Csóróság van a Blizzardnál, egyre elégedetlenebbek az alkalmazottak

Néhányan még a lakbért is alig tudják kitermelni a fizetésükből.

Csóróság van a Blizzardnál, egyre elégedetlenebbek az alkalmazottak

Néhány nappal ezelőtt tűnt fel az a belsős táblázat, melyet a Blizzard munkatársai névtelenül töltötték ki, és ami egy szivárogtatón keresztül eljutott a Bloomberghez. Ebben arra biztatják a vállalat alkalmazottait, hogy anonim módon tüntessék fel, hogy milyen pozícióban dolgoznak, ezért mennyi fizetést kapnak, és mennyi volt a legutóbbi béremelésük.

Az ember persze azt gondolná, hogy a világ egyik legnagyobb kiadójánál és stúdiójánál átlag felettiek a bérek, azonban 2019-ben egy belsős felmérést készített a cég, amiből az derült ki, hogy az alkalmazottak több mint fele elégedetlen a fizetésével.

Minderre azok után derült fény, hogy a Blizzard alapítói és veteránjai sorra mondtak fel, és a stúdión belül elkezdett egyre nagyobb befolyást gyakorolni az Activision, ami korábban jóval nagyobb önállóságot hagyott a Blizzardnak.

Mint emlékezetes, az Activision által delegált, vagy újonnan behozott vezetők feladata a jelentős költségcsökkentés volt, így több száz munkahelyet megszüntettek Amerikában és Európában, az extra feladatokat pedig másoknak kellett átvennie, jellemzően extra fizetés nélkül.

A Blizzard azt ígérte, hogy a felmérés eredményeit figyelembe véve idén nyáron megoldást találnak a bérproblémákra, amitől sokan egy jelentősebb összegű emelést vártak. A végeredményben azonban sokan csalódtak, így a belsős Slack-csatornákon elkezdték egymást arra buzdítani az alkalmazottak, hogy töltsék ki a fentebb már említett táblázatot, hogy végre tiszta víz kerüljön a pohárba.

Ezek szerint a legtöbb alkalmazott béremelése még a 10%-ot sem érte el, holott a legtöbben bőven efölötti emelésre számítottak. A belsős levelezésből kiderül, hogy rendkívül nagyok a bérkülönbségek a vállalaton bellül, és míg több vezető beosztású producer és mérnök bőven 100 ezer dollár felett keres évente, addig vevőszolgálatosok, tesztelők és hasonló alacsonyabb munkakörben dolgozók fizetése vagy a minimálbérnek megfelelő, vagy legfeljebb kicsit több annál.

Az egyik régi alkalmazott arról számolt be, hogy kevesebb mint óránkénti 50 cent béremeléssel kellett beérnie a nagy ígérgetés után, és összességében kevesebbet keres, mint 10 éve, ugyanis jóval kevesebb a túlóra (ez mondjuk furcsa panasz azok után, hogy az iparág állandó kritika alatt áll a túlórák, vagyis a crunch miatt...).

A helyzet egyébként 2018-ra odáig jutott, hogy a Bloomberghez került információk szerint az alkalmazottak külön csatornán adtak egymásnak tippeket, hogyan tudnak spórolni, ha nem akarnak munkahelyet váltani. Egy alkalmazott például azt írta, hogy rendszeresen ki kellett hagynia étkezéseket, hogy maradjon lakbérre, és a céges kávé túlfogyasztásával próbálta elnyomni az étvágyát.

Megint mások nagyon olcsó ételekre fanyalodtak rá, vagy éppen kihagyták a nagyobb, céges ebédeket a kollégákkal, mert nem tudták megfizetni a székhelyen lévő büfét. Előkerült olyan történet is, ami szerint egy alkalmazott és a felesége letett arról, hogy gyereket vállaljanak, mert nem bírták volna anyagilag.

Külön zavaró ez akkor, amikor a felsővezetők milliós fizetéseket és bónuszokat tesznek zsebre évente. A CtW Investment Group korábban rámutatott, hogy az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotickkal döbbenetes pénzeket kaszál: 2019 előtti négy évben minden évben több mint 20 millió dolláros részvénycsomagot kapott, és mindent egybevéve négy év alatt 96,5 millió dollárnyi bónuszt vehetett át.

Jessica Taylor, az Activision Blizzard képviselője elmondta, hogy a céljuk "mindig is a kompetitív és korrekt bérezés volt". Hozzá tette, hogy folyamatosan vizsgálják az alkalmazottak béremelésének lehetőségét a teljesítmény alapján, amivel az a céljuk, hogy honorálják a kiemelkedő tehetségeket, és ezáltal versenyképesek maradjanak az iparban. "A végső cél az, hogy többet fektessünk be a legjobb alkalmazottainkba és megfelelően jutalmazzuk őket" - mondta.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap