Csökkenés várható a PC-k és a szerverek piacán is

A PC-k a kevés Intel processzor miatt, a szerverek pedig a kereskedelmi háborúk miatt fogynak majd kevésbé.

Csökkenés várható a PC-k és a szerverek piacán is

A DigiTimes iparági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy mind a PC chip gyártók, mind pedig a szerverforgalmazók csökkenésre számítanak a negyedik negyedév folyamán. Előbbinek az az oka, hogy kevés Intel processzor készül, így kevesebb PC és noteszgép kerülhet forgalomba, ami a chipgyártók szállítási mutatóira is negatív hatást gyakorol. Ezzel szemben a szerverpiacon már az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború okoz problémákat.

Kétszámjegyű csökkenés a PC piacon

Galéria megnyitása Érdekes lesz majd látni a PC piaci statisztikákat Az iparági információk alapján a tajvani chipgyártók többsége kétszámjegyű forgalomcsökkenésre számít az év negyedik negyedévében, ami annak köszönhető, hogy kevesebb Intel processzor kerül forgalomba, mint amennyire szükség lenne. A PC chip rendelések a harmadik negyedév folyamán kellően erősek voltak, ugyanis ekkor még tartották magukat a korábbi útiterveikhez a PC gyártók és az ODM-ek, ám azóta hiány alakult ki bizonyos Intel processzorokból, ez pedig a teljes piacra negatív hatást gyakorolt.

Az Intel egyelőre a felsőkategóriás processzorok és az üzleti processzorok termelésére fókuszál, hiszen ezeken van nagyobb haszon, így a rendelkezésre álló gyártókapacitást érdemes úgy „elkölteni”, hogy az a lehető legjobb megtérülést hozza.

Éppen ezért néhány PC gyártónak és ODM partnernek szüneteltetnie kellett az új termékek fejlesztését. A helyzet a jelek szerint idén még egészen biztosan kitart, így majd csak a következő negyedév folyamán, 2019 elején várható némi változás.

A partnerek ebben a negyedévben IC raktárkészletüket sem tudják újra feltölteni, de a következő negyedév folyamán felpöröghet a piac, ugyanis a friss termékek gyártásához hamar, nagy mennyiségben lesz szükség különböző vezérlőkre és lapkákra. Vagyis a most kieső rendelések a 2019-es év első negyedévében befuthatnak.

A szerverpiacon sem túl rózsás a kép

Galéria megnyitásaAz iparági források szerint az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború negatív hatással lesz a globális szerverpiac alakulására, és az év negyedik negyedévében 9%-kal esni fognak a szállítási mutatók.

A piacon egyébként érdekes folyamatok mentek végbe az elmúlt negyedévek során. A harmadik negyedévben, ami általában jó időszak szokott lenni, szállítási mutató terén éppen csak sikerült átlépni a négymillió egységes szintet, ugyanis a piaci szereplők többsége már a második negyedév folyamán leadta az új szerverekre vonatkozó rendeléseket, így ők most az új platformok iránt sem mutatnak túlzottan nagy érdeklődést.

A piaci szereplőket nézve azt láthatjuk, hogy a Dell, a HPE és a Super Micro szállítási mutatói vagy stagnáltak, vagy minimálisan csökkentek a harmadik negyedév folyamán. A nagy adatközpontokhoz kapcsolódó rendelések persze továbbra is erősek maradtak, így ezek gondoskodtak a szegmens növekedéséről is, ami negyedéves szinten összességében 11%-os emelkedésre volt elég.

A negyedik negyedév folyamán eredetileg jelentős negyedéves szintű növekedésre számított a piac, ám a fentebb említett kereskedelmi csatározás miatt a nagy megrendelők mind visszafogják költéseiket annak érdekében, hogy az őket érő esetleges negatív hatások mértékét csökkenthessék, ez pedig negyedéves szinten 9%-os forgalomcsökkenést eredményezhet majd.

Ennek ellenére a globális szerverpiac 2018 folyamán tovább növekszik majd, a tempó azonban elmarad az eredetileg várttól. A következő év első negyedévében szintén mérsékelt piaci teljesítményre számítanak az elemzők, a második negyedév folyamán azonban visszaszerezhet némi lendületet a piac. Kérdés, hogy addig történik-e bármi rendkívüli, ami a mostani előrejelzéseken akár pozitív, akár negatív irányban változtat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap