Shop menü

COUNTERPOINT: NOKIÁT VEGYEN, HA FRISS SZOFTVERRE VÁGYIK

A HMD Global és a OnePlus végzett az élen abban a felmérésben, amiben az okostelefonok frissen tartását vizsgálták.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Counterpoint: Nokiát vegyen, ha friss szoftverre vágyik

Sokféle kutatást szokott publikálni a Counterpoint Research az okostelefonok kapcsán, és most egy igazán érdekes kimutatással állt elő. Most azt vizsgálta, hogy a frissítések szempontjából melyek a leginkább megbízható márkák. A megbízhatósági rangsorként felvezetett kutatás sok meglepetést igazából nem hozott azoknak, akik például az Android 10 frissítések terjedését figyelemmel kísérték.

A Counterpoint Research abszolút első helyre hozta ki a HMD Globalt a Nokia okostelefonokkal. A vizsgált időszakban bemutatott összes Nokiára elérhetővé vált az Android legfrissebb főverziója, és igazán sok mobilt érint ez a dolog, összesen 20 készülék esett bele a felmérésbe, melyek gond nélkül frissültek. Idén még egy kicsit meg is csúszott a HMD Global egyébként a frissítésekkel, aránylag sokat kellett várnia néhány tulajdonosnak a járványhelyzet miatt.

Galéria megnyitása

A OnePlus is az összes mobiljára elkészítette az Android 10 operációs rendszer frissítést, amiket a Counterpoint Research figyelembe vett. Viszont a kínaiaknak jóval egyszerűbb volt a feladata, mert csak 7 modell várt frissítésre. Eddig nagyon jól teljesített a OnePlus, de az idei év nála komoly változást hozott a Nord széria miatt, és nem tudjuk, hogy ez milyen hatással lesz majd az eddigi szoftveres fronton nyújtott megbízhatóságára. Bízunk benne, hogy a szélesebb kínálat nem fogja negatívan befolyásolni a helyzetét, de sajnos erre nem sok esély van.

A harmadik helyet a Samsung húzta be, ami bizony egy nagyon szép teljesítmény figyelembe véve azt, hogy mennyi készüléke van a cégnek a piacon. A Galaxy modelleknek a 89 százaléka állt át az Android 10-re, viszont azt is hozzá kell tenni, hogy voltak olyan eszközök, amelyek leragadtak az Android 8 szintjén. Jellemzően a nagyon olcsó mobilok szoktak kiesni a Samsungnál a frissítések sorából.

A negyedik helyen a megbízhatóság szempontjából a fiatal Realme lett, ahol a mobiloknak a 73 százalékára került Android 10, és a maradék egésze az Android 9-et teszi ki. Az Oppo almárkája számára sokat segíti, hogy egészen új a termékei jelentős része. Ezt követi a Xiaomi és a Huawei, akik 68 és 66 százalékkal szinte egálban végeztek az Android 10 használatát tekintve, azonban a Huawei esetében nagyon sok az Android 8-on maradt termék, ami a Xiaomi esetében sokkal kevésbé jellemző.

A Counterpoint által vizsgált márkák közül az Oppo már a rosszul teljesítők közé sorolható, mivel csak a mobiljai felére került Android 10, és rengeteg eszköz volt, ami már az Android 8 operációs rendszeren ragadt, a figyelembe vett készülékeknek több mint a negyede járt így. És a Lenovo esetében is rossz a helyzet, ott már csak 36%-os mutatót ért el az Android 10-es eszközök aránya, de legalább egy kicsit kisebb lett az Android 8 mellett lehorgonyzott gépek részesedése.

Galéria megnyitása

Arra is rámutatott a Counterpoint csapata, hogy az LG esetében mennyire rossz a helyzet. Ugyan az eszközeinek a 25%-án azért már az Android 10 van jelen, de itt nemhogy az Android 8, de még az Android 6 is előfordult, az Android 7 pedig már szemmel is jól látható arányban volt. Az LG már külön központot is létrehozott a frissítésekért, de a cégnek ez valahogy nagyon nem akar menni.

Azt is megnézte a Counterpoint, hogy a biztonsági frissítésekkel mi a helyet, számításba vette, hogy a gyártók mennyi mobilt frissítenek havonta, negyedévente. Itt is a Nokia lett az első, 100%-os eredménnyel, a második helyen a OnePlus futott be, és ezeket követően már eléggé vegyes az összkép. A Samsung csak a mobiljai 22%-át frissíti havonta, és voltak olyanok, amik egyáltalán nem kaptak javítást, a Lenovo pedig hiába nyújt 83%-nál havi frissítést, sok készülékére egyáltalán nem nyújt már biztonsági foltokat.

Galéria megnyitása

A Realme és a Xiaomi viszont még egészen jól teljesít, ezek a mobilok 70-67%-át rendszeresen látják el biztonsági javításokkal, a maradékot pedig negyedévente, de azért frissítik. Az LG a lista legvégén kullog ezúttal is, ott csupán a szerkezeteknek a 18 százalékánál lehet havonta várni a biztonsági javítást, és a készülékeknek több mint a fele rég nem kapott semmilyen sebezhetőséget orvosló foltot, és ez egészen elkeserítő.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére