezésénél pedig azonnali töltésbe kezd és a Bluetooth kapcsolat megszűnik.

A billentyűzet felett csupa érintőgombbal és visszajelző LED-ekkel találkozunk, amelyek stílusosan kék színnel világítanak. Itt egy dolgot érdemes kiemelni, a DVD-író üzemeltetése kizárólag az alatta elhelyezett érintőgombokkal lehetséges, viszont – ahogy a képeken is látható – ez magában foglal multimédiás képességeket is (úgy, mint pl. számléptetés).

A HDMI kimeneten kívül gyakorlatilag mindent megtalálunk, amit csak óhajtunk, a kimenetek többsége megfelelő helyre került, így a ritkábban használt bővítőhelyek a gép felhasználóhoz közelebbi részére, a sűrűbben használtak távolabbi részre kerültek. USB-ből 4 darabot kapunk, de a sok kiegészítő miatt mi csak pendrive miatt használtuk őket. A szellőzés három ponton történik, a nyílsáok kialakítása kifogástalan, szélzajtól mentes.

Dell XPS M2010 - BIOS fotók és funkciók

A BIOS-ról érdemes pár szót szólni. Ugyan tuningopciókat ezúttal sem találunk, ám rengeteg hasznos beállítás csak innen (vagy innen is) érhető el. Ilyen például a kijelző fényereje, amelyet akkumulátoros és váltóáramos üzemmódban is külön-külön állíthatunk. A RAID vezérlő ki-bekapcsolása szintén itt érhető el, de a merevlemezek zajszintjét (ami egyébként meglehetősen alacsony) is itt szabályozhatjuk.

Dell XPS M2010 - Akkumulátor és összegzés

Utolsóként jöjjön a slussz poén, az akkumulátoros üzemidő. A termék mellé egy 9 cellás, 115Wh-s Sanyo óriás került, ekkora akksit még soha nem láttunk, igaz a gép aljában teljesen elveszett. Különlegessége még a hatalmas kapacitáson kívül a diagnosztikai LED sor, amelyhez egy gomb is tartozik. Ennek segítségével – akár a gép bekapcsolása nélkül! – bármikor ellenőrizhetjük az akkumulátor töltöttségi szintjét, amelyet egyébiránt BIOS-ból is nyomon követhetünk. Piros pontos feature.

Már a teljes terheléses tesztnél érezhető volt, hogy ez a cucc bizony nem fog olyan könnyen lemerülni. A másfél órás üzemidő nagyon jónak számít, tekintve, hogy egy igencsak sokat fogyasztó kijelző-videokártya páros lapul a gépben. Az olvasós teszt még ennél is tovább ment és 156 perc(!) után küldte csak padlóra a brutális akksit. Elképesztő eredmény, bravó Sanyo!

Összegzésként mit is mondhatnánk? Egy manapság már elavultnak tekinthető grafikus motorral megtámogatott álomgépről beszélünk, amely mind processzor, mind memória, mind hangkártya, mind kijelző terén felveszi a versenyt a mai asztali gépekkel, a RAID vezérlő remekül működik, a két winchester összedolgozva brutális sebességre képes. Az egész cuccról ordít a minőség és az elegancia, a halk működés és a kategóriájában messze átlagon felüli akkumulátoros üzemidő is csak a cég jó hírnevét öregbíti. A bővítés lehetőségén kívül a termék egyetlen (és egyben legnagyobb) hátránya az ára, amelyet a tavalyi megjelenéskor kalkuláltak ki (hozzávetőlegesen 800 ezer forint), sajnos a reális értéke ettől jócskán elmarad, ám a kuriózum, a minőség és az exkluzivitás miatt várhatóan soha nem fog csökkenni, inkább eltűnik egy frissített modell érkezésével. Ettől eltekintve nagyon-nagyon ajánlott vétel azoknak, akik csak nagy ritkán adják játékra a fejüket és idejük nagy részét főleg más elfoglaltsággal (munka, multimédia, böngészés, stb.) töltik.

Hivatalos honlap: Dell Magyarország

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward