Dél-Korea kormányzata Windows 7-ről Linuxra válthat

A Windows 10 helyett egy nyílt forráskódú operációs rendszert választanak, ami hosszabb távon a költségek csökkentését eredményezi.

Dél-Korea kormányzata Windows 7-ről Linuxra válthat

A Windows 7 felhasználói bázisa még mindig elég nagy, jelenleg ugyanúgy 39%-os piaci részesedéssel rendelkezik, mint a Windows 10, pedig a közel 10 éve kiadott operációs rendszer nagyjából 5 éve már kiterjesztett támogatást élvet, azaz csak a legszükségesebb biztonsági frissítéseket kapja meg, 2020. január 14-én pedig a kiterjesztett támogatás is véget ér. Utóbbi azt jelenti, hogy a Windows 7 felhasználók biztonsági frissítések nélkül maradnak, így egyre kockázatosabb lesz a sokak által kedvelt szoftver használata. Éppen ezért sokan gondolkodnak, mely operációs rendszert is válasszák a Windows 7 helyett: néhányan egyenesen Windows 10-re váltanak, míg mások még a Windows 8.1-et is beiktatják köztes lépcsőként. Vannak azonban olyanok is, akik a Windowsból kiábrándulva inkább a Linux disztribúciók felé kacsintgatnak. Ebbe a körbe tartozik Dél-Korea kormányzata is, legalábbis erről számolt be nemrégiben a The Korea Herald.

Galéria megnyitása
A Windows 7 piaci részesedése (Forrás: NetMarketShare)

A beszámoló szerint a dél-koreaiak nem Windows 10-ben gondolkodnak a váltás kapcsán, hanem Linuxban, igaz, azt egyelőre nem árulták el, pontosan melyik disztribúció(ka)t tesztelik. A tervek szerint első körben a belügyi és biztonsági minisztérium teszteli majd a kiválasztott operációs rendszert, amelynek során azt vizsgálják, használható-e a szoftver a belsős hálózaton biztonsági kockázatok nélkül, valamint azt is feltérképezik, hogyan működik a meglévő weboldalakkal és szoftverekkel, amelyek ugye még Windowshoz készültek. Utóbbi esetben a kompatibilitás megteremtése a cél.

A számítások szerint a Linuxra történő váltás mintegy 655 millió dollárnyi kiadást jelent majd, de ebben nem csak a váltás szoftveres ára, hanem némi hardverfrissítés is benne foglaltatik. Rövidtávon tehát nem tűnik olcsónak a Windows lecserélése, ám Choi Jang-hyuk, a minisztérium vezetője úgy látja, hosszabb távon segíthet a nyílt forráskódú operációs rendszer a költségek csökkentésében. Ez persze egyelőre csak terv és előrejelzés, a tényleges előnyökről majd csak az elkövetkező hónapok folyamán alakulhat ki pontos kép, valamint az is később derülhet ki, melyik Linux disztribúció lesz a befutó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap