DDR5-4800 MHz-en indul a DDR5-ös memória-szabvány

Az új memória-szabvány szokás szerint a szerverpiacon indul hódító útjára elsőként.

DDR5-4800 MHz-en indul a DDR5-ös memória-szabvány

A DDR5-ös memóriaszabványra már nem kell túl sokat várni, igaz, a szabvány mögött álló JEDEC eddig még nem adata ki a teljes szabványt, ám erre remélhetőleg rövidesen sor kerülhet, amennyiben a Cadence beszámolója szerint alakul minden. A tervek szerint a szerverpiacon az AMD Genoa, illetve az Intel Sapphire Rapids platformja hozza el elsőként a DDR5-ös memóriatámogatást, de majd csak valamikor 2021 és 2022 között. A Cadence szakemberei szerint ennél már előbb, még az idén megkezdődhet a DDR5-ös memóriamodulok szállítása, ami azt jelentheti, hogy a két említett platform a vártnál jobban áll és hamarabb is érkezhetnek. A szállítás egyébként csak annyit jelent, hogy a termékeket a szerverpiaci partnerek már elérhetik, ám az átlagfelhasználók számára még várni kell egy picit az új memória-szabvány köré épülő megoldásokra.

A Cadence szakemberei már most rendelkeznek DDR5-ös memóriavezérlővel, amellyel kapcsolatban tökéletesen magabiztosak, hogy az megfelel az érkező DDR5-ös szabványnak, így a vele felszerelt SoC egységek is tökéletesen kompatibilisek lesznek. A Cadence DDR5-ös memóriavezérlője ráadásul meglehetősen népszerű, hiszen jelenleg már egy tucatnál is több olyan SoC készül, amelyek DDR5-ös támogatással rendelkeznek, ezek viszont a fejlesztés különböző stádiumaiban vannak.

Galéria megnyitása A Cadence DDR5-ös tesztplatformja A DDR5 esetében fontos szempont, hogy a szabvány köré épülő lapkák nagyobb kapacitással rendelkezzenek, magasabb órajelen üzemeljenek, illetve az effektív teljesítmény is növekedjen mind órajelenként, mind pedig csatornánként. Ezzel egy időben az energiahatékonyságnak is növekednie kell, azaz alacsonyabb fogyasztás mellett működhetnek az új modulok, mint DDR4-es társaik. A DDR5 szabvány jóvoltából az új memórialapkákat könnyebb lesz egymásra rétegezni is, ami segíteni fog a DRAM kapacitás növelésében – ebből elsősorban a szerverek profitálhatnak majd, legalábbis eleinte.

A fenti elvárások komoly kihívások elé állítják majd a DRAM gyártókat, akik közül már többen is rendelkeznek 16 Gb-es DDR5-ös lapkákkal ellátott memóriamodulokkal. A Micron és az SK Hynix szakemberei már régen bejelentették, hogy az új memóriamodulok mintapéldányait már szállítják a partnereknek, de a Samsung is egészen biztosan rendelkezik már 16 Gb-es DDR5-ös memórialapkákkal, hiszen ezt az ISSCC 2019 alkalmával már elárulta a cég.

A DDR5-ös memóriamodulok várhatóan a DDR5-4800 MHz-es szintről indulnak majd, ám később mind kapacitás, mind pedig effektív órajel terén várhatóak előrelépések. A DDR5-ös memórialapkák idővel 24 Gb-ra híznak, ami 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulok készítését teszi lehetővé, majd később a 32 Gb-es memórialapkák is befuthatnak. Effektív órajel terén arra számíthatunk, hogy a rajt után 12-18 hónappal megjelennek a DDR5-5200 MHz-es modulok, majd további 12-18 hónappal később a DDR5-5600 MHz-es modulok is felbukkanhatnak. Ez persze a szerverpiacra vonatkozik, vagyis az átlagfelhasználóknak, illetve gamereknek szánt megoldások között gyorsabban is felbukkanhatnak a magasabb órajelen üzemelőmodulok, ám ezek alkalmazása továbbra is tuningnak minősül majd.

A szerverek számára komoly gyorsulást hoz a DDR5-4800 MHz-es memória-alrendszer a DDR4-3200 MHz-eshez képest, valamit a kapacitás is növekedni fog, ám van más is a tarsolyban, ami a teljesítmény javulását eredményez. Az új szerverplatformok, az új architektúrák, valamint a különböző optimalizációk mind-mind gyorsulást hoznak, valamint az is, hogy LRDIMM helyett RDIMM modulokat használhatnak majd a platformok, ez pedig segít a késleltetés csökkentésében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap