Csípőprotézis helyett őssejt-terápia?

Egyetlen injekcióból álló őssejtkezelést fejlesztett ki egy brüsszeli cég a csontnekrózisban szenvedők állapotának javítására.

Csípőprotézis helyett őssejt-terápia?

Csípőprotézis-műtétek ezreit teheti feleslegessé egy újfajta őssejt-terápia, amely segíthet a pácienseknek abban, hogy újranövesszékkárosodott csontszöveteiket. Az egyetlen injekcióból álló kezelés tesztelése 37 európai egészségügyi intézmény részvételével zajlik, és a szakértők csontnekrózisos betegeken vizsgálják a metódus hatékonyságát.

Az ilyen pácienseknél leggyakrabban a combcsont fejénél jelentkezik a probléma, és többnyire egy korábbi sérülés (vagy valami más) áll a háttérben, amely következtében zavart szenved a csípőízületbe csatlakozó rész vérellátása. Ez idővel a csont fejének elhalásához, majd összeroppanásához vezet. A betegek többsége hosszú évekig súlyos fájdalmakkal küzd, mielőtt csípőprotézist kapna, amelynek beültetése szintén fájdalmas eljárás, nem is beszélve a hosszas rehabilitációról.

Zameer Shah, ortopéd és baleseti sebész, a brit klinikai tesztek egyik vezetőjének elmondása szerint bármilyen működő műtétmentes megoldás óriási segítséget jelenthet ezen betegeknek. A kórkép kialakulásának pontos oka ismeretlen, de az átlagosnál gyakrabban fordul elő korábban combnyaktörésen átesett betegeknél, reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél, illetve olyan pácienseknél, akik hormonkezelésen, kemoterápián vagy sugárterápián estek át.

A csontnekrózisban szenvedőknek a betegség előrehaladott állapotában sokszor mankót kell használniuk, hogy ne terheljék a beteg, fájdalmas ízületet, amelyet ugyanakkor rendszeresen mozgatniuk is kell, hogy lassabban romoljon állapotuk. Mivel a kórkép sokszor érint a csípőprotézishez még túlságosan fiatalnak ítélt, 30−50 év közötti betegeket, a protézis beültetését sokáig halogatják, hogy ne kelljen azt többször is lecserélni a páciens élete folyamán.

A betegek többsége esetében ugyanakkor jelenleg a csípőprotézis jelenti az egyetlen hosszú távú megoldást. Az Egyesült Államokban és Európában évente összesen 150 ezer ilyen műtétet hajtanak végre csontnekrózisban szenvedőkön. Az új, 2017-ig tartó klinikai tesztek során a Preobnevű csontképző terápia és másfajta kezelések hatékonyságát hasonlítják össze a szakértők.

A brüsszeli székhelyű Bone Therapeutics szakértői által kidolgozott eljárás lényege, hogy csontvelőt gyűjtenek be a pácienstől, majd a levett őssejteket laborkörülmények közt csontképző őssejtekké alakítják, és ezeket fecskendezik be az elhalt részekbe. Az eljárás a csontnekrózisban időnként szintén érintett térd és váll kezelésére is alkalmas lehet, mondja Shah. A szakértő hangsúlyozta, hogy ezen betegség esetében egy olyan kezelés, amely ennyire kevéssé invazív, mindent megváltoztathat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward