Dell Vostro 1015: Az árral szemben

A Dell szemtelenül olcsó 15,6"-os noteszgépe járt nálunk, hogy javítson valamit az Inspiron 1545-tel megcsorbult renomén. Mi tagadás, sikerült neki. Bőven.

Dell Vostro 1015: Az árral szemben

I.Bevezető és specifikáció

A Dell az új XPS családdal megmutatta, hogy a drágább gépeit brilliánsan össze tudja rakni. De mi a helyzet a belépő szintű masinákkal? Fél éve járt nálunk a legendás Inspiron széria legújabb tagja, amitől az állunkat kerestük, annyira gyengére sikerült. Most a Vostro család legolcsóbb tagja próbálja feledtetni velünk a sokkhatást. Meg kell hagyni, piszok jól csinálja.

Galéria megnyitása

Nem nagyon járt nálunk még Celeron processzor, így kíváncsiak voltunk, hogy mire képes. A specifikációs tábla maradék része viszont pazar. 2 GB memória, 320 GB-os merevlemez, Bluetooth, WLAN, FireWire és hat cellás akkumulátor fért a csomagba. A Dellnél gondoltak az upgrade-előkre is, így a 2 GB központi memória egyetlen modulban testesül meg, a másik bővítőhelyre még ugyanennyit pakolhatunk. A memóriakártya-olvasó és a webkamera már ebben a kategóriában is alapfelszereltségnek mondható. A LED-es háttérvilágítású kijelző kivételesen nem kapott tükröződő bevonatot, ennek lesz, aki örül, lesz, aki nem.

Galéria megnyitása

Operációs rendszer hivatalosan nem jár a gép mellé, de külön DVD-n megkapjuk az Ubuntu Linux egy viszonylag friss változatát, amelyet ha nem kívánunk használni, akkor a második és a harmadik DVD-n lévő Windows-os driverek és alkalmazások lehetnek a segítségünkre. Alig 120 ezer forintért nem vártunk semmi különöset, csak a legszükségesebb eszközöket kapjuk meg a géphez.

II.Hardver és teljesítménytesztek

Az Intel Celeron processzorainak van egy nagyon nagy hátránya: nem rendelkeznek energiamenedzsmenttel (EIST – Enchanced Intel SpeedStep Technology), ami azt jelenti, hogy a Core 2-es processzorokkal ellentétben nem veszik vissza se órajelüket, se feszültségüket abban az esetben, ha nem éri komolyabb terhelés őket. Ez egyfelől jó, hiszen így nincsenek órajel ugrálások, mindig a maximális sebesség áll rendelkezésünkre, rossz viszont, hogy feleslegesen melegszik és fogyaszt a processzor, hangosabbá téve így a készüléket és jelentősen megrövidítve az akkumulátoros üzemidőt. Dacára az EIST hiányának, a processzor abszolút nem volt meleg, üresjáratban 40 fok körüli értékeket mértünk és a hűtésért felelős rendszer is meglepően csendes volt – nem erre számítottunk. Negyed óra alatt sikerült felmelegítenünk 62 fokra (ilyenkor már azért megjött a zaj is), de ehhez a szokásos Prime95-re volt szükség. A flash-es oldalak sebessége megfelelő volt, a YoutubeHD és a GametrailersHD akadás nélkül mentek. A HD videók (mkv) közül a 720p bármilyen körülmény között ment, az 1080p-nél is többnyire sikert könyvelhettünk el, természetesen a DXVA gyorsítást érdemes használni, ahol csak van rá lehetőség (ajánlott videolejátszó program továbbra is a Media Player Classic Homecinema).

Galéria megnyitása

Jó volt látni, hogy a Dell komolyan gondolja a BIOS nyugdíjazását és helyét a legolcsóbb Vostro-ban is a nagyfelbontású grafikus felülettel rendelkező EFI vette át, az erősebb és drágább modelleknél már évek óta láthatjuk őket. Ha a végletekig nem is, de azért alaposan meg tudjuk változtatni a Vostro belsejét is, a legfontosabb funkció talán a HDD zajszint/sebesség arányának állítása, amelyet érdemes a leggyorsabbra belőni, hiszen így kapjuk a legnagyobb adatátviteli sebességet, és a WD Scorpio Blue szériáról tudjuk, hogy zajszintben nehezen verhető (jó értelemben).

A beépített sztereó hangszórópár alapértelmezés szerint rettenetesen tompán szól, szerencsére a beépített EQ-k segítségével ezen gyorsan tudunk változtatni. Fontos megemlíteni, hogy a fejhallgató és a hangszórók külön beállítással rendelkeznek, így akár eltérő EQ beállításokat is használhatunk az eszközökön.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemez – mint már említettük – a Western Digital népszerű szériájából érkezett, sebességével és zajszintjével nem volt gond, de az átlagnál valamivel melegebbnek bizonyult. Szerencsére a minőségi burkolat miatt ezt egyáltalán nem éreztük ölben való használat mellett.

Galéria megnyitása

A sebességekről szóló felsorolásokat innentől kezdve grafikus formában tálaljuk, összehasonlításképpen pedig egy hasonló processzort is teszünk majd a tesztekbe. Jól látható, hogy bármilyen gyengének is képzeljük a Celeron M-et, a Core 2-es architektúrát nem tudja letagadni, így ha nem is mindig az órajelnek megfelelően, de erősebb a Core 2 Solo-nál.

III.Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Külsejét tekintve a Vostro 1015 egy sokkal drágább gép látszatát kelti, mint ami valójában. A minőségi vázszerkezet példátlanul jó a kategóriában, ráadásul ergonómiailag és külalakját tekintve is nagyon jó helyzetben van a Dell egyik legolcsóbb masinája. Egyedül a fedőlap csillogó borítását tudtuk volna nélkülözni, bár kétségtelen, hogy az első pár napban nagyon szép hatást kelt.

Galéria megnyitása

A billentyűzet remek, alátámasztása meglepően jó és a gombok is kellően nagyok, ráadásul egyik sincs összenyomorítva. A multimédiás gyorsgombokról ezúttal le kell mondanunk, de ez amúgy sem jellemző tulajdonsága ennek a kategóriának.

Galéria megnyitása

A touchpad szintén megérdemli a piros pontot, nagyon kellemes hatású felület és halk gombok jellemzik a szerkezetet, amelynek egyébként egyetlen hátránya, hogy az alatta lévő házszél picit megnehezíti az ujjak tartását, hiszen fel kell emelnünk őket.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Nagy öröm volt számunkra, hogy összesen négy USB portot találtunk a gép két oldalán, ráadásul párosával elosztva. Ez azért szerencsés, mert vannak olyan mobil eszközök, amelyek két USB aljzatot követelnek maguknak a nagy áramigény miatt (pl. egyes külső merevlemezek). A HDMI-t sajnáljuk, hogy lemaradt, az eSATA soha nem volt jellemző ebben az árkategóriában, de az Express Card (34 mm) foglalat sem, ami meg van. Szintén kilóg a sorból a FireWire, örülni fognak a kamerások (igaz a processzor nem túl erős a nagyfelbontású mozgóképek feldolgozásához). A hang ki- és bemenetek előre kerültek, akárcsak a memóriakártya-olvasó, amely ezúttal nem kapott takarólemezt vagy műanyag kártyát. Igaz, hogy így elegánsabb, viszont pillanatok alatt telemegy porral, nem árt ha benne tartunk fixen egy SD kártyát.

A kijelző meglepő módon White LED-es háttérvilágítást kapott, ami jó hatással volt a képminőségre. A panel látószöge sajnos nem annyira jó, viszont nagyon szép színei vannak, ráadásul fényerő tartománya is széles. A matt felület bizonyos felhasználóknak kifejezetten örömteli lesz, bár mi napsütésben semmivel nem találtuk használhatóbbnak, mint a szokásos glossy képernyőket.

A webkamerát sajnos csak különböző IM (Instant Messaging – azonnali üzenetküldő szolgáltatás) alkalmazások alatt lehet működésre bírni, különálló szoftvere nincs és a Sajátgépben sem látszik, így álló- és mozgóképet egyaránt nehezen tudunk vele felvenni.

IV.Üzemidő és értékelés

A 48 Wh-s teleptől nem vártunk sokat, hiszen az EIST nélküli Celeronnal úgy voltunk, hogy biztos iszonyúan eszi majd az akksit. Rendesen kerestük az állunkat, amikor alacsony fényerőn a dokumentumolvasós teszt pár perc híján 4 óra után ért véget. Ugyanez a teszt 3 óra 5 percig tartott maximális fényerőn és 1 óra 20 percig, ha a processzort közben 100%-ra terheltük. Úgy véljük, hogy átlagos használattal és visszafogott fényerővel átlagosan 2,5-3 óra kihozható a masinából, ami nem rossz eredmény. Arra viszont figyeljünk, hogy memóriabővítés nélkül a Windows Vista hajlamos elkezdeni darálni a merevlemezt, így inkább Windows XP-t vagy Windows 7-et válasszunk, ha a Microsoft rendszerei mellett döntünk. A lemezen mellékelt (és amúgy a gépen előtelepített) Ubuntu beéri 2 GB RAM-mal.

Galéria megnyitása

Nagyon meg voltunk elégedve a Dell belépő szintű noteszgépével. Amilyen rossz érzés volt visszaadni a minden oldalán csillogó Inspiron 1545-öt, legalább olyan jó volt a Vostro 1015-öt. Itthon két színben került forgalomba a masina, a nálunk járt fekete fedeles verzión kívül létezik még bíbor (piros) is. A kék hátlapú 1015-ösről egyelőre nincs biztos információnk, de meglepődnénk, ha nem bukkanna fel pár héten belül webáruházunkban. Ami az összegzést illeti, a mérleg egyik nyelvén a sok USB, a különböző vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs csatornák állnak, a minőségi kijelző és gépház, valamint a remekül használható billentyűzet és touchpad mellett, míg a másikon a visszafogott, energiamenedzsmenttől megkurtított processzor és az operációs rendszer hiánya (bár Linuxot kapunk a géphez). Mindent egybevéve 119 ezer forintért remek vételnek tartjuk a Vostro 1015-öt, hiszen az sem elhanyagolható tény, hogy 3 év garanciát kapunk a termék mellé!

Pro:

+ jó billentyűzet

+ jó touchpad

+ jó kijelző (kategóriájához képest)

+ meglepően jó akkumulátoros üzemidő

+ könnyen bővíthető központi memória

+ előtelepített, teljesen működőképes Linux

+ 4 USB, FireWire, Bluetooth, ExpressCard, 802.11n(!) WLAN

+ árához képest nagyon szép és minőségi külső

+ normál használat mellett visszafogott zajszint

+ hűvös alkatrészek és burkolat

+ 720p .mkv-képes

+ jól konfigurálható EFI

+ 3 év garancia

Kontra:

- HDMI hiánya

- korlátozott CPU erő

- memóriakártya-olvasót takaró kártya hiánya

- IM alkalmazás nélkül nem használható webkamera

A Dell Vostro 1015-ös notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Dell

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap