Csúnya trükk: a rendszermemóriához számítják az Optane Cache Drive kapacitását

Egyes gyártók hozzáadják az Intel Optane Cache Drive kapacitását a rendszermemória kapacitásához, ezzel pedig alaposan félrevezetik a kevésbé tájékozott vásárlókat.

Csúnya trükk: a rendszermemóriához számítják az Optane Cache Drive kapacitását

Az Extreme Tech munkatársai egy meglepő trükkre figyeltek fel a napokban, amit a Dell mellett a HP is alkalmazott egyes noteszgépeknél. Az OEM-ek a rendszermemória kapacitásához adták a 16 GB-nyi Intel Optane Cache Drive kapacitását is, így a noteszgépek leírásában úgy tűnt, 24 GB-nyi rendszermemóriát használhatnak, valójában azonban csak nyolcat.

Galéria megnyitása

Az Intel Optane Cache Drive alapvetően egy M.2-es bővítőhelyre illeszkedő, PCI Express csatolót és NVMe protokollt használó írási gyorsítótár, ami a merevlemezzel szerelt rendszerek rugalmasságát, illetve írási sebességét növeli hatékonyan. A gyakran használt adatok a 3D XPoint alapú tárhelyre kerülnek, ahol egy átlagos SSD-nél is alacsonyabb késleltetéssel lehet őket elérni, így a merevlemezes megoldáshoz képest érezhetően reszponzívebb lesz az adott rendszer. Az Optane Cache Drive mégsem definiálható rendszermemóriaként, hiszen a programok nem közvetlenül ebből futnak. Ezek a kártyák PCIe csatolón és nem memória-adatsínen keresztül kommunikálnak a rendszerrel, mint például egy DDR4-es memóriamodul, funkcionalitásuk pedig teljesen más, így nem szabad őket összemosni a rendszermemóriával. A később érkező, ténylegesen DDR4-es memóriafoglalatba illeszkedő Optane Persistent Memory DIMM család tagjai már ebből a szempontból mások lesznek, de ezek még csak néhány kiválasztott partner számára érhetőek el, elsődleges célpontjuk pedig nem a konzumer szegmens, hanem az adatközpontok piaca.

Galéria megnyitása
A HP bejegyzése
Galéria megnyitása
A Dell bejegyzése

Az Optane Cache Drive sorozat tagjai tehát nem tekinthetőek rendszermemóriának, a HP és a Dell azonban mégis így hivatkozott rájuk néhány termék esetében. A szóban forgó noteszgépeknél a gyártók 24 GB-nyi rendszermemóriáról tettek említést, holott a konfiguráció igazából csak 8 GB-nyi DDR4-es rendszermemóriát, valamint 16 GB-nyi Intel Optane Cache Drive-ot tartalmazott. Ez az átlagfelhasználók számára félrevezető lehet, hiszen ők az adattábla alapján 24 GB-nyi rendszermemóriára számítanak, valójában azonban közel sem kapnak annyit. A HP esetében legalább egy fokkal korrektebb a leírás, ott ugyanis említésre kerül, hogy a 24 GB-nyi rendszermemória igazából 8 GB-nyi DDR4-2666 MHz-es DRAM-ból és 16 GB-nyi Intel Optane modulból áll, de ez még így sem egy vevőbarát módszer. Érdekesség, hogy a Dell termékleírása rögtön eltűnt, ahogy az Extreme Tech munkatársai rákérdeztek, mi is ez az új gyakorlat; de a HP noteszgép bejegyzése it még elérhető.

Galéria megnyitása
A régi FAQ

A jelek szerint az Intel adja a lovat a gyártók alá, ugyanis a gyártó legfrissebb ismertetője, ami az Optane termékekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket tartalmazza, kicsit megváltozott az elmúlt időszakban. Korábban az Intel világossá tette, hogy nem lehet 4 GB-nyi rendszermemóriát és 16 GB-nyi Optane tárhelyet használni, ha egy játék 8 GB-nyi rendszermemóriát igényel, mert az Intel Optane Cache Drive nem helyettesíti a rendszermemóriát, arra továbbra is szükség van. Nos, ez a kitétel a leírás legfrissebb változatából már kimaradt. Most már csak azt említi a gyártó, hogy az Optane a processzorhoz közelebb tárolja a gyakran használt adatokat, így azokat a rendszer gyorsabban eléri, ami összességében növeli a rendszer reszponzivitását. Mivel az Optane memória közelebb tárolja az adatokat a processzorhoz, hasonló funkciót tölt be, mint a dinamikusan hozzáférhető memória, vagyis a DRAM.

Galéria megnyitása
Az új FAQ

Az Intelnél valószínűleg azért akarták megkülönböztetni az Optane sorozatú Cache Drive-ot, mert jóval alacsonyabb a késleltetése, mint egy SSD-nek, így valóban gyorsabb, ám a módosított leírás félrevezető lett. Ezt a keveredést használhatta ki a két említett OEM, hogy versenyelőnyt szerezzenek konkurenseikkel szemben – és könnyen lehet, hogy később egyéb partnerek is követik a példát, hogy termékeik szintén jobb színben tűnjenek fel a vásárlók szemei előtt.

Helyesebb lenne a korábbi gyakorlatot alkalmazni, amely szerint az Intel Optane Cache Drive nem a rendszermemória, hanem a tárhely részben szerepel az adott konfiguráció tulajdonságainak ismertetésénél; esetleg még azt is fel lehetne tüntetni, hogy gyakorlatilag nem másról, mint egy írási gyorsítótárról van szó. Mert annak valóbanjó az Intel Optane Cache Drive, de a rendszermemória kapacitásához az égvilágon semmi köze nem volt eddig – és jó lenne, ha a Dell és a HP „kreatív marketing trükkjét” nem venné át senki más. Ellenkező esetben sok lesz az elégedetlen vásárló, ami hosszabb távon egyik gyártó számára sem eredményezhet semmi jót...

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward