CoolerMaster laptop hűtők tesztje

A notebookok számára is fontos a lehető legjobb hűtés biztosítása, hiszen a jól hűtött alkatrészek hosszabb élettartammal hálálják meg a törődést.

CoolerMaster laptop hűtők tesztje

Laptopot hűteni? Igen!

Napjainkban egyre többen tesznek szert notebookra, hiszen egyre kedvezőbb áron kaphatóak a noteszek, sőt egy-két akció keretein belül igazán baráti áron juthatunk hozzá leendő notebookunkhoz. A notebookok az asztali gépekhez viszonyított kis méretük miatt néhány technikai gonddal fájdítják tervezőik fejét: a kis helyet a lehető leghatékonyabb módon kell kihasználni ahhoz, hogy az alkatrészek hűtését meg tudják oldani, hiszen például egy extrém módon melegedő processzor instabillá teheti a rendszert. A noteszek esetében sajnos nehéz helyzetben vagyunk, ha a hűtést szeretnénk fejleszteni, ugyanis a speciális kialakítású hűtési megoldások miatt nehézkes a hűtésen javítani, de általában erre nincs is szükség.

A forró nyári napokon viszont már okozhatnak némi kellemetlenséget a gyenge hűtők, ekkor nem árt, ha van egy plusz hűtőalkalmatosságunk, amellyel hűsíthetjük a noteszgép melegedő részeit. A piacon jelen van néhány megoldás, amely a notebookot alulról hűti: ezek a termékek olykor ventillátorral, más esetben viszont teljesen passzívan dolgoznak. Léteznek olyan passzív megoldások is, amelyek egy különleges zselészerű anyagot tartalmaznak, ami a hő hatására cseppfolyóssá válik, és elvezeti a hűtő szélei felé a meleget, így javítja a rendszer hűtési teljesítményét. Egyszóval választék van, így volt miből csemegézni a teszt termékek kiválasztása előtt.

Jelenlegi cikkünkben a CoolerMaster aktív notebookhűtő padjait próbáltuk ki. Az termékek közül az egyik 15”-os noteszekhez készült, a másik 15”-os és 17”-os széles kijelzős laptopok hűtésére alkalmas. Mindkét egység 70 mm átmérőjű ventillátorral rendelkezik, ebből mindjárt két darabot is kapunk. A NotePal megoldások teljes egészükben alumíniumból készültek, így segítenek a notesz egyes részein (CPU, HDD, akkumulátor) termelődő hőt egyenletesen elosztani. A készülékek USB csatlakozón keresztül kapcsolódnak a noteszekhez, külön bekapcsoló gomb is helyet kapott a NotePal hátulján, amellyel a ventillátorokat kapcsolhatjuk be- illetve ki. Mindkét hűtő hátulján 2 db USB csatlakozó található, egyiken a ventilátorok működéséhez szüksége áramot veszik fel, a másik pedig a perifériák csatlakoztatására használható (nyomtató, pendrive, fényképezőgép, stb…).

Az alábbi kis táblázatban összefoglaltuk a két CoolerMaster NotePal hűtő főbb technikai paramétereit:

Ahogy az a táblázatból is látszik, a két eszköz között a súlyt és a méretet kivéve nincs technikai különbség, mindössze más méretű noteszekhez ajánlja őket a gyártó. A Notepal W1 a 15 colos és a 17 colos széles kijelzős notebookokhoz készült, míg a Notepal R9-NBC-ADAK kifejezetten a 15 colos hagyományos, illetve széles kijelzős noteszeket célozza meg. A rövid ismertető után nézzük meg a két terméket egyenként, részletesen.

CoolerMaster NotePal R9-NBC-ADAK

Az első versenyző a NotePal R9-NBC-ADAK típusjelzéssel ellátott notebook hűtő. A készülék egy rendkívül ötletes megoldás, amely ha nem is nagymértékben, de megpróbál segíteni a notesz hatékonyabb hűtésében. A NotePal doboza tetszetős, már a doboz elején láthatjuk, hogy mennyire hatékonynak tartja a gyártó a terméket. A doboz hátulján megtalálhatóak a notebook hűtő pontos technikai paraméterei, könnyen átlátható formába rendezve. A gyártó kihangsúlyozza a NotePal további előnyeit is: segítségével a notebook kijelzője a kissé döntött pozíció miatt sokkal kényelmesebben használható, a hosszabb ideig tartó munka során sem fájdul meg a nyakunk, állítja a dobozon látható leírás. Ezen kívül a csuklótámasz is a komfortosabb használatot segíti elő: csuklónk természetesebb pozíciót vesz fel munka közben, így az ízületek kevésbé vannak igénybe véve. Más kérdés, hogy elég kellemetlen a hideg alumíniumra helyezni csuklónkat, de ha a noteszgép már egy ideje megy, akkor az egész hűtőfelület kéz meleggé válik, így már valóban kényelmes az alumínium csuklótámasz.

A dobozban magát a notebook hűtőt, valamint egy darab USB kábelt találunk. Az USB kábel segítségével kapcsolhatjuk a hűtő alkalmatosságot a noteszhez, azaz ezen a  kábelen keresztül kapják a ventillátorok a működésükhöz szükséges áramot. Extrákat nem tartalmaz a doboz, de nincs is rájuk szükség. Amit viszont sérelmeztünk, az a mellékelt USB kábel hosszúsága volt. Ha olyan noteszhez alkalmazzuk a NotePalt, amelynél az USB csatlakozók a baloldalon helyezkednek el, akkor bizony feszülni fog az USB tápkábel, mivel eléggé rövidnek mondható. Hosszútávon segítettünk a helyzeten: mi egy olyan hosszabbító kábelt használtunk, amelyet általában az USB kulcsokhoz szoktak mellékelni. Így már tökéletesen elegendő a kábel hossza. Erre azért figyelhettek volna a Cooler Master tervezői.

A hűtőn két darab ventilátor helyezkedik el, ezek 1500-as fordulatszámon pörögnek, így rendkívül halkan, ám mégis hatékonyan teszik a dolgukat. A hűtő felépítése jól átgondolt (leszámítva a rövid USB kábelből eredő gondokat), a csuklótámasz jól használható, ám amíg hideg a felület, addig nagyon kellemetlen tud lenni, ha hozzáérünk.

A NotePal hátulján találunk két darab USB csatlakozót, valamint egy kapcsolót, amellyel a ventilátorokat aktiválhatjuk. Az egyik USB-be a gépből jövő USB kábelt kell csatlakoztatnunk, a másikba tetszőlegesen helyezhetünk perifériákat, akár pendrive-ot, nyomtatót vagy digitális fényképezőgépet is csatlakoztathatunk, mint egy normális USB portba. Előnye az USB kimenetnek, hogy a NotePal nagy túlzással dokkolónak is használható, tehát fixen rajta hagyhatunk egy USB-s eszközt, amelyet aztán a notesz hordozása után nem kell ismét csatlakoztatni, csak magát a tápkábelt kell ismét bedugnunk a noteszbe. Apróság ugyan, de talán bír némi jelentőséggel.

A fenti képen látható a két 70 mm-es ventilátor. Ezek az egységek csendesen dolgoznak, ám túl nagy csodát nem is képesek művelni. A hűtő egyik lényege, hogy a notesz egyes forró pontjairól egyenletesen vezeti el a hőt a teljes alumínium felületre, ahonnan az már könnyebben leadhatóvá válik, hiszen a ventilátorok megmozgatják a levegőt, valamint a nagyobb felületnek köszönhetően a környezet levegője is jobban átjárja a meleg felületet.

A ventilátor kábeleit igényesen vezették el, csak egy-két árulkodó nyomot láthatunk a kábelek helyét illetően. A képen látható tasakot természetesen a fotózás után eltávolítottuk, hogy hatékonyan dolgozhasson a rendszer. Egyébként ebben a tasakban kapott helyet a mellékelt USB kábel.

A kisebbik hűtő után jöjjön a nagytestvér, aki kifejezetten 15 colos és 17 colos wide kijelzővel rendelkező noteszekhez készült.

CoolerMaster NotePal W1

Tesztünk második szereplője a NotePal W1. A hűtő dizájnban és technikai felépítésben megegyezik a kisebbik NotePal-lal, a különbség a hűtőfelület nagyságában, valamint a megcélzott notebook kategóriában keresendő. A kistestvérrel ellentétben a NotePal W1 nem csak 15 colos és 15,4 colos noteszeket képes hűteni: a termék megbirkózik akár a 17 colos notebook szörnyetegekkel is.

A NotePal W1 csomagolása a dizájnt tekintve ugyanolyan, mint a kisebbik hűtőé: a gyártó ugyanúgy kiemeli az eszköz főbb előnyeit.

A doboz hátulján szintén megtalálhatóak a NotePal főbb technikai paraméterei, amelyekből egyből kiderülhet, hogy a két termék között csak méretben és súlyban van különbség, de ez nem is csoda. Igazság szerint azt vártuk volna, hogy a nagyobb noteszekhez szánt hűtőpad esetében már esetleg nagyobb ventilátorokat alkalmaz majd a cég, vagy esetleg kettő helyett három darab légkeverőt vet be a hatékonyabb hűtés érdekében. Sajnos hiába vártuk.

A hűtő alkalmatosság ugyanúgy néz ki, mint a NotePal R9-NBC-ADAK, sőt, még a hűtőventilátorok is azonos helyen találhatóak, mint a kisebbik hűtőnél, viszont ennél a terméknél jobb- és baloldalon több hely áll rendelkezésre, tehát szélesebb notebookot helyezhetünk el rajta.

A hűtő hátulján a már jól ismert tasakban találtuk meg a mellékelt USB kábelt, ami legnagyobb megdöbbenésünkre ugyanolyan hosszú volt, mint a kistestvérhez mellékelt kábel. Ebből aztán támadt is gond, hiszen egy 15,4"-os notesszel teszteltük a terméket, a notebookon csak baloldalon volt USB csatlakozó, a hűtő hátulján viszont a jobb sarokban helyezték el az USB portokat, így sajnos a kábel 10 centivel rövidebbnek bizonyult a kelleténél. Ezt a gondot is megoldottuk a már említett Pendrive-okhoz mellékelt hosszabbító kábellel. A W1-es ventilátorai azonos teljesítménnyel rendelkeztek, mint a kistestvér esetében megismert légkeverők, ám 15,4 colos notesznél már lehet jelentősége a nagyobb hűtőfelületnek, így jobb választás lehet a W1 az R9-NBC-vel szemben, legalábbis elméletben. Természetesen erről a hűtőről is eltávolítottuk a képen látható tasakot.

Teszt 3 notebook segítségével.

NotePal R9-NBC-ADAK

A tesztet a kisebbik hűtővel kezdtük: a megmérettetéshez egy 13,3 colos MacBookot hívtunk segítségül. A MacBook tökéletesen elfoglalta helyét: a hűtő úgy nézett ki, mint ha ehhez a noteszhez tervezték volna. A használat kényelmes volt, a csuklótámasz pont a megfelelő helyen tartotta csuklónkat, persze most is zavart a jéghideg támasztó felület, de szerencsére hamar bemelegítette a notesz a hűtőfelületet.

A teszt során megnéztük, hogy a notesz alap állapotban egy asztalon mennyire melegszik általános felhasználás mellett. Futtattunk egy vírusírót, majd böngésztünk, illetve irodai alkalmazásokkal dolgoztunk. A Notebook merevlemeze 37 fokig melegedett fel, a processzor egyik magja 60 fokos, míg a másik mag 61 fokos volt. A teszt után csatlakoztattuk a NotePalt, majd ráhelyeztük a MacBookot. Ekkor folytattuk az előbb már ismertetett tevékenységeket, és 30 perc után meglepően tapasztaltuk, hogy a merevlemez 34 fokra, a processzor egyik magja 57 fokra, míg másik magja 58 fokra "hűlt le". Ezek az értékek nem mondhatóak szignifikánsaknak, de nem is ez a lényeg. A notebook egyes forró pontjai érezhetően hűvösebbek lettek, mivel a hűtő segített a meleget egyenletesebben eloszlatni, valamint némileg javított is a hűtés hatásfokán, pedig a MacBook alján nincs semmiféle szellőző, tehát nem rossz az eredmény. A hűtő bekapcsolt ventilátorokkal sem volt hangos, szinte észre sem lehetett venni, hogy két plusz ventilátor dolgozik az asztalon. Kikapcsolt ventilátoroknál semmi változást nem mértünk, a meleg viszont egyenletesen lett elosztva a főbb hő termelő pontoktól, így a notesz forró pontjai valamivel hűvösebbek voltak, de ezt a hőmérsékleti értékek nem támasztották alá. A NotePal R9-NBC-ADAK jól vizsgázott.

[bold]NotePal W1

[/bold]A nagytestvér már két különböző notebook konfiguráció segítségével lett letesztelve. Elsőként egy HP 530-as notesszel próbáltuk ki a hűtőt. Az első benyomás rendkívül jó volt, bár a 15,4"-os notesznek kissé nagy volt a hűtőfelület. Ennél a terméknél ütköztünk bele problémába a legcsúnyábban az USB tápkábel rövidsége miatt. A notesz és a hűtő USB portja közötti távolságnál körülbelül 10 centiméterrel rövidebb volt a kábel, de nem estünk kétségbe, előkaptuk az USB hosszabbító kábelt, így már minden rendben volt. A teszt során ugyanúgy jártunk el, mint a MacBook esetén, így a megmérettetést az asztalon való teszteléssel kezdtük. A HP 530-asban egy Celeron processzor dobogott, amely általános használat mellett 54 fokon tette  dolgát. A merevlemez ez esetben 39 fokos volt. Körülbelül 1 órás tesztelgetés után bevetettük a NotePal W1-et. A tápkábel csatlakoztatása és a ventillátorok bekapcsolása után a processzor hőmérséklete 47-49 fok között ugrált, tehát a hűtőnek köszönhetően átlag felhasználás mellett nyertünk 5-6 fok különbséget.  A merevlemez 36 fokig hűlt le, ez így is szép eredmény, hiszen az egység 3 fokkal hűvösebben dolgozott, mint a hűtő alkalmazása előtt. Egy kicsit komolyabb munkára fogva a gépet, már kisebb előnyhöz jutottunk: a 3Dmark lefuttatásakor a merevlemez 1-2 fokkal, a processzor viszont 2 fokkal volt hűvösebb, mint  a hűtő alkalmazása nélkül. Hosszútávon meghálálhatják az alkatrészek a jó hűtést, hiszen így kisebb az esély az instabil működésre, illetve a túlmelegedésből adódó hibák bekövetkezésére. Egyszóval a HP 530 esetében tökéletesen meg voltunk elégedve a NotePal W1 teljesítményével.

A HP530 után már egy kissé nehezebb ellenféllel kellett szembe néznie a NotePal W1-nek: a hűtőt egy igazán forrófejű Gericom notesszel tettük próbára. A noteszben asztali P4-es processzor működött, amely ugyebár egyáltalán nem az alacsony hőmérsékletéről és fogyasztásáról ismert. A notebook rendkívüli mértékben melegszik, így komoly vetélytársnak bizonyul. A tesztet az eddig már megszokott módon futtattuk le.: beiktattunk egy kis vírusirtást, böngészést, illetve Office munkát. A notesz processzora hamar elérte a 75 fokos üzemi hőmérsékletet, a merevlemez egészen 38 fokig melegedett. Ekkor segítségül hívtuk a NotePal W1-est. Amit ekkor tapasztaltunk, az egyáltalán nem volt meglepő. A processzor egyetlen fokkal sem lett hűvösebb, viszont a merevlemez hőmérséklete 3 fokot esett. Ez is több, mint a semmi. A hiba valószínűleg az, hogy egy 15 colos noteszt használtunk, a NotePal W1 viszont kifejezetten széles kijelzővel rendelkező noteszekhez lett kifejlesztve. A Gericom notesz számára nem is volt megfelelő a NotePal, mivel a notebook elején található néhány csatlakozó, illetve gomb, amiket a csuklótámasz miatt egyáltalán nem lehet használni.

A notesz, ahogy az a képen is látható, kissé túlnyúlik a hűtőpadon, viszont ennél a notebooknál nem volt baj a tápkábellel, mivel a notesz hátulján találhatóak az USB portok. Ehhez a noteszhez sajnos nem túl jó a CoolerMaster hűtője, ezzel is azt szerettük volna demonstrálni, hogy minden notebook máshogyan reagál a plusz hűtőre: egyesek számára hasznos a kis alkalmatosság, mások viszont egyszerűen nem tudnak belőle profitálni. Érdekesség, hogy a MacBookkal pontosan ugyanazokat az értékeket mértük, amelyeket a kisebbik NotePal használatakor, tehát a nagyobb hűtőfelületnek nem volt jelentősége.

A Gericom noteszt kipróbáltuk a kisebbik NotePal-lal is, de az eredmény nem változott, sőt a kisebbik NotePal túl kicsinek bizonyult ehhez a noteszhez.

A tesztek ismeretében meghozhatjuk a  döntést.

Megéri notebook hűtőben gondolkodni?

A teszt eredményeinek fényében érdemes notebook hűtőre áldozni, még ha csak néhány fokot nyerünk a beruházáson, akkor is. Az a pár fok jótékonyan hat a notebook alkatrészeinek élettartamára, hiszen a termelődő hőt valamivel hatékonyabban tudjuk elvezetni. Nyári napokon szintén jól jöhet a plusz hűtő, mivel a meleg időben egy-két fok plusz hűtés is sokat jelent. Tehát mindenképpen érdemes a noteszek hűtésére költeni, a hűtő alkalmatosságok ára a notesz árához képest alacsonynak mondható: 6-9E forint körül már találunk hűtő alkalmatosságokat, a cikkben szereplő CoolerMaster termékek is hasonló árban vannak.

[bold]NotePal R9-NDC-ADAK - Hűsítő fekete dizájn.

[/bold]A kisebbik NotePal termék meggyőzően teljesített. 13,3"-os MacBookhoz nyugodt szívvel ajánljuk, de akár szubnotebookhoz is tökéletes lehet. A gyártó 15 colos noteszekhez ajánlja a terméket, mondván: a legtöbb notebookkal kompatibilis a készülék. A tesztben szereplő Gericom notesszel sajnos nem tudott mit kezdeni a kis NotePal, minden tekintetben kicsinek bizonyult. Mivel azonban manapság a modern gépek energiatakarékosabb processzorokat tartalmaznak, így egy korszerű 15 colos noteszhez érdemes megvásárolni a NotePal R9-NBC-ADAK (fekete) vagy a NotePal R9-NBC-ADAS (ezüst színű) hűtőpadot. A teszt alapján és a 6-7.000 forint közötti ár tekintetében mindenképpen ajánlott vételnek minősül a termék!

[bold]NotePal W1 - széles kijelzős noteszekhez kitűnő választás, de 4:3-as géphez ne használjuk!

[/bold]A NotePal W1-es a dizájnja miatt nem igazán alkalmas a 4:3-as kijelzővel szerelt noteszekhez, de szerencsére a gyártó a dobozon fel is tűnteti, hogy a termék wide kijelzővel szerelt laptopokhoz ideális. A hűtőpad teljesítménye megfelelő volt, segítségével hűvősebben tarthatóak a 17 colos és a 15,4 colos noteszek. Sajnos 17 colos notebookkal nem tudtuk kipróbálni a CoolerMaster hűtőjét, de a 15,4 colos notebook használatakor mutatott teljesítmény alapján és a 7-8.000 forint körüli árnak köszönhetően ezt a terméket is ajánlott vételnek minősítjük!

A teszthez biztosított CoolerMaster termékekért köszönet az Expert Computer Kft-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward