Csökkenő szállítási mutatók a PC piacon

A COVID-19 miatt 8%-kal kevesebb PC-t szállítottak le az elmúlt negyedév folyamán – ekkora esésre 2016 első negyedéve óta nem volt példa.

Csökkenő szállítási mutatók a PC piacon

A Canalys elemzői rávilágítottak, hogyan teljesített a PC piac az év első negyedévében, a kép pedig nem túl rózsás, ám ezen kár is csodálkozni, hiszen a COVID-19 világjárvány elég sok nehézséget okozott a piacon, ezek pedig az egyes gyártók teljesítményére is negatív hatást gyakorolt.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaGaléria megnyitásaA teljes képet nézve az látszik, hogy a PC piacon, amelybe az asztali számítógépek, a noteszgépek, illetve a munkaállomások egyaránt beletartoznak, az első negyedév folyamán elég komoly, 8%-os visszaesés mutatkozott szállítási mutatók terén. Ilyesmire 2016 első negyedéve óta nem volt példa – ezúttal csak 53,7 millió PC-t sikerült leszállítaniuk a piaci szereplőknek.

A piacra ugyanakkor pozitív hatást gyakorolt az a tény, hogy sokan otthoni munkára váltottak, így az otthoni infrastruktúra fejlesztésre szorult, ez pedig extra forgalmat generált a piacon. Több fogyott noteszgépekből és táblákból, valamint a kollégák együttműködését segítő eszközök iránt is nagyobb igény mutatkozott. Ezzel együtt monitorokból és nyomtatókból is többet igényeltek a felhasználók, valamint az otthoni vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat is fejlesztették, ami szintén megnövekedett keresletet eredményezett. A biztonságos munkavégzés érdekében a biztonságot nyújtó (VPN) szolgáltatások iránt is nőtt a kereslet.

A PC piac az beszállítói láncban tapasztalható nehézségek miatt mégis zsugorodott az elmúlt negyedév folyamán, ugyanis a sorra leálló kínai gyárak miatt nem készült annyi alkatrész, amennyire szükség volt, az árak pedig több esetben fel is kúsztak, ami nem segít a versenyképesség növelésében. Ennek köszönhetően egy kivételével a TOP5-ben lévő minden gyártónak csökkentek a szállítási mutatói éves szinten – a kiétel a Dell volt a maga 1,1%-os növekedésével. Ha a piaci részesedéseket nézzük, a TOP5 szereplői közül csak a Lenovo és a Dell tudott javítani eredményein az egy évvel ezelőttihez képest: előbbi 0,9%-kal, utóbbi pedig majdnem 2%-kal nagyobb szeletet tudott kihasítani a PC piac képzeletbeli tortájából.

Az előrejelzések alapján a második negyedév folyamán javulhat a helyzet mind a termelői, mind pedig disztribútori szinten, így a szállítási mutatók emelkedésnek indulnak majd. Érdekes lesz látni, hogy az aktuális helyzetben hogyan alakul az egyes gyártók profitja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap