Shop menü

DDR5-ÖS RENDSZERMEMÓRIÁVAL 20%-KAL JOBB AZ INTEL RAPTOR LAKE-S PROCESSZOROK TELJESÍTMÉNYE?

Ez az állítás egyelőre főként a többszálas terheléssel dolgozó munkafolyamatokra érvényes.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
DDR5-ös rendszermemóriával 20%-kal jobb az Intel Raptor Lake-S processzorok teljesítménye?

Az Intel Raptor Lake-S processzorai a legutóbbi információk alapján 2022. szeptember 27-én jelenhetnek meg, kereskedelmi forgalomban pedig a 2022. október 17-i héttől kezdve találkozhatunk velük. Mivel ezek egyelőre csak iparági pletykák, érdemes őket távolságtartóan fogadni. Az viszont biztos, hogy a megjelenés időpontjának közeledtével, ahogy egyre több rendszerépítő, illetve egyéb vállalat juthat hozzá az új processzorok mintapéldányaihoz, egyre több és több teszteredmény bukkanhat fel a különböző alkalmazások online adatbázisaiban.

Legutóbb a Core i5-13600K teljesítményével kapcsolatban jutottunk némi ízelítőhöz, ám akkoriban már egy Core i7-13700K eredmény is rendelkezésre állt, igaz, még csak DDR4-es alapokon. Nemrégiben egy másik teszteredmény is megjelent, amelyben végre DDR5-ös memória-alrendszerrel karöltve működhetett az új központi egység. A szóban forgó processzor, vagyis a Core i7-13700K egyébként 8 darab energiahatékonyságra hangolt és 8 darab teljesítményre hangolt processzormagot kapott. így összese 16 processzormaggal és 24 szállal gazdálkodhat. Ennél a mérnöki mintapéldánynál 3,4 GHz-es alap- és 5,3 GHz-es maximális boost órajel volt érvényben, a megosztott harmadszintű gyorsítótár kapacitása pedig 30 MB.

Noha a Raptor Lake-S processzoroknál DDR5 fronton 4800 MHz helyett immár 5600 MHz lesz a gyárilag támogatott effektív órajel, az aktuális tesztben „csak” DDR5-5200 MHz-es effektív órajelen ketyegett a memória-alrendszer, amelynek egyéb paramétereivel kapcsolatban sajnos nincs információ, így az időzítéseket egyelőre homály fedi. Ezt az új eredményt viszont a DDR4-3200 MHz-es memória-alrendszert használó konfigurációéhoz állítva néhány érdekességet vehetünk észre.

A DDR4-es rendszer egy ASRock Z690 Steel Legend Wi-Fi 6E alaplapot használt, míg a DDR5-ös már ennek az alaplapnak a DDR5-ös változatával büszkélkedett, ami az ASRock Z690 Steel Legend Wi-Fi 6E/D5 típusjelzést viseli. Jelenleg sajnos csak GeekBench 5 eredmények állnak rendelkezésre, amelyek csak egy picivel többek a semminél. Az egyszálas tesztben a DDR4-ös rendszer 2090 pontot ért el, míg DDR5-ös társa 2069 pontra volt képes – a különbség hibahatáron belüli, és igazából az időzítések is okozhatják. A többszálas teszt már egyértelmű előrelépést hoz, ugyanis míg a DDR4-es konfiguráció 16542 pontot ért el, addig DDR5-ös társa 19811 ponttal zárta a megmérettetést, azaz nagyjából 20%-os gyorsulást láthatunk.

Az egyelőre nem világos, hogy az egyes egyéb alkalmazásokban pontosan mekkora lesz a gyorsulás mértéke, ez nyilván függ majd a memória-alrendszerekben helyet foglaló memóriamodulok paramétereitől is, ahogy azt az Alder Lake-S modelleknél is láttuk. Mivel azonban a Raptor Lake-S több energiahatékony processzormaggal rendelkezik, mint az előző generációs processzorok, a DDR5-ös modulok által biztosított extra memória-sávszélesség jól jöhet, a kérdés csak az, nagy általánosságban mekkora gyorsulást hoz a lassabb, de megfizethetőbb DDR4-es memóriamodulokéhoz képest.

Az első független tesztekből szerencsére erre, és még sok minden másra is választ kapunk majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére