Shop menü

DDR5-6000 MHZ – EZ LEHET AZ IDEÁLIS "TUNINGOLT" MEMÓRIA-ÓRAJEL A RYZEN 7000-ES PROCESSZOROKNÁL

Ez az úgynevezett „sweet spot” órajel, ahol az Infinity Fabric és a DRAM Clock még szinkronban üzemel, felette már 1:1 helyett 2:1 lesz az arány.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
DDR5-6000 MHz – Ez lehet az ideális "tuningolt" memória-órajel a RYZEN 7000-es processzoroknál

Az AMD RYZEN 7000-es sorozatának asztali tagjai még idén bemutatkozhatnak: a pletykák szerint 2022. augusztus 29-én lesz a formális rajt, majd 2022. szeptember 15-től kezdve kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk az újdonságokkal, remélhetőleg elegendő mennyiségben.

Ahogy a rajt tervezett időpontja közeledik, egyre csak szaporodnak a friss processzorokkal kapcsolatos szivárgások. Nemrégiben a RYZEN 9-es sorozat dobozának dizájnjáról érkezett hír, most pedig azt pedzegetik a különböző iparági források, hogyan alakul majd az ideális memória-órajel a Socket AM5-ös platform esetében, már ami a RYZEN 7000-es sorozat tagjait illeti.

Ahogy az eddigi RYZEN processzoroknál, úgy a ZEN 4 alapú RYZEN 7000-es modelleknél is lesz egy „sweet spot” memória-órajel terén, ahol a lehető legmagasabb órajel és a lehető legjobb időzítések mellett működhet a memória-alrendszer, vagyis a teljesítmény ideális lehet. Ehhez általában arra van szükség, hogy az Infinity Fabric és a valós memória-órajel szinkronban legyenek. A RYZEN 5000-es sorozat esetében a legjobb 1:1 szinkron órajel, amit el lehetett érni, többnyire 1800 MHz volt, vagyis a DDR4-3600 MHz-es memóriamodulok mellet optimális teljesítményt lehetett elérni. Elméletileg néhány processzor 2000 MHz-es IF-Ram órajelet is képes volt elérni, ám ezek ritkák voltak, mint a fehér holló – ilyen üzemmód mellé már a DDR4-4000 MHz-es effektív órajelen ketyegő memóriamodulok dukáltak.

Galéria megnyitása

Természetesen a RYZEN 7000-es sorozat esetében is lesz egy felső limitje az 1:1 szinkronnak, ez pedig a hírek szerint 3000 MHz lesz, vagyis a DDR5-ös memóriamodulok közül a DDR5-6000 MHz-es példányokkal lehet majd elérni a legjobb teljesítményt és a legjobb késleltetést. A 3000 MHz feletti valós órajel esetében 2:1 üzemmódba vált a rendszer, azaz felezi a memória-órajelet az Infinity Fabric órajelhez képest, ami rosszabb összteljesítményt eredményez. Hogy pontosan hogyan alakulnak majd az időzítések és a memória-sávszélességek? Ezt az első független tesztek el fogják árulni.

A DDR5-6000 MHz-es „sweet spotot” egyébként az AMD RYZEN processzorok specialistája, Yuri Bubliy, azaz @1usmus is megerősítette, aki a Clock Tuner for AMD RYZEN , illetve a DRAM Calculator for RYZEN alkalmazásokkal robbant be az AMD-s köztudatba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére