Dell Inspiron 3537: Élet az alsóházban

Megkaptuk a Dell belépő szériás Inspironját, amiről elmondható, hogy a legolcsóbb modellek érik meg leginkább a pénzüket.

Dell Inspiron 3537: Élet az alsóházban

1. Bevezető és specifikáció

A hónap elején járt nálunk a Toshiba legolcsóbb notebook családjának egy jól felszerelt példánya, amelynek ára a 90 és 180 ezer forint közötti régió felső részéhez volt közelebb. Akkor azt írtuk róla, hogy kirívóan nagy hibája nincsen, csak sok apróbb, bosszantóbb dolog, ami miatt semmiképpen nem tudjuk ajánlani. Szeretnénk viszont megtalálni ebben az ársávban azt a masinát, amit igen, ezért elkértük a lassan kifutó státuszba lépő Dell Inspiron 3537-et, amely szintén tud nagyon olcsó vagy nagyon gyors lenni.

Nem is gondolná az ember, milyen öldöklő harc megy a belépő szintű 15”-os notebookok piacán, ugyanis ez az egyik legnépszerűbb kategória a világon, hazánkban is kifejezetten nagy érdeklődésnek örvend. A prémium táblagépek megjelenésével ugyanakkor sokan döntöttek úgy, hogy a hosszabb üzemidővel rendelkező, kompaktabb és sok tekintetben használhatóbb kategória mellett teszik le a voksukat. 100-120 ezer forint körül ugyanis már 10”-os IPS panellel rendelkező, nem ritkán 7-8 órás üzemidőre képes eszközöket kapunk, amelyekre ma már nagyon sok alkalmazás érhető el, függetlenül attól, hogy Android vagy iOS operációs rendszert futtató termékről beszélünk. Akiket mégsem szippantott be a tablet láz, azok vélhetően azért nézegetik továbbra is a 15”-os noteszgépeket, mert fontos számukra a Windows operációs rendszer, a nagy kijelző és a méretes gombokkal rendelkező fizikai billentyűzet.

A Toshiba a C55-ös Satellite-tal – legyünk őszinték – nem tette magasra a lécet. Az Inspiron 3537-es modellcsalád október elején mutatkozott be, így meglehetősen korosnak tekinthető, legalábbis a modellciklus tekintetében mindenképpen. Legolcsóbb tagjait már 100 ezer forint alatt megkapjuk és ellentétben a C55-tel, nem Bay-Trail, hanem Haswell alapú Celeronokkal, amelyek bár többet fogyasztanak, jelentősen gyorsabbak is. 100 és 130 ezer forint között találunk egy tátongó lyukat, majd jönnek az alacsony fogyasztású Core i3-as és Core i5-ös modellek szépen sorban, dedikált videokártyát – a Radeon HD 8670M személyében – pedig 150 ezer forint körül kapunk. Ez lényegesen lassabb, mint a Toshiba-ban lévő GeForce GT 740M, de ettől függetlenül sem árt nyitott szemmel járnunk, ugyanis ebben az ársávban már olyan készülékek is mozognak, amelyek legalább ilyen erős VGA-val rendelkeznek, viszont nem képviselik magukat a kifejezetten olcsó régióban, így akár anyaghasználat tekintetében is többet várhatunk tőlük (hogy csak egy párat említsünk – Lenovo IdeaPad Z510, HP ProBook 455, Asus X550). A legdrágább verziókban Core i7-4500U-t és Radeon HD 8850M-et találunk, de figyelembe véve 200 ezer forint körüli, illetve nem ritkán e feletti vételárukat, semmiképpen nem nevezhetők jó vételnek, hiszen ennyiért a két kategóriával feljebb lévő prémium Inspiron 7537-et is megkaphatjuk GeForce GT 750M-mel. Amit ki akartunk hozni ebből a röpke kis helyzetelemzésből az az, hogy a 3537-es Inspironnak kivételesen nincsenek igazán nagy ütőkártyái, mint annak idején a négymagos processzor például. Vannak erős kiszerelései, de azok annyiba kerülnek, amennyiért házon belül is van jobb alternatíva.

Éppen ezért mi elsősorban magára a típusra voltunk kíváncsiak, kiszereléstől függetlenül, hiszen az alapok, a váz és a hűtőrendszer megegyezik a legolcsóbb és a legdrágább változat esetében is. Legnagyobb bánatunkra egy dedikált videokártya nélküli verziót kaptunk tesztelésre, így a hűtőrendszer hatékonyságvizsgálatánál sajnos nem kaphattunk teljes képet annak tudásáról. Ami a felszereltséget illeti, egy unalomig ismert sztenderd alacsony fogyasztású Intel platformmal van dolgunk, amelyet semmiféle extra nem emel ki a tömegből, egy dolgot kivéve, ez pedig a 3 éves garancia, amit még a legolcsóbb, jelenleg 92 ezer forintba kerülő változat is magáénak tudhat, ez pedig nem mindegy, figyelembe véve, hogy egyetlen másik gyártó sem ad ilyen hosszú jótállást ebben a kategóriában. A 40 Wh-s akkumulátor nem túl erős, viszont az alacsony fogyasztású platformmal viszonylag hosszú üzemidőt várunk tőle. A nemzetközi oldal információi szerint a készülékhez elérhető egy hatcellás 65 Wh-s telep is, mellyel 60%-kal hosszabb üzemidő érhető el.

A 65 Wh-s, külön megvásárolható akkumulátorral egy kicsit megemelkedik a gép hátulja

Kellékek terén nem kápráztat el minket a gyártó, bár ez manapság senkire sem jellemző. Ami feltétlenül szükség, azt azért megtaláljuk a csomagban.

2. Hardver és hangzás

Kezdjük rögtön egy jó hírrel: az Inspiron 3537 hűtőrendszere egészen kiváló – és nem csak ahhoz képest, hogy milyen olcsó, hanem úgy egyáltalán. Üresjáratban viccesen alacsony hőmérsékleteket mértünk (írd és mondd: 40 fok), a ventilátor pedig csak pont annyira járt, hogy biztosítson minket arról, hogy működik. Zavarba mondjuk akkor sem jött, amikor maximális terhelésnek tettük ki a masinát, egy kicsit magasabb fordulatszámra kapcsolt, de zavarónak távolról sem neveznénk, két méterről pedig már szinte alig lehetett hallani. A processzor hőmérsékletét 60 foknál feljebb nem igazán tudtuk vinni, amely kategóriától függetlenül remek értéknek számít. Ezen produkció láttán duplán sajnáljuk, hogy nem tehettünk szert a dedikált videokártyás változatra, ugyanis nagyon kíváncsiak lettünk volna, hogy mennyiben változik mind a zajszint, mind a hőmérséklet, pláne, hogy egy felső-középkategóriás Radeonnal is megvásárolhatjuk a gépet. A burkolat sehol nem melegedett át, és figyelembe véve hogy már egész meleg van, ez mindenképpen biztató a nyári kánikula előtt.

A processzor kínálat pont annyira széles skálán mozog, mint az árcédula, viszont négymagos központi egységet már nem tudunk kérni, így egy korszaknak ezzel mindenképpen vége szakad. A belépőszintet a kétmagos, Haswell alapú Celeron 2955U jelenti, amely 1.4 GHz-es órajelével és 2 MB cache memóriájával semmiképpen sem nevezhető csapnivalónak, egy átlagos felhasználónak véleményünk szerint elegendő, főleg annak tudatában, hogy a következő szinthez (Core i3-4010U) mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlni. Ez a 20-25 ezer forint körüli felár egy picit sok, viszont, ha ennyit hajlandók vagyunk kifizetni érte, akkor nem érdemes megállnunk, ugyanis plusz 10 ezerért megkapjuk azt a Core i5-4200U névre hallgató processzort, amely tesztgépünkben is dolgozott. A legerősebb típusért (Core i7-4500U) viszont nem szabad pénzt adni, hiszen az a közel 30 ezer forint, amit a Dell kér érte, egyszerűen irreálisan sok – amennyiben tudatában vagyunk annak, miben tud többet a Core i5-4200U-nál.

Itt csatolnánk vissza a bevezetőben tett megállapításunkhoz, hogy a drágább Inspiron 3537-eket gyakorlatilag tilos megvenni, egész egyszerűen azért, mert a gyártó kínálatában hasonlóan erős, de jobb anyaghasználattal rendelkező modelleket (Inspiron 5537/7537) is kapunk ugyanazért a pénzért. Ennek főleg az az oka, hogy egyrészt a Core i7-4500U felára irreálisan magas, másrészt a legerősebb videokártyát, a Radeon HD 8850M-et csak ehhez a processzorhoz tudjuk választani, így hiába érnénk be az alig lassabb Core i5-tel is, rá vagyunk kényszerítve az erősebb központi egységre – egészen furcsa, de távolról sem szokatlan módja az árukapcsolásnak. Ami a központi memóriát illeti, a Celeronos modelleken kívül minden más kiszerelés támogatja a 16 GB-ot, a Celeron 2955U esetében 8 GB a maximum, amelyet a processzorban lévő memóriavezérlő kezelni tud és mennyiségtől függetlenül is be kell érnünk 1066 MHz-es órajellel, amely a rendszer sebességére csekély, az integrált videokártyáéra viszont elég nagy hatással van.

Talán nem árulunk el nagy meglepetést azzal, hogy se hibrid merevlemezzel, se SSD-vel nem rendelhető ez a modell család, persze, mi magunk bármit tehetünk a gyárilag 500, 750 vagy 1000 GB-os HDD helyére. A mi készülékünkben a legkisebb kapacitással bíró meghajtó volt, zajt egyáltalán nem csapott, sebessége pedig 5400-as percenkénti fordulatszámához képest kielégítő volt. Bár nem korlátozódik a tesztelt típusra, érdemes tudni, hogy vannak cégek, akik a 2014-es trendeket figyelembe véve optikai meghajtó helyére szerelhető HDD/SSD kereteket gyártanak, többek között a HDD Caddy is ilyen, így ha nem tervezzük használni a beépített DVD-írót, akkor érdemes körülnéznünk a cég oldalán.

Nem tudjuk, egy jobb és egy kevésbé jó hangszóró között mekkora az árbeli eltérés ezer darabos rendelés esetén, de az biztos, hogy a Dell ezen a téren igyekezett spórolni a legolcsóbb Inspiron család esetében. Bár hangosnak hangos a sztereó pár, igazán egyik (zenehallgatás, filmnézés) területen se domborít, a Skype-os beszélgetések viszont simán vállalhatók vele.

3. Ergonómia és kinézet

Sajnos a 92 ezer forintos belépő ár már előrevetítette, hogy anyaghasználat terén nem fog brillírozni az olcsó Inspiron. A Toshiba Satellite C55 emléke még bennünk él, a mindenhol csillogó burkolatot nehéz feledni. Talán ennek az élménynek is köszönhető, hogy a Dell-féle mintás, de matthoz közeli műanyag borítása üdítően hatott ránk, de amennyire jópofán mutat a sajtófotókon, annyira olcsó hatást kelt élőben. Mind a fedlap, mind a billentyűzet körüli rész kopogós műanyagból készült, az előbbi ráadásul nagyon könnyen horpad már kisebb erő kifejtése után is, így érdemes vigyázni rá, hiszen mögötte nem sokkal már a kijelzőt találjuk. Az átlagnál vékonyabb kialakítás szerencsére nem eredményezte azt, hogy a fél gépet szét kelljen szedni akkor, ha a fontosabb komponensekhez hozzá szeretnénk férni. A merevlemezhez és a memória modulokhoz könnyedén hozzáférhetünk minden máshoz viszont alaposabb bontásra van szükség. A zsanér a kategóriához képest meglepően erős, és figyelembe véve, hogy egy nem túl nehéz felső burkolatot kell elbírnia, akár a három éves jótállás végéig is kitarthat az ereje. A textúrázott műanyag borítás egyébként a vártnál jobban gyűjti az ujjlenyomatokat és az embernek olyan érzése van a megkopogtatása után, mintha alatta légüres tér lenne. Hiába, valahol meg kell húzni a határt, ha szerény a büdzsé.

A klaviatúra jobb annál, mint amire számítottunk a fotók alapján. Bár a gombok nyomáspontja lehetne mélyebben, a téma ezen része csupán megszokást igényel. Az igazi pluszt az alátámasztás jelenti, amely stabilabb annál, mint amit egy belépő kategóriás Inspirontól várnánk. Háttérvilágítás nem rendelhető hozzá és anyaga miatt talán egy kicsit hamar fog elkezdeni kopni, az igazi veszélyt viszont a gombok körüli fényes betét jelenti, amely a portól kezdve mindent magához vonz, amit el lehet képzelni, úgyhogy a tisztán tartása elég nagy kihívás lesz.

A touchpad felülete sem elég matt ahhoz, hogy elkerülje az idő előtti kifényesedést, viszont mérete óriási és az érzékenysége is egészen korrekt, nem okoz problémát a használata. A hozzá tartozó fizikai gombok nyomáspontja nagyon magasan van, de nem ez a tulajdonsága az, amely zavaró tényezőként elkönyvelhető vele kapcsolatban. A kemény, olcsó műanyagból készült téglalapok rettenetesen kattognak.

Csatlakozók terén konzumer gépeknél ma már nehéz nagyot domborítani, az Inspiron 3537 meg se kísérli ezt a feladatot. A baloldali USB portok közül mindegyik támogatja a legújabb, 3.0-s szabványt, a HDMI port is 1.4-es, a kártyaolvasó viszont kifejezetten rossz helyre került, ugyanis a gép elején (középen) találjuk.

A 15,6”-os kijelző elrepít minket a múltba, a fényes bevonat mögött ugyanis egy TN technológiára épülő 1366x768-as LCD-t találunk, melynek színvilága visszafogottan harsány. Fényerőből elég nagy tartalékokkal bír, bár a csillogó bevonat miatt napsütésben láthatósága erősen korlátozott. Ha Inspiron 3537-re vágyunk, kénytelenek leszünk összebarátkozni vele, ugyanis – hasonlóan a Toshiba Satellite C55-höz – ez az egyetlen kijelző, amellyel a gépcsaládot megvásárolhatjuk.

4. Teszteredmények

A Core i5-4200U-t már nem csak mi, hanem olvasóink is jól ismerik, vannak, akik talán már az eredményeit is fejből vágják, így képességeinek elemzésétől ezúttal eltekintetnénk. Érdemes megnézni az eggyel kisebb (Core i3-4010U) és az eggyel nagyobb (Core i7-4500U) processzorok teljesítményét és mérlegelni, mielőtt eldöntjük, melyikre adjuk a szavazatunkat. A Core i3-mal nagyjából 10 ezer forintot tudunk spórolni, a Core i7 viszont közel 30-cal kerül többe, mint a tesztpéldányban szereplő Core i5. Mi inkább egy SSD-t vennénk helyette.

Az integrált videokártyát nem teszteltük le, hiszen már megtettük ezelőtt számtalan alkalommal, a sebessége modern játékok futtatására kevés. Ami sokkal érdekesebb ugyanakkor, az az üzemidő, amely a 40 Wh-s akkumulátorral is meglepően korrektre sikerült. A minimális fényerő mellett produkált közel 10 óra semmiképpen nem nevezhető rossznak, de ami igazán az átlag fölé emeli az a maximális fényerő melletti Full HD filmnézés, ahol alulról súrolja az 5 órát – átlagos használat mellett nagyjából ezt az értéket érdemes szem előtt tartani. Krónikus vonatozóknak jó hír, hogy 2 óránál hamarabb viszonylag nehezen fogják tudni lemeríteni a masinát, kivéve persze, ha játékra adják a fejüket, ott inkább 1-1,5 órával érdemes számolniuk. Említettük a bevezetőben, hogy a készülékhez kapható egy megnövelt kapacitással bíró hatcellás akkumulátor is, mellyel az itt látható értékek 60%-kal növelhetők meg. Az ár függvényében érdemes lehet elgondolkodni rajta.

5. Értékelés

A Dell jobb gépet tett le az asztalra, mint a Toshiba, legalábbis a belépő kategóriában mindenképpen ez a helyzet. Ettől függetlenül nem lehet azt mondani, hogy minden változata ajánlható, ugyanis a drágább modellek alaposan túlárazottak, ráadásul, akiknek a videokártya lenne igazán fontos, azok kénytelenek legalább Core i5-ös processzorral szerelt változatot vásárolni. Aki a drágábbik Radeonra (HD 8850M) hajt, az pedig kötelezően meg kell, hogy vegye vele együtt a horror felárral mért Core i7-4500U processzort is. Ami viszont egyértelműen tetszett nekünk az az átlagosnál alacsonyabb zajszint, amelyhez ráadásul átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek is tartoztak. A fényes, alacsony felbontású TN kijelző ebben a kategóriában még megbocsátható, a beviteli eszközök megütik azt a szintet, amit egy 90-100 ezer forintos notebooktól elvár az ember, a probléma inkább ott van, hogy ugyanezt a kasztnit kapjuk 92 és 210 ezer forint elköltése után is. Figyelembe véve, hogy 140 ezer forint felett már olyan notebook típusok is bejönnek a képbe, amelyek jobb anyaghasználattal bírnak és sebességben se maradnak el az erősebb Inspiron 3537-ektől, e felett az összeg felett mi már nem erőltetnénk ennek a típusnak a beszerzését. Az viszont biztos, hogy egy Celeronos modell SSD-vel és a megnövelt kapacitású akkumulátorral egy olyan ajánlat lehet, amelyhez hasonlót csak kevés gyártótól kapunk 3 év garanciával – legalábbis ilyen árcédulával egészen biztosan.

A cikkben szereplő Dell Inspiron 3537 típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk!

Pro:

+ halk és hatékony hűtőrendszer (nem csak a kategóriához képest!)

+ átlagosan jó, olykor átlag feletti üzemidő, amely az opcionálisan megvásárolható hatcellás akkumulátorral tovább növelhető

+ 3 év garancia

+ széles körben konfigurálható mind processzor, mind videokártya terén

Kontra:

- gyenge minőségű anyagok használata

- négymagos processzorokkal már nem elérhető

- egy fajta kijelző

- a legerősebb videokártya csak a legdrágább processzorral együtt érhető el

- a touchpad felülete hamar fényesedik, a gombok kifejezetten olcsó hatásúak

Hivatalos honlap: Dell

Vásárlás: Irány a webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward