Shop menü

CSŐDÖT MONDHATOTT AZ ANDROIDOS MOBILOK ÉLETMENTŐ FUNKCIÓJA A TÖRÖK KATASZTRÓFÁBAN

A Google mást mond, mint a felhasználók, a cég szerint a rendszer megfelelően működött, a BBC azonban ezt cáfolja.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Csődöt mondhatott az androidos mobilok életmentő funkciója a török katasztrófában

A mai okostelefonok elképesztően sok lehetőséget rejtenek magukban, és olyan rejtett funkciókkal is rendelkeznek, amikre nagyon ritkán van szükség, de akkor rendkívül jól jöhet. Ilyen az androidos eszközökben rejtve üzemelő földrengés riasztó rendszer is, amit a cég egy hatalmas károkat okozó török földrengést követően vezetett be.

Az Android Earthquake Alerts System 2020-ban mutatkozott be az okostelefonokban, és ezt a Google szakemberei több földtani szervezetekkel közösen, együttműködésben dolgozta ki. Az Egyesült Államokon kívül több országban is aktív használatban van a készülékek tömegein, 2021 óta alkalmazzák Törökországban, nem véletlenül. A törököknél sűrűn vannak intenzívebb földmozgások, csak az elmúlt napokban több, a Richter-skála szerinti 4-es magnitúdót meghaladó rengés rázta meg a területet.

A Google elmondása szerint, amikor a földrengés ereje meghaladja a 4,5-ös szintet, akkor a környékben minden felhasználó riasztást kap az okostelefonjára. A BBC azonban arról számolt be, hogy ez a rendszer közel sem tökéletes, és a felhasználók nem értesültek időben a rájuk leselkedő veszélyről, hogy védekezni tudjanak a várható események ellen. Ha minden jól menne, akkor akár egy perccel előbb tudnák a felhasználók, hogy nagyobb földrengésre kell számítani. Ez ugyan jelentéktelennek tűnik, de valójában egy jól időzített riasztás ebben az esetben tényleg életeket menthet.

Az androidos mobilok a földrengések észlelését követően átadják a hírt a közelben levő minden eszköznek, és a kijelzőn pedig azonnal olyan információt jelenítenek meg, ami a védekezéshez nagyon fontos. A földmozgások alkalmával az embereknek minél előbb stabil fedezékbe kell bújnia, ha házakban tartózkodnak, és a szobákban ezt a leghatékonyabban akkor tudják megtenni, ha bebújnak az asztal alá, és lehetőség szerint megkapaszkodnak az asztalok lábaiban. Ezt a pózt pedig tartják addig, ameddig a veszély el nem múlik, és nem tudnak kimenekülni az épületből.

Galéria megnyitása

Ez jól hangzik, de amennyiben nem megy megfelelően a rendszer, akkor igazából semmit nem ér. Márpedig a BBC riportere arra jutott, hogy az idén februárban történt nagy földrengés során az emberek nem kaptak értesítést. Márpedig az a pusztító földmozgás 7.8-as erősségű volt a Richter-skála szerint, tehet jelentősen meghaladta azt a szintet, ami az Android Earthquake Alerts System aktiválásához szükséges. A mobilokon beállított ne zavarj módot sem veszi figyelembe ez a funkció normál esetben, szóval mindenképpen próbál jelezni az érintetteknek.

A BBC három olyan városba ment el, hogy helyi embereket, túlélőket kérdezzen meg, akik mind átélték a szörnyű eseményeket február 6-án. Egyetlen olyan nyilatkozót sem sikerült találniuk, aki időben kapott volna riasztást a rengést megelőzően. Arról pedig néhány ember tudott beszámolni, hogy a második rengésről már valóban előre értesült, és ezáltal valamelyest tudott reagálni a nagy erejű utórengésre.

Galéria megnyitása

A Google azonban közleményben arról számolt be, hogy több millió török lakosnak küldtek a mobilok földrengésről szóló értesítést. Noha azt az Engedget megjegyzi, hogy részleteket az ügy kapcsán nem osztott meg a vállalat, tehát pontosabb adatok nem állnak rendelkezésre. A BBC kitért rá, hogy a Google közösségi médiából származó bejegyzésekkel igyekezett bizonyítani az igazát, de azok között is csak egy olyan volt, ami az első, igazán nagy rengést követte.

Persze a legkisebb segítség is jól jön az ilyen helyzetben, a BBC inkább csak azért kezdett el kérdezősködni az ügyben, mert a Google olyan magabiztosan hangoztatta a rendszer kiváló működését. A riporterek szerették volna megtudni, hogy valóban olyan nagy segítséget jelent-e ez, mint ahogyan azt előadják, de úgy fest, hogy azért nem teljesen kerek a történet, viszont tényleg van, amikor jól jelez.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére