Csökkentheti a partnerektől való chipfüggőségét a Huawei

A vállalat a Kirin egységeknek a mostaninál sokkal nagyobb szerepet szánhat már ebben az évben.

Csökkentheti a partnerektől való chipfüggőségét a Huawei

A Huawei azon kevés mobilgyártók körébe tartozik, aki rendelkezik saját fejlesztésű rendszerchippel is, amit nyugodtan felhasználhat okostelefonokban, táblagépekben. Gyakorlatilag csak az Apple és a Samsung van jelenleg hasonló helyzetben. És a kíniak a jelek szerint úgy döntöttek, hogy ezt az eddiginél is jobban ki akarják használni.

A Huawei számára a HiSilicon leányvállalat fejleszti már hosszú évek óta a Kirin lapkákat, és azon túl, hogy ez idő alatt nagy tapasztalatra tettek szert a vállalat szakemberei ezen a területen, változatos paletta alakult ki a lapkákból. Lényegében csak alsókategóriás egységgel nem rendelkezik a vállalat, de ilyen készülékek napjainkban egyre ritkábban születik – sajnos vagy sem. Éppen ezért nem sok akadálya van annak, hogy a vállalat akár egyre több saját márkás masinájában használja fel ezeket a megoldásokat, és elvileg pontosan ezt fogjuk látni a jövőben.

Az elemzők szerint a Qualcomm és a MediaTek rendszerchipek aránya 2018 második felében az összes Huawei eszközre vetítve – tehát ide számolva a Honor termékeket is –, valamivel több mint 60 százalék volt, szóval kevesebb mint 40 százaléka az eszközöknek alkalmazott Kirin egységet. Ez a szám jelen állás szerint 2019 első felében nagyjából 45 százalékra módosult, szóval az okostelefonoknak és a táblagépeknek még több mint a fele valamilyen harmadik féltől származó megoldást vonultatott fel. De ebben a hírek szerint jelentős változás lesz a következő hetekben, hónapokban.

Galéria megnyitása

Beszállítói források szerint a Huawei úgy alakítja a megrendeléseket, hogy abból azt lehet kiolvasni, hogy sokkal több lehet már az év második felében a felhasznált Kirin rendszerchip, mint a Snapdragon (Qualcomm) vagy a Helio (MediaTek). Akár a 60 százalékot is elérheti az év második felében a saját chippel szerelt eszközök aránya, ami óriási változás lenne hirtelenjében. A MediaTektől való eltávolodás nem lesz nehéz, hiszen most is ritkán lehet olyan eszközzel összefutni a Huawei zászlaja alatt, amiben ilyen egység dolgozik, a Qualcommal viszont már más a helyzet. Ahogy azt fentebb említettem, az alsóbb árkategóriában nincs jelenleg bevethető Kirin egység, így a megfizethetőbb mobilokba jobb híján kénytelen továbbra is a Snapdragon mobilplatformok közül válogatni a gyártó.

A következő hónapokban sok olyan készülék érkezhet, mely a Kirin 980, a Kirin 810 és a Kirin 710 lapkákat alkalmazza, a középkategória alsóbb régióiban pedig a Kirin 600-as sorozat tagjai is visszaköszönhetnek még. És a korábbi hírek szerint a vállalat még ebben az évben kettő teljesen új és különálló lapkát is szeretne bemutatni, szóval a bevetésre váró egységeknek a sora tovább fog bővülni. Egy felsőkategóriás megoldást biztosan kilátásba lehet helyezni, de az még rejtély, hogy a másikat hova lőheti be a cég.

A Huawei számára egyébként nem minden esetben érheti meg egy Kirin lapkának a használata, hiszen az előállításért ebben az esetben is külső segítséget kell igénybe vennie, és a chipek tervezése sincs ingyen attól, hogy házon belül megoldható. (Vélhetően a szerényebb egységek azért hiányoznak a palettáról, mert ott nincs megfelelő árrés.) De a cég ezzel a lépéssel kiválóan tudja azt mutatni, hogy szükség esetén képes függetlenedni a külső fejlesztésektől. Azt pedig az elmúlt hónapok eseményeit követően nem kell ragoznunk, hogy ez miért fontos. Valószínűleg a befektetők is örömmel látnák jelenleg, ha a legtöbb okostelefonjában a gyártónak belsős fejlesztés dolgozna.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap