Dell XPS M1530: Játék a csenddel

Az M1330 után végre itt a nagy testvér brutális hardverével. Kicsit többet vártunk volna tőle, de így sem kellett szégyenkeznie.

Dell XPS M1530: Játék a csenddel

I. Specifikáció és kellékek

A Dell XPS családjának egyik legkisebb tagja járt már nálunk az M1330 személyében. Akkor nagyon el voltunk ragadtatva a gyakorlatilag hangtalan működéstől és a sok kiegészítőtől, most a nagy testvéren volt a sor, hogy bebizonyítsa, nem csak kicsiben lehet mindezt megcsinálni. A méreten kívül a specifikáció is izmosabb lett:

Processzor: Intel Core 2 Duo T7500 2.20 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 2x1 GB Mosel Vitelic DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Nvidia GeForce 8600M GT 512 MB (513(1026)/1400 MHz, DX10)

Hangkártya: SigmaTel STAC9228X HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Samsung HM250JI (250 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: Teac DVW28SLC DVD-RW ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E8040 PCI-E Fast Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Pro/Wireless WiFi 3945ABG max. 54 Mbit/s

Modem: nincs

Webkamera: van (2.0 MPixel)

FireWire: van (Ricoh RL5C832)

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 58Wh (Sanyo)

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Játékgépről lévén szó nem teljesen értjük a Vista Business verzióját, bár problémánk nem volt vele, de a játékosabb felhasználóknak a Home Premium minimálisan ugyan, de jobban használható. Öröm volt viszont látni a nagy merevlemezt és a GDDR3-mas memóriákra építkező GeForce 8600M GT-t. Akkumulátorból kerülhetett volna egy 8-9 cellás is a csomagba, meglátjuk mire elég ez a 6 cella egy ilyen fűtőberendezés mellett.

Az M1330-hoz hasonlóan itt is két táskát kapunk, egyikben maga a notebook pihen, a másikban ezesetben nem tudjuk mit lehet szállítani (talán kábeleket). Driverekből mindent megkapunk, legyen szó XP-ről és Vista-ról vagy simán visszaállító lemezről. A gép mellé kapunk még egy távirányítót is, amivel a multimédiás alkalmazásokat tudjuk vezérelni.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A gép viszonylag hangosan kelt életre, de a bootolás kezdeti fázisáig szépen lassan el is hallgatott, mondhatni néma volt, akárcsak az M1330 (igaz az valószínűleg passzívan ment, ez nem). Átlagos használat mellett nagyon nehéz volt felhangosítani a nagy XPS-t is, intenzív alkalmazásoknál viszont sokkal magasabb fokozatra kapcsolt. A processzort nagyjából 75 fokig engedte alacsony fordulatszámon, a venillátor itt kapcsolt rá és egészen 70 fokig hűtötte le a bivaly erős Core 2 Duo-t. A munka befejeztével pillanatok alatt visszahűlt 60 fok alá, míg végül 45-50 fok körül megállt, ekkora a ventilátor is elhallgatott, majd szépen csöndben visszakúszott 53-55 fok körülre és úgy maradt. A videokártya ventillátorát csak nagyon durva 3D-s játékkal sikerült zajosabb működésre bírnunk, de ilyenkor sem szökött a GPU hőmérséklete 83-85 fok fölé, Windows asztalon 55-60 fok körüli értékeket mértünk (ilyenkor a kártya visszaveszi az órajeleit 180(360)/1200 MHz-re).

Érdekes volt látni, hogy az operációs rendszer szerint a memóriasávszélesség fogja vissza a gép teljesítményét leginkább. Mi ezt gyorsan megcáfolnánk, ugyanis a videokártya akármilyen szuper, mára bizony kezd kicsit kevés lenni, ezt a friss játéktesztek igazolták is. Ettől függetlenül még mindig az egyik leggyorsabb mobil megoldásról beszélünk.

A merevlemezzel meg voltunk elégedve, bár ilyen olvasási görbét még életünkben nem láttunk, gyakorlatilag a sebesség végig konstans volt, egyedül a teszt végén esett le minimálisan, nem semmi. Igaz ennek hátuljütője volt az átlagnál magasabb processzor használat és a lassabb elérési idő is, viszont másolásnál ezek nem jelentettek különösebb problémát.

Seekelésnél hangos volt a merevlemez, egyébként csöndben tette dolgát, hőmérséklete a szenzor szerint nem érte el a 40 fokot, de – mivel túl közel van a takarófedélhez, ezért – ölünkben nem szívesen tartottuk az XPS-t. Nyáron adódhatnak vele gondok.

[bold][italic]Dell XPS M1530 teszteredmények:

[/italic][/bold]

3DMark05: 7880

Unreal Tournament 3 (1280x800 1/1): 35 fps

Crysis (1280x800 Medium): 19 fps

PCMark05 (CPU): 5660

PCMark05 (Graphics): 4577

PCMark05 (HDD): 3921

Cinebench10: 4255 (3 perc 27 másodperc)

Memória olvasás: 5595 MB/s

Memória írás: 3629 MB/s

Memória másolás: 3930 MB/s

Memória késleltetés: 81,9 ns

CPU Queen: 9334

CPU PhotoWorxx: 20672

CPU Zlib: 28840 kB/s

CPU AES: 8118

FPU Julia: 8174

FPU Mandel: 3981

FPU SinJulia: 5941

III. Belsőségek és ergonómia

Megszabadítva a mágneses táskától és a nylonzacskótól a nagy XPS-t, egyből belevetettük magunkat az ergonómiai vizsgálódásba. Maga a gép látványa gyakorlatilag tökéletes, hiába a bordó szín, vonza a tekintetet (és nem csak a nőit…).

A nyitó mechanikával nem igazán voltunk megelégedve, ugyanis pont a webkameránál kell matatni a mozdulat sikeres kivitelezéséhez, ráadásul nincs retesz, ami fogná a fedlapot a billentyűzethez, ráadásul az ezüst kiálló díszbe is alig lehet belekapaszkodni.

A billentyűzet szinte tökéletes volt, egyetlen hibának a kis méretű bal oldali Shiftet tudnánk megemlíteni, néha az ember hosszú ”í”-t nyom helyette. A gombok nyomáspontja egyébként pont jó, gépeléshez ideális.

A touchpaddal vegyes érzelmeink voltak. Érzékenysége elég jó, scroll sávból vízszintes és függőleges irányú is van, ennek megfelelően viszont kicsi a kurzor mozgatásához használható terület. A kattintást inkább a gombokkal érdemes eszközölni, mert a touchpad részen nagyon erősen kell nyomnunk ahhoz, hogy a gép érzékelje azt.

A multimédiás gombok szokás szeirnt érintés érzékenyek, bekapcsolásnál egy stílusos kék fény halad keresztül rajtuk. A bekapcsoló gomb viszont meglepően gagyira sikerült, puha műanyag, melynek nincs nyomáspontja, egyszer csak az ember észreveszi, hogy a gép elindult, innen tudva, hogy eléggé megnyomta a gombot.

A csatlakozók elrendezése példás, egyetlen furcsaságra lettünk figyelmesek. A DVD meghajtó alatt lévő USB portba nem szabad túl magas eszközt (tipikusan pendrive-ot) dugni, különben a lemezt nem fogja tudni kiadni a gép. A kártyaolvasót és az audio portokat a gép elején találjuk. A DVD meghajtó beszipkázási mechanikájával ugyanakkora nem voltunk elégedettek, mert túl sokáig kell benyomni a lemezt, hogy érzékelje azt, ráadásul a kiadás és bevétel is túlságosan hangosan zajlik (igaz az M1330-nál halkabban). A lemezkezelés viszont az átlagnál halkabb, ennek az olvasási sebesség látja kárát.

A webkamera egy vicces dolog, eredetileg 2 Mpixeles, ám készíthetünk vele egészen extrém felbontású képeket is, arckövető mechanizmusához avatárokat társíthatunk, így pl. magunk helyett partnerünk egy halt, macskát vagy bármi mást lát beszélgetés közben, természetesen mimikával fűszerezve. Sajnálatos, hogy ez csak homogén háttér és jó fényviszony esetén működik megfelelően.

A kijelző a gép egyik (egyetlen?) gyenge pontja, látószöge elég harmatos, ráaádsul fényereje sem valami erős, napsütésben gyakorlatilag használhatatlan. A színhűséggel sem voltunk maximálisan kibékülve, a fehér árnyalatok picit sárgásnak hatottak.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátortól tulajdonképpen nem tudtuk mit várhatunk és végeredményeben nem okozott csalódást, nagyjából az Acer Aspire 5920G nyolccellás telepének teljesítményét hozta. Maximális fényerővel közel 3 óráig tudtunk vele WLAN-on internetezni, 50%-os fényerő esetén ez az érték fél órával, míg minimum értéknél közel egy órával nőtt meg. Természetesen ha játékra került a sor az akksi gyorsan merült, másfél óránál esélytelen többet kihúzni vele, de vélhetően senki nem a vonaton vagy a buszon fog nekiállni Crysis-ozni.

A Dell legújabb XPS-e kétség kívül újraformálja a hordozható játékgépekről alkotott képet. Zajszintje a konkurens termékekhez képest alacsonyabb, teljesítménye többnyire jobb, külseje abszolút megnyerő (számunkra), minősége egyértelműen jobb. Sajnos hátrányként kell viszont elkönyvelni az átlagos vagy még annál is gyengébb kijelzőt (a drágább modellekbe LED-es háttérvilágítású panelt szerelnek, az elméletben sokkal jobb) és a magas árat. Összességében mégis azt mondjuk, hogy a Dell XPS M1530 ajánlott mindazoknak, akik egy nem mindennapi laptopot szeretnének és munka vagy suli után egy kis kikapcsolódásra vágynak játék formájában.

[bold]A tesztgépért köszönet a CHS Hungary-nek.

[/bold]

Hivatalos oldal: Dell Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward