DDR2-es SO-DIMM ramok notebookokhoz

Legfrissebb cikkünkkel a notebook tulajdonosok számára próbálunk útmutatást nyújtani a DDR2-667 MHz-es memóriák terén. Manapság már egyre olcsóbban lehet notebookokat vásárolni, a termékek többségében DDR2-es memória üzemel, az újabb modellek DDR2-667 MHz-es modulokkal dolgoznak.

DDR2-es SO-DIMM ramok notebookokhoz

Bevezetés, a ram jelentősége

Legfrissebb cikkünkben az egyre olcsóbb DDR2-667 MHz-es notebook memóriák csoportjából választottunk ki három versenyzőt. A manapság forgalomban lévő notebookok jelentősebb részében DDR2-es memóriák találhatóak, a DDR2-667-es modulok is egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a piacon, mellesleg ezek a memóriák jelentősen olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt.

A notebookok esetében is fontos a rendszermemória mérete, főleg, ha integrált videó vezérlővel felvértezett noteszgépünk van, ugyanis ebben az esetben a vezérlő általában 16 MB-tól 128 MB-ig terjedő memória mennyiséget foglala le a rendszer memóriájából, ez pedig 512 MB ram esetén egyáltalán nem mindegy. Az olcsóbb és népszerűbb konfigurációk nagyrészt 512 MB vagy 2 x 512 MB memóriát tartalmaznak, ez a használt alkalmazások függvényében sokszor kevés lehet. Szerencsére egyszerűen bővíthetjük a noteszgép memóriáját, ugyanis napjainkban egyre olcsóbban juthatunk memóriához, bár a régebbi, DDR1-es RAM-ot használó konfigurációk esetében költségesebb a memória bővítése.

A noteszgép memóriájának bővítése előtt célszerű ellenőrizni, hogy milyen memória is szükséges bele, ezzel ugyanis számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, az azonosításhoz segítségül hívhatjuk például az EVEREST újabb verzióit. Miután megvan a típus, azután már elkezdhetünk nézelődni az üzletek kínálatában, és kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabb modult, persze a választás előtt nem árt néhány tesztet elolvasni, hogy biztosra mehessünk. Most ebben próbálunk segíteni azon felhasználóinknak, akik éppen DDR2-677 MHz-es notebook memória vásárlása előtt állnak.

Tesztünkben egy Corsair, egy Kingmax, valamint két darab PQI memória szerepel, minden modul 1 GB-os kapacitással bír. A versenyzőket egy 945GM chipszetre épülő rendszerrel vizsgáltuk meg, amely mint a nevéből is látszik, integrált videó vezérlőt tartalmaz. A teszt és a versenyzők bemutatása előtt lássuk a modulok pontos technikai paramétereit.

A rövid bevezető után tekintsük meg tesztünk versenyzőit egyenként.

A memóriák és a tesztgép

Tesztünk első alanya a Corsair kínálatából érkezett. A Corsair Value Select modul tetszető, a Corsair-től megszokott csomagolásban érkezett. A modul 1 GB-os kapacitással bír, a DDR2-677 MHz-es sebességhez 5-5-5-15-ös időzítés társul, amely a notebook memóriák piacán teljesen átlagosnak mondható. A Corsair modulja tesztünk legdrágább versenyzője, de talán ennek a modulnak a gyártója számít a legnagyobb névnek a mezőnyben.

A Corsair moduljától jó teljesítményt várunk el, a mezőnyben ez a modul a legdrágább, így mindenképpen jól kell teljesítenie, hogy megkapja az ajánlott vétel címet.

A második versenyzőnk a PQI-től érkezett, ez a modul (azaz ez a kettő) egy MacBookban foglal helyet a mindennapokban. Érdekesség, hogy majd egy évvel ezelőtt még 55-60E forintos nagyságrendbe került a két memóriamodul, manapság viszont már 8420 forintos árért kaphatunk 1 darab1 GB-os PQI SO-DIMM memóriát. Ez rendkívül jól szemlélteti a tényt, hogy az elmúlt hónapokban rednkívül nagyot esett a DDR2-es ramok ára. A tesztben szereplő PQI ramok szintén 1 GB-os mérettel, DDR2-677 MHz-es sebességgel és 5-5-5-15-ös időzítésekkel rendelkeznek.

A tesztben a PQI ramjai árukat tekintve pont a középmezőnyt képviselik: drágábbak, mint a Kingmax, de olcsóbbak, mint a Corsair memóriák. A PQI termékeiből 2 x 1 GB állt rendelkezésre, így 1 GB-os méretben és 2 x 1 GB-os konfigurációban is leteszteltük őket, így legalább látható, hogy 1 GB és 2 GB ram között mekkora a különbség a notebookoknál.

Az utolsó versenyzőnk a Kingmax műhelyéből érkezett. Korábbi asztali DDR2-800 MHz-es memóriatesztjeinkben meglepően jól teljesítettek a Kingmax termékei, így reméljük, hogy most sem okoznak csalódást. A modulok egyébként ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkeznek, mint a teszt első két versenytője, tehát 1 GB-os mérettel, DDR2-677 MHz-es szabvánnyal és 5-5-5-15-ös időzítéssel szállnak harcba a mezőnyben.

A Kingmax modulja a versenyzők közül a legolcsóbb: az 1 GB DDR2-677 MHz-es Kingmax So-DIMM ram ára 7500 forint körül helyezkedik el.

A versenyzők megmérettetéséhez egy Apple MacBook-ot hívtunk segítségül, amelyre a BootCamp jóvoltából WIndows XP operációsrendszert telepítettünk (egyébként szigorúan csak OS X fut rajta). A gép 1,83 GHz-es Core Duo processzorral van felszerelve, az alaplap Intel 945GM chipszetre épül, amely Intel GMA 950-es integrált videó vezérlőt tartalmaz. A noteszgépben egy 60 GB-os SATA 2-es merevlemez teljesít szolgálatot. Annak ellenére, hogy a géphez Apple Certified memóriákat ajánlanak, a teszt folyamán semmi problémát nem tapasztaltunk a hagyományos memóriákkal sem, sőt a két darab PQI egy éve megy hibátlanul a noteszben.

A versenyzők és a tesztrendszer bemutatása után következzenek a szintetikus tesztek.

Szintetikus megmérettetés I.

A szintetikus tesztek sorát a Futuremark szoftvereivel indítjuk. Mivel egy elég gyenge integrált videó vezérlővel van dolgunk, így a tesztprogramok közé felvettük a réginek mondható 3DMark 2003-as alkalmazást is. A második szintetikus teszthez a 3DMark 2005-öt hívtuk segítségül.

A 2 x 1 GB-os PQI páros valamivel jobban teljesített, mint az egymodulos konfigurációk, a 3DMark 2003-as verziójában a Corsair, míg a 3Dmark 2005-ben a Kingmax 1 GB-os modulja végzett az első helyen.

A következő szintetikus alkalmazás a PCMark legfrissebb, vagyis 2005-ös változata.

PCmarkban a 2 GB-os összeállítás csak pár ponttal teljesített jobban, mint az 1 GB-os modulok, az 1 GB-os versenyzők közül ismét a Kingmax memóriája végzett az első helyen, a Corsair viszont némileg lemaradt a mezőnytől.

A következő szintetikus tesztünket a Cinebenc 9.5-ös verziójával készítettük. Ebben a tesztben a processzort fogjuk munkára, egy kép renderelésével kell megbirkóznia a rendszernek.

A tesztben az 1 GB-os modulok között a PQI és a Kingmax termékei versenyeztek egymással: hol az egyik, hol a másik szerezte meg az első helyet. A Corsair terméke mindkét tesztben utolsóként ért célba. A 2 GB-os memóriamennyiséggel rendelkező rendszer előnye elhanyagolható volt, no de nem is ebben a tesztben jön ki legjobban a különbség.

A következő alkalmazás a WinRar 3.72-es változata, a teszthet a szoftver beépített sebességmérő rutinját hívjuk segítségül.

Ennél a tesztnél már egyértelműen láthatjuk, hogy előnnyel jár a 2 GB rendszermemória használata, ugyanis a tesztben képes profitálni a nagyobb ram mennyiségből az alkalmazás. Az 1 GB-os memóriák közül ebben a megmérettetésben a PQI bizonyult a legjobbnak, tőle néhány KB/s-mal lemaradva második a Kingmax modul és a mezőnyt a Corsair terméke zárja az utolsó helyen.

A követező alkalmazás a SuperPi 1.5 MOD. Ez a program főként  a processzor teljesítményéből profitál, persze ebben a tesztben sem mindegy, hogy milyen memória üzemel a tesztkonfigurációban.

A 2 GB-os rendszermemóriával ellátott konfiguráció végzett az első helyen, az 1 GB-os PQI rendszer csak kevéssel marad le, de így is első az 1 GB-os modulok között. Az 1 GB-os modulok teljesítménye között hajszálnyi különbségek vannak, legalábbis ami a Kingmax és a Corsair közötti differenciát illeti.

Szintetikus megmérettetés II.

A szintetikus tesztek második sorozatát a népszerű Everest-tel kezdjük. Az alábbi tesztekben kizárólag a memória teljesítményét vizsgáljuk, így szemügyre vesszük az irási-, olvasási-, és másolási sebességeket, valamint a modulok késleltetési értékeit.

Írás tekintetében nagyon egyben volt a mezőny, a különségek szinte elhanyagolhatóak.

Olvasásnál már kissé változott a kép: a 2 GB-os PQI páros végzett az első helyen, az 1 GB-os modulokból egy hajszálnyival nyert a Corsair, második a Kingmax, harmadik a PQI.

Másolásnál az 1 GB-os modulok között változott a rangsor: 1. a PQI, második a Corsair, míg harmadik a Kingmax modul.

A késleltetés vizsgáltánál már színesebb a kép. A két PQI kis különbségekkel ugyan, de megszerezte az elő két helyet, utánuk a Kingmax következik szintén jelentéktelen különbséggel, míg az utolsó a Corsair modulja lett, amely érdekes eredményeket produkált.

A SiSoft Sandra segítségével ismét a memória modulok teljesítményét ellenőrizzük, mégpedig a rendszer memória sávszélességénak vizsgálatával.

A Sisoft tesztekben változó volt a versenyzők teljesítménye. Ami állandó, az az, hogy az első helyet a két darab PQi modul szerezte meg, a második mindkét esetben a Kingmax terméke lett. A harmadik és a negyedik helyet felváltva foglalta el az 1 GB-os PQI és a Corsair modul.

A száraz szintetikus tesztek után kissé izgalmasabb vizekre evezünk: a következőkben a F.E.A.R és a Photoshop CS2 kerül górcső alá.

F.E.A.R, Photoshop CS2

A F.E.A.R tesztet kissé félve kezdtük el, ugyanis a GMA 950 nem kifejezetten szereti a játékokat, bár a régebbi példányokkal azért némi kompromisszum (alacsonyabb felbontás és részletesség) árán eljátszogathatunk.

A tesztben a gép beállításainál a medium opciót választottuk, a videokártya beállításait low-ra helyeztük, ekkor a szűrő bilineáris üzemmódban volt, a képernyő felbontását 800x600 pixelre állítottuk. Ez a felbontás nem a legszebb az 1280 x 800 pixeles natív felbontással rendelkező kijelzőn, de hát ez van.

A F.E.A.R rendesen megizzasztotta szegény GMA 950-es videó vezérlőnket. 800 x 600-ban erős jóindulattal mondható, hogy játszható értékeket produkált a rendszer, a 2 GB-os ram mennyiséggel ellátott konfigurációban kevesebb szaggatást verttünk észre, valamint a játék betöltödése is zökkenőmentesebb volt, de a gép medium beállításait érdemesebb low-módra tenni, ugyanis akkor valamivel játszhatóbb az alkalmazás, ha nagyon muszáj.

1024x768-ban már mindegy volt a memória mérete, itt egyformán 24 FPS alatt teljesített az összes konfiguráció, így már körvonalazódhatnak a GMA 950 korlátai is. A mezőny tagjai nagyrészt egyformán teljesítettek, a Kingmax modulja stabil második helyet ért el, az 1 GB-os modulok között pedig stabil első helyet tudhat magáénak. A mezőnyben ismét a Corsair gyengélkedett, bár a különbségek ebben az esetben sem számottevőek.

A rövid játékteszt után megnézzük, hogy miként teljesítenek a versenyzőka  Photoshop CS2-es kiadásában. A tesztben különböző módszerekkel vizságáltuk az egyes modulok teljesítményét: mértük az alkalmazás betöltődésének idejét, egy 60x60-as kép 25000x25000 pixelesre való átméretezésének idejét, valamint egy képre 10 szűrő alkalmazásának idejét.

A Photoshop betöltődésének idejében az 1 GB-os modulok között csak árnyalatnyi különbségek voltak, a 2 GB-os konfiguráció viszont már érezhetően gyorsabbnak bizonyult: 3 másodperccel hamarabb ért a betöltés végére, mint az 1 GB-os versenyzők. Itt már valamelyest látszik a 2 GB-os rendszermemória méret előnye.

A legnagyobb meglepetést a képméretezés okozta. Képméretezéskor egy 60x60-as képet méreteztünk át 25000x25000 pixeles felbontásra. Az 1 GB-os modulok átlagosan 216 másodpercig szenvedtek a feladattal, a 2 GB-os rendszermemóriával ellátott konfiguráció 34 másodperc alatt letudta a műveletet. Itt a memóriának azért van nagy jelentősége, mert a photoshop nem a Scratch Diskekre, azaz a merevlemezre pakolja a méretezéshez szükséges részleteket, hanem a memóriába, így gyorsabban képes végezni a feladattal.

A következő teszthez egy 2592x1944 pixeles felbontással rendelkező képet választottunk ki, amelyre 10-féle szűrőt alkalmaztunk. A szűrők alkalmazásának idejét lemértük, az alábbi eredmények születtek:

A szűrők alkalmazásakor a memória mérete nem játszott túlságosan fontos szerepet, vagyis majdnem mindegy volt, hogy 1 GB vagy 2 GB memóriával dolgoztunk. Nagyobb fájllal való dolgozáskor és komolyabb műveletek (pl extrém képméretezés) elvégzésekor viszont már sokat jelenthet a 2 GB rendszermemória.

Összességében 2 GB rammal sokkal pörgősebb rendszert tudhatunk magunkénak, amely az esetleges komolyabb feladatok esetén sem hagy minket cserben. Egyszóval a mostani memóriaárak láttán érdemes rögtön 2 GB rendszermemóriában gondolkodni, hiszen így egy "olajozott" rendszer áll rendelkezésünkre. A teszt eredményeinek fényében ismét összesítünk, és megnézzük, hogy melyik versenyző miként teljesítette a tesztek sorozatát.

Összesítés és a végszó

A teszt összesítését a szokásos módszerel végeztük el: a pontszámokat abban az esetben, ahol a nagyobb a jobb elv érvényesült összeadtuk, majd ebből az összegből kivontuk azokat a pontszámokat, ahol a kisebb a jobb elv van érvényben, így megkaptuk a teszt összesített végeredményét:

A táblázat alapján látható, hogy az egymodulos konfigurációk esetében a Kingmax győzött. A Corsair a modulok között a második, a harmadik helyre szorult a PQI ramja. Összességében elmondhtjuk, hogy az ár/teljesítmény arány szempontjából a Kingmax és a PQI nevezhető jó vételnek. A Kingmax modul a 7490 Forintos árával a legolcsóbb a mezőnyben, tehát ár/teljesítmény arányban abszolút győztes, így Ajánlott Vételnek minősítjük! A PQi nem sokkal marad le a kingmax mögött, ám ez a memória modul már egy ezressel drágább. Ár/teljesítmény aránya még mindig jobb, mint a Corsair modulé, így jó vételnek számít, ha esetleg nincs az üzletben Kingmax.  A Corsair terméke a mezőnyben a legdrágább, ám ehhez képest a teljesítménye kissé elmarad. Így ez a modul nem kapja meg az sem az ajánlott vétel, sem a jó vétel címet.

A kétmodulos konfiguráció, azaz a 2 x 1 GB-os rendszermemória rendkívül jó hatást gyakorol a noteszgépre. A nagyobb memóriamennyiségnek köszönhetően rugalmasabbá válik a rendszer, nincs probléma, ha több programot futtatunk egyszerre, vagy memóriaigényes alkalmazásokat használunk (persze csak az ésszerűség határain belül). Ha azt nézzük, hogy 2 x 1 GB DDR2-667 MHz-es memória ára már 20.000 forint alatt van, akkor érdemes befektetni, hiszen cserébe egy stabil, jól használható rendszert kapunk, mellesleg a lapozófájl használatát is csökkentjük, így nem kell hallgatni a merevlemez "kerregését".

A DDR2-667 Mhz-es kategóriában a három tesztelt versenyző közül mi egyértelműen a Kingmax mellett tesszük le a voksunkat, hiszen az alacsony árért cserébe jó teljesítmény kapunk.

[bold]Webshop/vásárlás:

[/bold]Corsair Value Select DDR2-667 MHz 1 GB So-DIMM

Kingmax DDR2-667 MHz 1 GB So-DIMM

A tesztben szereplő So-DIMM modulokat az Expert Computer KFT-től kaptuk! Köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward