Cooler Master Silencio 452: csendre vágyók PC háza?

Remekül felszerelt, költséghatékony számítógépház zajszigetelt oldallapokkal és előlappal? Ezt ígéri az újdonság. Vajon be is tartja? Kiderítjük!

Cooler Master Silencio 452: csendre vágyók PC háza?

Bevezető

A Cooler Master kínálatából legutóbb a HAF Stacker sorozat 935-ös tagját vizsgáltuk meg egy kicsit közelebbről, amely egy közepes és egy mini toronyház egybegyúrásával született meg. A HAF Stacker sorozat tagjai a gyártó szabadalmaztatott sínrendszerének köszönhetően könnyedén egymásra pakolhatóak, így érdekes konfigurációkat építhetünk, amelyeknél annyi bővítőhely állhat rendelkezésre, mint sehol máshol.

Ezúttal is egy érdekes számítógépházat vizsgálunk meg, ám jelenlegi tesztünk főszereplője már nem rengeteg bővítőhelyével, hanem költséghatékony felépítésével és zajszigetelt kivitelével próbál hódítani a piacon. A Silencio 452-es modell megjelenésekor meglehetősen érdekes, vonzó terméknek tűnt, most viszont lehetőséget kaptunk rá, hogy leellenőrizzük, valóban olyan vonzó-e, amilyennek első ránézésre látszik.

Az elkövetkező néhány oldalon alaposan megvizsgáljuk, mit kínál az újdonság: azon kívül, hogy rengeteg fotó segítségével bemutatjuk a legfontosabb tulajdonságait, még azt is megmérjük, mennyire zajong, illetve mennyire melegszik a benne elhelyezett rendszer.

Mivel egy költséghatékony házról van szó, így néhány kompromisszumra egészen biztosan fel kell készülni – ez persze egy bizonyos mértékig abszolút nem baj. Mielőtt azonban közelebbről is megismerkednénk a Silencio 452-vel, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amelyben a termék legfontosabb tulajdonságait összegeztük. Íme:

Most pedig ugorjunk is fejest a mélyvízbe!

Silencio 452 – Tartozékok és az üres belső

A Cooler Master Silencio 452 egy teljesen átlagos, egyszerű kartondobozban érkezett meg hozzánk, amelyen a belül rejtőző számítógépház minden fontosabb tulajdonsága fel volt tüntetve.

A doboz belsejében, a becsomagolt ház alatt egy szerelést könnyítő leírást találtunk, maga a Silencio 452 pedig a lenti fotón látható módon volt becsomagolva.

Természetesen a csavarokat és a különböző tartozékokat rejtő tasak ezúttal is a ház belsejében, gondosan rögzítve foglalt helyet. A tasak a csavarok mellett a szerszámmentes bővítőhely-szerelhetőséget biztosító műanyag kiegészítőket is tartalmazza, sőt, még néhány kábelkötegelő is lapul benne, amelyekkel esztétikusan elrendezhetjük a házban tekergőző kábeleket.

A Silencio 452 egy letisztult dizájnnal rendelkező, fekete festéssel ellátott számítógépház, amely mentes minden felesleges sallangtól. A nemrégiben bejelentett újdonság 190 milliméer széles, 449 milliméter magas és 497 milliméter mély, tömege pedig 6,14 kilogramm. Az előlap tulajdonképpen egy nyitható ajtó, amelynek belső felén zajszigetelő polifoam réteg kapott helyet. A hátlapon a folyadékhűtő rendszerek csöveinek kivezetését segítő gumírozott furatokon kívül a hét darab PCI slotot, a hátlapi ventilátor szellőzőjét, illetve a tápegység bővítőhelyét láthatjuk, ami ebben az esetben alul helyezkedik el.

A jobb és bal oldallapon semmi extra sem látszik, legalábbis kívülről, belül azonban itt is zajszigetelő polifoam réteg húzódik, ami segít a házon belül keletkező zajok és rezgések benntartásában. Az előlap szélein sok-sok szellőzőnyílás látszik, amelyeken keresztül az előlapi ventilátor, illetve a házban lapuló rendszer friss levegőhöz jut.

Persze szellőző a ház alján is található: egy nagyobb szellőző a tápegység bővítőhelye alatt bújik meg, egy kisebb pedig a ház előlapjának alján. Utóbbi egyébként kettős funkciót lát el: egyrészt szellőzőként javítja a hűtés hatásfokát, másrészt "fogantyúként" is használható, hiszen segítségével könnyedén és egyszerűen levehető az előlap, amit csak néhány műanyag fül tart a helyén. Az előlap leszedését óvatosan végezzük, mert az előlapi portok földelő vezetéke a házhoz van csavarozva és nem valami hosszú, így egy erősebb mozdulattal kárt tehetünk benne. Persze ehhez tényleg durva mozdulat kell – kvázi szó szerint le kell tépni hozzá az előlapot.

A ház tetején nincs semmi extra, itt csak az előlap felső élén elhelyezett előlapi portokat találjuk, amelyek között két USB 3.0-s port, egy fejhallgató kimenet, egy mikrofon bemenet és egy SD memóriakártya-olvasó sorakozik. Utóbbi igazi meglepetés, hiszen ilyesmi egy költséghatékony számítógépházon nem nagyon szokott lenni. Eddig az összkép meglehetősen pozitív, így nincs más hátra, nézzük meg a ház belsejét is!

Az oldallapokon valóban látszik a zajszigetelő polifoam réteg, igaz, a második fotón az is jól kivehető, hogy ez a réteg nem valami vastag – a legnagyobb jóindulattal sem beszélhetünk 2 milliméternél nagyobb vastagságról. Ez persze még nem jelenti azt, hogy haszontalan lenne a zajszigetelés, rövidesen kiderül, hogy mire képes.

Az előlapi ajtón hasonlóan vastag polifoam réteg teljesít szolgálatot, maga az ajtó pedig mágneses rögzítéssel tartja becsukott pozícióját. Ez a megoldás azért szerencsésebb, mint a műanyagfüles, bepattintható ajtó, mert itt nincs olyan alkatrész, ami idővel kilazul vagy esetleg letörik. Utóbbihoz elég lenne erősebben becsapni az ajtót, pl. egy elvesztett meccs után. Hasonló anno velünk már történt egy műanyagfüles ajtóval, innen a példa.

Az előlapot ajtóstul-mindenestül lepattinthatjuk a helyéről, ám – ahogy fentebb már említettük – körültekintően kell eljárni, mert a házhoz csavarozott testkábel, ami az előlapi panel NYÁK lapja felől tart az acélváz felé, nem valami hosszú: még arra sem ad lehetőséget, hogy gond nélkül a ház mellé támasszuk az előlapot a szűrőtisztítás vagy a ventilátorszerelés idejére. Az előlap felől egyébként két darab 5,25 hüvelykes bővítőhelyhez férhetünk hozzá, a ventilátor bővítőhelyek pedig egy kipattintható szűrő mögött lapulnak.

Az előlapi portokról fentebb már említést tettünk, ám azt még feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az USB 3.0-s portokhoz nem csak USB 3.0-s, de USB 2.0-s csatlakozósor is jár, így ha az adott alaplapon nincs USB 3.0-s kivezetés, a portok akkor is működésre bírhatóak, csak éppen USB 2.0-s sebességgel.

Az előlapon egy kék LED-es világítással ellátott bekapcsoló gombot, valamint egy egyszerű Reset gombot találunk, HDD/SSD aktivitásjelző LED azonban nincs. A bekapcsoló gomb kék LED-jének közepesen erős a fényereje: semmiképpen se nézzen a PC ház éjjel az ágyunk felé, mert a LED fénye zavaró. Nem vakítóan erős, de nem is olyan diszkrét, mint a korábban tesztelt HAF Stacker 935-ös modellé.

A Silencio 452 belsejében minden szükséges bővítőhely megtalálható, hiányt gyakorlatilag semmiből sem szenvedünk, ahogy az az alábbi fotókból is kiderül. Az újdonság belseje feketére festve várja a különböző hardverkomponenseket.

Az alaplaptálca ATX és microATX formátumú alaplapokat fogad, plusz a szokásos szerelőablak is jelen van rajta. A kábelmenedzsmentet néhány gumibetéttel ellátott kivágás segíti.

Az adattárolókat összesen hat darab 3,5 hüvelykes és két darab 2,5 hüvelykes bővítőhely várja. A 3,5 hüvelykes bővítőhelyek – csak úgy, mint az 5,25 hüvelykesek – szerszámmentesen szerelhetőek, igaz, van némi buktató is a történetben, amelyekről a tapasztalatok megosztásánál, a következő oldalon rántjuk le a leplet. A 2,5 hüvelykes adattárolókat csavarokkal szerelhetjük be a számítógépházba. Amennyiben rendelkezésre áll 3,5"->2,5" beszerelő keret, akkor azt is használhatjuk, így több 2,5 hüvelykes adattároló elszállásolására is van mód.

A ház belsejében maximum 158 milliméter magas processzorhűtő fér el. Anélkül, hogy a 3,5 hüvelykes bővítőhelyek keretének oldalát eltávolítanánk, akár GeForce GTX 780-as videokártyák is elférnek a termékben. Tesztünk alkalmával a GeForce GTX 780 mögött még nagyjából egy centiméternyi szabad hely maradt, ami elegendő. Ha mégis szükség van némi extra helyre, akkor a bővítőhely-keret oldalát négy csavar kitekerése után könnyedén leszerelhetjük. A csavarok első alkalommal csak csavarhúzóval tekerhetőek ki, de ez abszolút nem meglepő. Amennyiben az említett oldallapot eltávolítjuk, akkor is elszállásolhatunk két darab 3,5 hüvelykes és két darab 2,5 hüvelykes adattárolót, a videokártyák pedig már 386 milliméternyi hellyel gazdálkodhatnak az alap esetben rendelkezésre álló 282 milliméter helyett.

A rendszer szellőzéséről alap esetben két ventilátor gondoskodik: egy 120 milliméteres példány a ház előlapja mögött, egy másik 120 milliméteres átmérőjű pedig a ház hátulján lapul. Ezek a légkeverők 800-as percenkénti fordulatszám mellett üzemelnek, zajszintjük pedig 15 dB(A). Amennyiben szükséges, úgy az előlapon egy további 120 milliméteres ventilátor is elfér, de igény esetén akár két darab 140 milliméteres példányt is alkalmazhatunk. A hátlapi ventilátort 80 vagy 90 milliméteresre is lecserélhetjük, egyéb légkeverő beszerelésére azonban nincs mód.

A folyadékhűtő szettek külső hőleadó radiátorához tartó csövek kivezetéséhez a hátlapon két gumírozott furat áll rendelkezésre. Igény szerint persze a ház belsejében is helyet kaphat a hőleadó radiátor: egy 120 milliméteres és egy 240 milliméteres példány beszerelésére van mód.

Silencio 452 – Szereléssel kapcsolatos tapasztalatok

Korábban, a HAF Stacker 935-ös modellnél gyakorlatilag semmi említésre méltó kellemetlenséggel nem találkoztunk, a Silencio 452 esetében azonban már sajnos más volt a helyzet. A termékben a gyári mellett egy combosabb, Cooler Master TPC 812 típusú processzorhűtőt is kipróbáltunk méréseink során. A szóban forgó processzorhűtő egészen véletlenül pont 158 milliméter magas volt, ami azért érdekes, mert ekkora a maximális CPU hűtő magasság, ami elfér a házban. Az oldallap felszerelése és levétele után úgy láttuk, a hőcsövek apró nyomot hagytak a szivacson, azaz az oldallap felszerelése után minimálisan, de hozzáértek az oldallaphoz. Mivel a zajszigetelő réteg pontos összetételét nem ismerjük, és azt sem tudjuk, mennyire áll ellen a hőnek, így azt javasoljuk, 158 milliméteresnél alacsonyabb CPU hűtőt szereljen a házba mindenki, aki ilyen termékben gondolkodik.

(UPDATE: közben kiderült, hogy a TPC 812 pontos mérete 163mm, csak a CM oldalon ahol anno megnéztük, épp el volt írva. Így már annyira nem csoda, hogy nem fért el rendesen a házban)

A másik furcsaságra akkor lettünk figyelmesek, amikor a GeForce GTX 780-as videokártyát szerettük volna a helyére szerelni: ekkor szembesültünk a ténnyel, hogy a PCI takarólemezeket nem csavarok, hanem elgyengített anyag tartja a helyükön, azaz használat előtt egyszerűen "ki kell törni" az eltávolítani kívánt takarólemezt. Ilyesmivel nagyon régen nem találkoztunk, így ez kellemetlen meglepetés volt. A dolog egyébként azért is rossz, mert ha változik a házban lapuló hardver, akkor a korábban kitört PCI takarólemezeket nem lehet visszaszerelni a helyükre.

A következő kellemetlen meglepetés a 3,5 hüvelykes merevlemez rögzítésekor jött, amikor kiderült, hogy a HDD-nek csak az egyik oldalát lehet a mellékelt műanyaglappal rögzíteni, a másik oldalt az előlap levétele után egy, azaz egyetlen csavarral rögzíthetjük a helyére. Ez még nem is lenne baj, de az már probléma, hogy a furat pont a ventilátor mögött lapul, így a csavart csak akkor lehet eljuttatni rendeltetési helyére, ha előtte az előlapi ventilátort leszereljük. Nem valami felhasználóbarát megoldás. Persze akkor, ha a HDD-t a legalsó bővítőhelyek valamelyikére szereljük, a ventilátor kiszerelése megspórolható.

Sajnos ezzel még mindig nincs vége a bonyodalmaknak. A kábelek elrendezésekor kiderült, hogy a kábelmenedzsment nem áll a helyzet magaslatán. A ház alaplaptálcája mögött kevés a hely, így például a 24 tűs ATX tápcsatlakozó tápkábel kötege nem fér el itt, de még egy egyszerű SATA tápkábel átvezetésére sincs mód, mert egyszerűen nem megy vissza a ház oldallapja, annyira nincs hely. Ha olyan kábelt alkalmazunk, amilyet a modderek szoktak bevetni az extrémebbnél extrémebb konfigurációknál – szálanként kábelharisnyába bújtatott tápkábel – akkor már jobbak az esélyeink, de ekkor is szűkös a rendelkezésre álló hely. Az előlapi kábeleket például nem lehet az alaplaptálca mögött elvezetni, ugyanis az alaplaptálca külső éle kissé meg van hajlítva – merevítési célzattal – így közte és a ház oldallapja között nagyon kevés a hely. A vékony kapcsolókábelek, illetve a LED-es világítás vezetékei elférnek, de más nem nagyon. Egyszóval a kábelmenedzsment nem valami hatékony. SATA adatkábel és egyéb vékony, lapos kábelek elvezetésére módot ad, de többre nem igazán.

Maga a számítógépház egyébként nem tartalmaz éles részeket és sorja sincs, ami jó pont. A fenti kellemetlenségek azonban beárnyékolták a szerelési munkálatokat.

Silencio 452 – A szellőzés vizsgálata

Ezúttal is megvizsgáltuk, hogy milyen a számítógépház szellőzése gyári rendszerhűtő ventilátorok alkalmazása mellett. A méréseket gyári processzorhűtővel, illetve egy egyedi felépítésű Cooler Master CPU hűtővel egyaránt elvégeztük. A Silencio 452-be az alábbi rendszer került:

Processzor: AMD A10-5800K

Processzorhűtő: gyári AMD, Cooler Master TPC 812

Memória: 2 x 4 GB DDR3-1866 MHz

Videokártya: GeForce GTX 780

Merevlemez: Western Digital Caviar Black 500 GB

Tápegység: Corsair TX 650W

Operációs rendszer: Windows 7 Professional SP1 x64

A fenti konfiguráció alkalmazása mellett üresjárati, Prime terhelés melletti, illetve Prime és Furmark terhelés melletti méréseket végeztünk, amelyek az alábbi eredményekkel zárultak:

A Silencio 452 szellőzése gyárilag meglehetősen jó és zajszintjére sem igazán lehet panasz. Az előlapi ventilátor hangosabb a szellőző kialakítása miatt, a hátlapinál pedig közel hajolva kattogásszerű hang hallatszik – mint ha csapágyhang lenne –, de ezek normál távolságól nem hallhatóak, különösen, ha gyári processzorhűtővel és egy hangosabb hűtővel ellátott videokártyával szereljük fel a rendszert (mondjuk előbbit nem feltétlenül ajánljuk, nyáron már kevés lehet).

Silencio 452 – Előkerül a zajszintmérő

Annak érdekében, hogy egy picit érdekesebbé tegyük tesztünket, megvizsgáltuk azt is, hogyan alakul a Silencio 452 zajszintje különböző helyzetekben. Végeztünk néhány mérést levett oldallappal, kétféle processzorhűtővel, majd ezeket úgy is megismételtük, hogy a bal oldallapot a helyére csavaroztuk. Természetesen azt is megnéztük, mennyire hatékony az előlapi ajtó zajszigetelése.

Szubjektív, azaz füllel történő tesztelésünk alapján arra figyeltünk fel, hogy a Silencio 452 egyfajta hangdobozként funkcionál: oldalról és elölről hallgatva – zárt előlapi ajtó esetén – kedvező a zajszint, de ha a ház hátulja felől is hallgatózunk egy sort, akkor már nem ilyen jó a helyzet. Gyakorlatilag a ház hátulján, mint egy hangosbemnondó tölcséren keresztül távozik a "felerősített" zaj, így ha a házat fal vagy zárt ajtó elé tesszük, a mögötte lévő felületről visszaverődik a zaj, így amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon: a termék ekkor összességében nem halk.

Pont utóbbi miatt döntöttünk úgy, hogy rendelkezésre álló zajszintmérőnkkel is megvizsgáljuk a házat. Fontos leszögezni, hogy a mérést nem süketszobában végeztük el, hanem egy csendes családi házban, éjjel. Ez talán reálisabb képet ad a számítógépház tényleges teljesítményéről, hiszen a valós körülmények között mérhető zajszintről rántja le a leplet. Nyilván ez a mérés csak az adott hardverkomponensek zajszintjét mutatja be, ha másféle konfiguráció kerül a ház belsejébe, az értékek is mások lesznek, de reményeink szerint azért némi érdekességgel így is szolgálnak az alábbi diagramok. A méréseket helyszínen kalibrált zajszintmérővel végeztük a minél pontosabb, minél objektívebb kép kialakítása érdekében. A szobában alap esetben 31,9 dB(A) zajszintet mért a műszer úgy, hogy semmilyen zajforrás nem volt jelen. Még a faliórát is levettük, ne ketyegjen.

Gyári processzorhűtő esetén az értékek magukért beszélnek. Prime terhelés alkalmával eléggé zajongott a processzorhűtő ventilátora, de a Prime+Furmark terhelés még ennél is nagyobb zajt csapott, hiszen ekkor a GeForce GTX 780 cseppet sem hangos videokártya hűtője is működésbe lépett. Ebben az esetben a szubjektív, azaz füllel történő vizsgálat alkalmával, hőfokmérés közben remekül hallható volt, mennyire kellemetlen, ha a ház hátulján távozó zaj visszaverődik a gépház mögött található felületről. A zajszintmérővel történő mérés alkalmával persze nem volt semmilyen tárgy a gépház körül: kétméteres sugarú körben bútorok sem foglaltak helyet.

A Cooler Master TPC 812-es processzorhűtő kellemes zajszint mellett üzemelt és ez nem csak szubjektív véleményünk, hiszen a fenti számokból is jól látszik a különbség a gyári CPU hűtőhöz képest. Terhelés alkalmával szintén kedvező zajszintet mértünk, igaz, itt már csak a Prime tesztet futtattuk le, ugyanis a Prime+Furmark teszt alkalmával a GeForce GTX 780 túlharsogja a gyári processzorhűtőt is, hát még a TPC 812-es modellt, így felesleges volt újra elvégezni a méréseket.

Érdekesség, hogy Prime + Furmark terhelés alkalmával felszerelt bal oldallap mellett a ház előlapjának kinyitásával csökkent a GeForce GTX 780-as videokártya ventilátorának fordulatszáma (2680 RPM-ről 2540 RPM-re), így a szubjektív zajszint is alacsonyabb volt. Szintén érdekes tény, hogy gyári CPU hűtő alkalmazása mellett az előlapi ajtó kinyitásával a hátoldal felől mérhető zajszint 49 dB(A)-ről 47 dB(A)-re csökkent.

Verdikt

A Silencio 452 összességében a saját árkategóriáján belül abszolút nem rossz számítógépház, ám a kiváló minősítés odaítélését megakadályozza néhány olyan megoldás, amelyek alaposan beárnyalják a kezdetben, a megjelenésről szóló hír érkezésekor kialakult pozitív képet.

A kitörhető PCI takarólemezek manapság már nem elfogadhatóak, főleg egy olyan számítógépháznál, amely zajszigetelésével és letisztult kivitelével szeretne kiemelkedni a költséghatékony PC házak szürke kínálatából. A szellőzés összességében jó, a ventilátorok zajszintjére sem igazán panasz, persze nyilván vannak náluk halkabb példányok is a piacon, de a helyzet abszolút nem vészes. A zajszigetelés remekül teszi a dolgát, akár az oldallapokat, akár az előlapot nézzük, igaz, ha kinyitjuk a zajszigetelt előlapot, akkor a benti zaj jól hallhatóan kiszűrődik.

A könnyedén levehető előlapnál néhány centiméterrel hosszabb testkábelt is alkalmazhattak volna a mérnökök annak érdekében, hogy a levett előlapot le lehessen támasztani a ház oldala mellé – jelen pillanatban ez problémát jelent, hiszen rövid a kábel, így azt ventilátor beszerelés alkalmával érdemes egyszerűen lecsavarozni a folyamat idejére.

A kábelmenedzsmenttel sajnos szintén nem voltunk elégedettek, de ha csak ennyi probléma lett volna (és a fentiek nem), akkor szemet hunyunk a dolog felett, hiszen úgysincs ablak az oldallapon, így a kíváncsi szemek úgysem látják a ház belsejében uralkodó állapotokat.

Összességében a Silencio 452 a maga 19 000 forintos árával még a fentiek ellenére is jó választás lehet, csak érdemes tisztában lenni a hátrányaival. Ebben az árkategóriában egyik ház sem tökéletes, úgyhogy az egyéni preferenciáinkon múlik mit tolerálunk, akit nem zavarnak az említett dolgok az nyugodtan gondolkodjon el rajta, mert egyébként egy jó házat tett le a CM az asztalra.

A Silencio 452-es számítógépházat a Cooler Master hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward