Dell Vostro 1015: Az árral szemben

A Dell szemtelenül olcsó 15,6"-os noteszgépe járt nálunk, hogy javítson valamit az Inspiron 1545-tel megcsorbult renomén. Mi tagadás, sikerült neki. Bőven.

Dell Vostro 1015: Az árral szemben

I.Bevezető és specifikáció

A Dell az új XPS családdal megmutatta, hogy a drágább gépeit brilliánsan össze tudja rakni. De mi a helyzet a belépő szintű masinákkal? Fél éve járt nálunk a legendás Inspiron széria legújabb tagja, amitől az állunkat kerestük, annyira gyengére sikerült. Most a Vostro család legolcsóbb tagja próbálja feledtetni velünk a sokkhatást. Meg kell hagyni, piszok jól csinálja.

Nem nagyon járt nálunk még Celeron processzor, így kíváncsiak voltunk, hogy mire képes. A specifikációs tábla maradék része viszont pazar. 2 GB memória, 320 GB-os merevlemez, Bluetooth, WLAN, FireWire és hat cellás akkumulátor fért a csomagba. A Dellnél gondoltak az upgrade-előkre is, így a 2 GB központi memória egyetlen modulban testesül meg, a másik bővítőhelyre még ugyanennyit pakolhatunk. A memóriakártya-olvasó és a webkamera már ebben a kategóriában is alapfelszereltségnek mondható. A LED-es háttérvilágítású kijelző kivételesen nem kapott tükröződő bevonatot, ennek lesz, aki örül, lesz, aki nem.

Operációs rendszer hivatalosan nem jár a gép mellé, de külön DVD-n megkapjuk az Ubuntu Linux egy viszonylag friss változatát, amelyet ha nem kívánunk használni, akkor a második és a harmadik DVD-n lévő Windows-os driverek és alkalmazások lehetnek a segítségünkre. Alig 120 ezer forintért nem vártunk semmi különöset, csak a legszükségesebb eszközöket kapjuk meg a géphez.

II.Hardver és teljesítménytesztek

Az Intel Celeron processzorainak van egy nagyon nagy hátránya: nem rendelkeznek energiamenedzsmenttel (EIST – Enchanced Intel SpeedStep Technology), ami azt jelenti, hogy a Core 2-es processzorokkal ellentétben nem veszik vissza se órajelüket, se feszültségüket abban az esetben, ha nem éri komolyabb terhelés őket. Ez egyfelől jó, hiszen így nincsenek órajel ugrálások, mindig a maximális sebesség áll rendelkezésünkre, rossz viszont, hogy feleslegesen melegszik és fogyaszt a processzor, hangosabbá téve így a készüléket és jelentősen megrövidítve az akkumulátoros üzemidőt. Dacára az EIST hiányának, a processzor abszolút nem volt meleg, üresjáratban 40 fok körüli értékeket mértünk és a hűtésért felelős rendszer is meglepően csendes volt – nem erre számítottunk. Negyed óra alatt sikerült felmelegítenünk 62 fokra (ilyenkor már azért megjött a zaj is), de ehhez a szokásos Prime95-re volt szükség. A flash-es oldalak sebessége megfelelő volt, a YoutubeHD és a GametrailersHD akadás nélkül mentek. A HD videók (mkv) közül a 720p bármilyen körülmény között ment, az 1080p-nél is többnyire sikert könyvelhettünk el, természetesen a DXVA gyorsítást érdemes használni, ahol csak van rá lehetőség (ajánlott videolejátszó program továbbra is a Media Player Classic Homecinema).

Jó volt látni, hogy a Dell komolyan gondolja a BIOS nyugdíjazását és helyét a legolcsóbb Vostro-ban is a nagyfelbontású grafikus felülettel rendelkező EFI vette át, az erősebb és drágább modelleknél már évek óta láthatjuk őket. Ha a végletekig nem is, de azért alaposan meg tudjuk változtatni a Vostro belsejét is, a legfontosabb funkció talán a HDD zajszint/sebesség arányának állítása, amelyet érdemes a leggyorsabbra belőni, hiszen így kapjuk a legnagyobb adatátviteli sebességet, és a WD Scorpio Blue szériáról tudjuk, hogy zajszintben nehezen verhető (jó értelemben).

A beépített sztereó hangszórópár alapértelmezés szerint rettenetesen tompán szól, szerencsére a beépített EQ-k segítségével ezen gyorsan tudunk változtatni. Fontos megemlíteni, hogy a fejhallgató és a hangszórók külön beállítással rendelkeznek, így akár eltérő EQ beállításokat is használhatunk az eszközökön.

A merevlemez – mint már említettük – a Western Digital népszerű szériájából érkezett, sebességével és zajszintjével nem volt gond, de az átlagnál valamivel melegebbnek bizonyult. Szerencsére a minőségi burkolat miatt ezt egyáltalán nem éreztük ölben való használat mellett.

A sebességekről szóló felsorolásokat innentől kezdve grafikus formában tálaljuk, összehasonlításképpen pedig egy hasonló processzort is teszünk majd a tesztekbe. Jól látható, hogy bármilyen gyengének is képzeljük a Celeron M-et, a Core 2-es architektúrát nem tudja letagadni, így ha nem is mindig az órajelnek megfelelően, de erősebb a Core 2 Solo-nál.

III.Ergonómia

Külsejét tekintve a Vostro 1015 egy sokkal drágább gép látszatát kelti, mint ami valójában. A minőségi vázszerkezet példátlanul jó a kategóriában, ráadásul ergonómiailag és külalakját tekintve is nagyon jó helyzetben van a Dell egyik legolcsóbb masinája. Egyedül a fedőlap csillogó borítását tudtuk volna nélkülözni, bár kétségtelen, hogy az első pár napban nagyon szép hatást kelt.

A billentyűzet remek, alátámasztása meglepően jó és a gombok is kellően nagyok, ráadásul egyik sincs összenyomorítva. A multimédiás gyorsgombokról ezúttal le kell mondanunk, de ez amúgy sem jellemző tulajdonsága ennek a kategóriának.

A touchpad szintén megérdemli a piros pontot, nagyon kellemes hatású felület és halk gombok jellemzik a szerkezetet, amelynek egyébként egyetlen hátránya, hogy az alatta lévő házszél picit megnehezíti az ujjak tartását, hiszen fel kell emelnünk őket.

Nagy öröm volt számunkra, hogy összesen négy USB portot találtunk a gép két oldalán, ráadásul párosával elosztva. Ez azért szerencsés, mert vannak olyan mobil eszközök, amelyek két USB aljzatot követelnek maguknak a nagy áramigény miatt (pl. egyes külső merevlemezek). A HDMI-t sajnáljuk, hogy lemaradt, az eSATA soha nem volt jellemző ebben az árkategóriában, de az Express Card (34 mm) foglalat sem, ami meg van. Szintén kilóg a sorból a FireWire, örülni fognak a kamerások (igaz a processzor nem túl erős a nagyfelbontású mozgóképek feldolgozásához). A hang ki- és bemenetek előre kerültek, akárcsak a memóriakártya-olvasó, amely ezúttal nem kapott takarólemezt vagy műanyag kártyát. Igaz, hogy így elegánsabb, viszont pillanatok alatt telemegy porral, nem árt ha benne tartunk fixen egy SD kártyát.

A kijelző meglepő módon White LED-es háttérvilágítást kapott, ami jó hatással volt a képminőségre. A panel látószöge sajnos nem annyira jó, viszont nagyon szép színei vannak, ráadásul fényerő tartománya is széles. A matt felület bizonyos felhasználóknak kifejezetten örömteli lesz, bár mi napsütésben semmivel nem találtuk használhatóbbnak, mint a szokásos glossy képernyőket.

A webkamerát sajnos csak különböző IM (Instant Messaging – azonnali üzenetküldő szolgáltatás) alkalmazások alatt lehet működésre bírni, különálló szoftvere nincs és a Sajátgépben sem látszik, így álló- és mozgóképet egyaránt nehezen tudunk vele felvenni.

IV.Üzemidő és értékelés

A 48 Wh-s teleptől nem vártunk sokat, hiszen az EIST nélküli Celeronnal úgy voltunk, hogy biztos iszonyúan eszi majd az akksit. Rendesen kerestük az állunkat, amikor alacsony fényerőn a dokumentumolvasós teszt pár perc híján 4 óra után ért véget. Ugyanez a teszt 3 óra 5 percig tartott maximális fényerőn és 1 óra 20 percig, ha a processzort közben 100%-ra terheltük. Úgy véljük, hogy átlagos használattal és visszafogott fényerővel átlagosan 2,5-3 óra kihozható a masinából, ami nem rossz eredmény. Arra viszont figyeljünk, hogy memóriabővítés nélkül a Windows Vista hajlamos elkezdeni darálni a merevlemezt, így inkább Windows XP-t vagy Windows 7-et válasszunk, ha a Microsoft rendszerei mellett döntünk. A lemezen mellékelt (és amúgy a gépen előtelepített) Ubuntu beéri 2 GB RAM-mal.

Nagyon meg voltunk elégedve a Dell belépő szintű noteszgépével. Amilyen rossz érzés volt visszaadni a minden oldalán csillogó Inspiron 1545-öt, legalább olyan jó volt a Vostro 1015-öt. Itthon két színben került forgalomba a masina, a nálunk járt fekete fedeles verzión kívül létezik még bíbor (piros) is. A kék hátlapú 1015-ösről egyelőre nincs biztos információnk, de meglepődnénk, ha nem bukkanna fel pár héten belül webáruházunkban. Ami az összegzést illeti, a mérleg egyik nyelvén a sok USB, a különböző vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs csatornák állnak, a minőségi kijelző és gépház, valamint a remekül használható billentyűzet és touchpad mellett, míg a másikon a visszafogott, energiamenedzsmenttől megkurtított processzor és az operációs rendszer hiánya (bár Linuxot kapunk a géphez). Mindent egybevéve 119 ezer forintért remek vételnek tartjuk a Vostro 1015-öt, hiszen az sem elhanyagolható tény, hogy 3 év garanciát kapunk a termék mellé!

Pro:

+ jó billentyűzet

+ jó touchpad

+ jó kijelző (kategóriájához képest)

+ meglepően jó akkumulátoros üzemidő

+ könnyen bővíthető központi memória

+ előtelepített, teljesen működőképes Linux

+ 4 USB, FireWire, Bluetooth, ExpressCard, 802.11n(!) WLAN

+ árához képest nagyon szép és minőségi külső

+ normál használat mellett visszafogott zajszint

+ hűvös alkatrészek és burkolat

+ 720p .mkv-képes

+ jól konfigurálható EFI

+ 3 év garancia

Kontra:

- HDMI hiánya

- korlátozott CPU erő

- memóriakártya-olvasót takaró kártya hiánya

- IM alkalmazás nélkül nem használható webkamera

A Dell Vostro 1015-ös notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Dell

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward