Shop menü

DDR5-4400 MHZ-ES MODUL A MICRON ÉS A CADENCE MŰHELYÉBŐL

A memórialapkákat a TSMC biztosította, a vezérlőt pedig a Cadence építette az új modulhoz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
DDR5-4400 MHz-es modul a Micron és a Cadence műhelyéből

A Cadence és a Micron szakemberei egyesítették erőiket, hogy elkészülhessen a világ első működő DDR5-4400 MHz-es memóriamodulja, illetve a hozzá passzoló platform is. Igazából helyesebb a „szabványtervezet” szót használni, hiszen a JEDEC még nem véglegesítette a DDR5-ös szabványt, így az most még csak tervezet formájában áll rendelkezésre – de idén nyáron elkészül.

Galéria megnyitása
A szóban forgó demó platform esetében a Cadence biztosította a DDR5-ös memóriavezérlőt és a fizikai réteget (PHY), míg a Micron a DDR5-ös memórialapkákkal járult hozzá a projekt eredményességéhez. A szóban forgó DDR5-ös lapkák a TSMC műhelyében készültek, méghozzá 7 nm-es csíkszélességgel, de ez még nem az EUV levilágítást, hanem a klasszikus többszörös mintázást használja. A tesztelt modul esetében 4400 MT/s sebességet sikerült elérni, ami a ma kapható leggyorsabb DDR4-es memóriamodulhoz képest 37,5%-os gyorsulást jelent (ez úgy jött ki nekik, hogy a szabványban 3200 MHz-es effektív órajelen ketyegnek a leggyorsabb DDR4-es modulok, de gyárilag tesztelt, tuningolható példányokból ennél már jóval gyorsabbakat is láttunk).

A DDR5-ös memóriamoduloknál a most bemutatott DDR5-4400 MHz-es modul lesz az alapértelmezett szint, de később, ahogy a technológia kiforrottabbá válik, DDR5-6400 MHz-es modulok is készülhetnek – várhatóan ez lesz a felső kor

Galéria megnyitása
lát (amit aztán az évek során majd úgyis feszegetnek a különböző gyártók).

A DDR5 esetében első körben nem is annyira a sebességre, sokkal inkább a kapacitás növelésére helyezik majd a legfőbb hangsúlyt. A kapacitás növelésének alap esetben sajnos árnyékos oldala is van, ez pedig nem más, mint a késleltetés növekedése. Ahogy egyre nagyobb kapacitású lesz egy lapka, úgy fog lassulni alapértelmezett időzítések terén. A Cadence szerint a 16 Gb-es lapkáknál, amelyek 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülnek, annyira naggyá válnak a távolságok, hogy az időzítések jelentősen romlanak. De a nagy memóriakapacitásra így is szüksége van a piacnak, így megoldást is lehet találni a problémára. A DDR5 szabvány segítségével a 16 Gb-es lapkák használata és vertikális rétegezése egyszerűbb lesz. Noha a mag sebessége nem változik, az I/O azonban gyorsul.

Plusz a DDR5 esetében a memória szegmentálása is másképp történik, ami segít a belső mag időzítéseinek elfogadhatóbb szintre hozásában. A Cadence prototípus rendszerében CL42-es időzítést használt a memóriamodul – és ez nem elírás. A DDR5 esetében az üzemi feszültség viszont már csak 1,1 lesz, azaz a DDR4 1,2 voltos értékéhez képest csökken.

A DDR5-ös memóriamodulok elsőként a szerverekben kaphatnak helyet, méghozzá már 2019 folyamán. Ezt követően 2021-ig folytatódik a szabvány fokozatos terjeszkedése, majd 2021 környékén nagyobb sebességre kapcsolnak a gyártók. A DDR5-ös lapkák mellett új HBM lapkák, valamint LPDDR5-ös lapkák is készülni fognak – már ezekkel a területekkel is szemez a Cadence.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére