Deep Fusion – Ettől lesznek még jobb fotósok az iPhone-ok

Az iOS 13.2 első béta kiadása hozza el azt a komplex funkciót, amivel tovább javulhat a képek minősége.

Deep Fusion – Ettől lesznek még jobb fotósok az iPhone-ok

Az Apple már korábban bejelentette, hogy készül egy új fotós mód az iPhone-ok számára, de azt nem lehet tudni, hogy ezt melyik frissítés fogja elhozni. Most azonban már nagyjából kijelenthető, hogy az iOS 13.2 egyik nagy újítása lesz a Deep Fusion. Erről az újításról röviden korábban azt mondta Phil Shiller, hogy a számítási képalkotás egy őrült tudomány.

Napjainkban az okostelefonok fejlesztésében a kamera az, ami talán a legnagyobb figyelmet kapja. Szinte minden hétre jut egy kisebb-nagyobb kamerás újítás az ágazatban, és ezúttal arról számolhatunk be, hogy az iOS 13.2 béta 1 már a Deep Fusion technológiával száll ringbe, és biztosan ki lehet majd ezt használni az újgenerációs csúcsmodellek esetében. Az Apple valószínűleg szerette volna már az okostelefonokkal együtt bevezetni a Deep Fusiont, de a fejlesztés lassabban mehet a vártnál, és ennek tudható be a késés. Ez a megoldás a közepes környezeti fény mellett fog leginkább komoly fejlődést hozni az iPhone-ok fotóinál, szóval a nappal beltérben, árnyékos helyeken lőtt fényképeket hivatott szebbé varázsolni egy különleges eljárás.

Galéria megnyitása

A Deep Fusion hasonlóan működik majd, mint a Smart HDR vagy az Éjszakai mód, de nem ezek mellett, hanem ezeket kiegészítve fogja használni az Apple. A cupertinói alakulat elmondta, hogy a normál kameránál a világos helyzetekben a Smart HDR, a sötétben az Éjszakai mód, és a közepes fényviszonyoknál pedig a Deep Fusion fog akcióba lendülni. A teleoptikás kameránál majdnem mindig a Deep Fusion fog gondoskodni a képek javításáról, csak szélsőséges esetekben lehet a Smart HDR-re vagy az Éjszakai módra számítani. Az ultra-széles látószögű kameránál viszont csak a Smart HDR támogatott, ahogy az Éjszakai módot, úgy a Deep Fusiont sem lehet itt kihasználni.

Az Éjszakai móddal ellentétben a Deep Fusion teljesen láthatatlanul teszi majd a dolgát a háttérben, szóval ennek nincs visszajelző sávja sem a fotózásnál. És azt is megtudhattuk, hogy nem lesz jegyezve az EXIF információs táblázatban sem. Elvileg azért döntött úgy az Apple, hogy ezt teljesen elrejti a szemek elől, mert nem akarja a cég, hogy az emberek azon gondolkodjanak, hogy vajon a lehető legjobb minőségben készült-e el a felvétel.

A Deep Fuison nem fog annyi időt igénybe venni, mint az éjszakai mód, viszont eléggé sok számítási kapacitást igényel, és jóval komplexebb, mint a puszta Smart HDR.

Amikor a felhasználó megérinti az exponáló gombot a képernyőn, azonnal készül egy rövid záridős képkocka a pillanat megállítására, három normál fotó a dinamikatartomány megalapozására és egy hosszabb záridős kép is, ami pedig több információt, részletet tartalmaz. Az egyes képkockákat összeolvasztja a szoftver egy „synthetic long” felvételbe. Ezután a rendszer fogja a legélesebb rövid záridős, sötétebb képet, majd ezt összedolgozza a részletgazdag fotóval, ami korábban már az összes felvételből összeállt. És a kép átesik négy különböző gépi tanulásos képfeldolgozó eljáráson is, amelyek pixelről pixelre fogják javítani a képminőséget a részletesség fokozásával vagy éppen eldolgozásával. Az ég kevésbé lesz hangsúlyos a részletességben, a bőrfelületek és a tárgyak már közepesen lesznek kiemelve, és az olyan dolgok, mint a ruhák vagy a haj, kiemelten részletessé válnak. Továbbá még mielőtt elkészülne a kép, a tónusok, a színek és a fényesség is megfelelően egyensúlyozásra kerül.

Galéria megnyitása

Az Apple direkt olyan mintaképeket tett közzé a Deep Fusion kapcsán, amin a lencsevégre kapott modellek részletgazdag kötött pulóverekben pózolnak, és dús hajjal, illetve arcszőrzettel rendelkeznek, plusz árnyékos helyen vannak. Minden bizonnyal ilyen helyzetben lehet a legjobban megfigyelni a Deep Fusion előnyét, de kontra képek nem láttak napvilágot, amin azt lehetne látni, hogyan néznek ki ezek a felvételek az új technológia nélkül.

Fontos, hogy a Deep Fusion fotóknak kell némi idő az elkészüléshez, éppen ezért ha a felhasználó készít több fotót is, és azokat rögtön szeretné visszanézni, akkor előbb még egy korai képet fog látni, és után rajzolódik majd ki a teljesen végleges Deep Fusion felvétel. De itt azért tényleg egészen kicsi időkről van szó, nagyon maximum néhány másodpercről, de általában inkább kevesebb mint egy másodpercről.

A jellegéből adódóan a Deep Fusion nem fog néhány esetben működni ideális környezeti viszonyok mellett sem, illetve eltérő eredményekkel járhat. És mivel nem is jelzi semmilyen formán a rendszer, hogy a Deep Fusion munkába állt, így igazából nem is tudhatja majd a felhasználó, hogy látható-e a fotóján a technológia jótékony hatása.

Az iOS 13.2 béta 1 már elérhetővé vált, elsősorban a fejlesztők számára szolgál ez, és más egyéb újítások is felbukkannak benne a Deep Fusionön túl.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap