Cooler Master - Mire jó az OLED-es egér?

Két különleges, meglepő extrákkal felszerelt egér és egy LED-es egérpad tesztünk szereplői.

Cooler Master - Mire jó az OLED-es egér?

Két különleges Cooler Master optikai egeret tettünk próbára, melyek a nem túl izgalmas MM830 és MM520 nevek mögé bújtak, de unalmasnak egyáltalán nem nevezhetőek. Az elsőt, mely főként az MMO és RTS rajongókat érdekelheti, OLED kijelzővel látták el, amely különböző rendszerinfók és kisebb grafikák megjelenítésére is alkalmas, de ezen kívül is tartogat még meglepetéseket. A második, amely már az FPS műfajban is jól teljesít, a kialakítása miatt tűnik ki a tömegből. Hogy tesztlaborunk őrült tudósainak legyen min mozgatniuk a rágcsálókat, alájuk toltunk még pár MP750-es LED-es egérpadot is (mármint az egerek alá).

Galéria megnyitása

Cooler Master MM830 RGB optikai egér, OLED kijelzővel - villoghatunk vele

A gyártó főként MMO-kedvelőknek ajánlja ezt a több szempontból is különleges egeret. Az érdekességek a 24000 DPI-s, csúcskategóriás PMW3360 optikai szenzorral felszerelt rágcsáló bal oldalán találhatóak: az egyik egy rejtett D-pad, a másik pedig egy OLED kijelző, amelyen különböző rendszerinfókat, vagy saját grafikákat jeleníthetünk meg. A rágcsáló ezen kívül 32 bites ARM processzorral rendelkezik és 512 KB fedélzeti memóriával látták el.

A matt fekete egér masszív, erős konstrukció. A két fő gomb viszonylag hosszú, különálló szigetekként helyezkednek el. Az egér hátának legmagasabb pontján, ahol a gombok véget érnek egy fél centis árok húzódik, ami jobb oldalt közel egy centisre szélesedik. Ezzel nem volt semmi problémánk, nem süllyedtünk, vagy akadtunk bele, sőt jót tett a szellőzésnek. Azt meg kell említenünk, hogy az egéren akad pár élesebb szél, például bal oldalt hátul, illetve az egér faránál egészen alul, de ezekhez használat közben még véletlenül sem értünk hozzá, így nem okoztak problémát.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A gombok kissé feszesek, útjuk rövid, a kattintások gyorsak, pontosak. A gumírozott görgő keménysége közepes, nem lötyög, fokozatai finoman érezhetőek. A görgő alatt 3 kis LED fénye jelzi az aktuális felbontást, melyet alapértelmezésben az alattuk lévő gombbal válthatunk.

Bal oldalt található a rágcsáló testébe rejtett D-pad, melynek gombjait az erre kialakított támaszon pihentetett hüvelykujjunkkal kényelmesen elérhetjük. Az egész felület, a támasz és a gombokat tartalmazó rész is gumírozott, kortárs absztrakt művészeti alkotásra hajazó díszekkel rakta tele egy unatkozó dizájner.

A rágcsáló legnagyobb ékessége, a 22 x 7 mm-es OLED kijelző szintén a bal oldalon, a gumírozott rész előtt található. Fekete-fehér, felbontása 96 x 24 pixeles, rövid szövegek, jelek, kisebb grafikák megjelenítésére alkalmas. Kiirathatjuk vele például az egér aktuális felbontását, az épp használatban lévő profil nevét, a CPU-használat mértékét, és még sok más hasznos infót, melyekre a szoftver erre vonatkozó részében részletesen is kitérünk.

Galéria megnyitása

Az egeret 180 cm hosszú harisnyázott kábellel, és aranyozott csatlakozóval látták el. Tömege kábel nélkül 122 g, ami a nehézsúlyú kategóriába sorolja, ezért aki könnyű, fürge FPS egérre vágyik, az inkább máshol keresgéljen, bár a nagyobb, erősebb kezű játékosok esetleg még erre a célra is hasznosnak találhatják.

A rágcsáló három nagy méretű teflon talpának köszönhetően (melyek közül az egyik a hüvelykujjtámasz alá került) jól csúszik, de nem sorolnánk a leggyorsabbak közé. Véleményünk szerint több szempontból is jót tett volna az egérnek, ha lehagyták volna a bal oldali hüvelykujjtámaszt: egyrészt nem mindenki szereti (ez mondjuk egyéni ízlés kérdése), másrészt formája és a plusz tömeg, amit jelent lassítja az egeret. Funkció szempontjából nincs igazán szükség rá, hüvelykujjunk már nélküle is nagyon stabilan meg tudott pihenni a D-pad négy gombja között, illetve rajtuk, anélkül, hogy az a veszély fenyegette volna, hogy elmozdul. A D-pad gombjainál tökéletesen eltalálták azt a feszességet, aminél még kényelemesen megnyomhatjuk őket, de nem fenyeget az a veszély, hogy véletlenül benyomódnának, a gumírozás pedig elég tapadóerőt biztosít, hogy a kezünk ne csúszkáljon az egér oldalán. A hüvelykujjtámasz már csak felesleges extra.

Galéria megnyitása

MM830 - Szoftver

Az egeret a Cooler Master perifériákat irányító központi szoftve, a Portal segítségével állíthatjuk be, és a firmware frissítéseket is ezen a szoftveren keresztül intézhetjük. Nem árt tudni, hogy ez a szoftver még nem teljesen "központi", két verziója is elérhető, perifériától függ, hogy melyikre lesz szükségünk, ezért érdemes a gyártó oldaláról mindig a megfelelő termék alóli részből letölteni. Az MM830-hoz az 1.5.4-es verzió szükséges, de a tesztünkben szereplő másik egérhez már másikra (v1.01-re) volt szükség. Nézzük, mit is tud ez a szoftver!

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Buttons rész alatt a bal oldali fő gomb kivételével az összes többi programozható. A jobb felső sarokban található Change View gombbal válthatunk felül és oldalnézet között, attól függően, hogy a D-padot vagy a felső gombokat szeretnénk állítani. A szokásos makrók, egér-, billentyűzet- és multimédia funkciók mellett a profil és DPI váltást is hozzárendelhetjük egy-egy gombhoz, ráadásul olyan extra lehetőségeket is találunk, amit más egereknél ritkán, mint például a gyorstüzelés, a világítás szabályozása, vagy a szenzor kikapcsolása.

Ctrl, Shift, Alt billentyűzetkombókat is be tudunk programozni, vagy egy egérgombot akár önmagában is kijelölhetjük Altnak, Shiftenk, vagy Ctrl-nak.Lehetőségünk van arra is, hogy egy gombot kijelöljünk FN-nek, azaz olyan gombnak, amelynek segítségével megváltoztathatjuk a többi gomb funkcióját. A gyártó ezt a funkciót TACTIX-nak nevezte el (ez lényegében ugyanaz, mint a Logitechnél a G-Shift), és alapban az oldalsó négy gomb közül a legfelsőhöz rendelte, de bármelyik programozható gombot ráállíthatjuk erre a feladatra. Kellet egy kis próbálkozás amíg kitapasztaltuk, hogy milyen kombókat tudunk kényelmesen lenyomni, a D-pad valamelyik gombja, + jobb-, bal- vagy középső gomb kattintás egész jól működött.

Galéria megnyitása

A Performance rész alatt találhatók a legfontosabb beállítások, méghozzá igen részletesen, és itt is találtunk olyan funkciókat, amelyekkel más egereknél eddig csak ritkán találkoztunk.

A felbontást a Mouse Sensitivity résznél 200-tól 24 000 DPI-ig állíthatjuk be, 200-as lépésekben. Lehetőség van a vízszintes és függőleges felbontás külön-külön történő megadására is. Négy értéket előre beállíthatunk, melyek között a DPI-váltó gomb segítségével gyorsan válthatunk.

Az USB Polling Rate alatt adhatjuk meg a frissítési rátát: 125, 250, 500 és 1000 Hz közül választhatunk (a mai gépeknél és egereknél ennek már nincs jelentősége, az 1000 Hz-et gond nélkül bírják, de jól jöhet, van olyan régebbi játékunk, ami esetleg érzékeny erre).

Angle Tunability: ez a beállítás azoknak lehet hasznos, akik ferdén tartják az egeret. Akinek enyhén balra fordul a csuklója a rágcsálóval, az a pozitív értékek közül válogatva találhatja meg azt az értéket, amelyre állítva a képernyőn húzott egyenes vonalai vízszintesek lesznek, és nem fölfelé emelkedők. Aki jobbra fordított csuklóval tartja az egeret, az negatív értékek közül választhat, ha nem lejtőket akar rajzolni egyenesek helyett. -30 és + 30 között állíthatjuk ezt az értéket, 5-ös lépésekben, alapban 0-n áll, azaz nem korrigál.

Az Angle Snapping résznél ki és bekapcsolhatjuk az automatikát, ami az egér mozgásának görbéit egyengeti, ami képszerkesztésnél esetleg jól jöhet, de játékoknál ezt értelemszerűen érdemes kikapcsolni, ha célzás közben nem akarunk kellemetlen meglepetéseket.

A Lift off Distance-nál beszabályozhatjuk, hogy milyen magasságba emelve kapcsoljon ki az egér szenzora, ez két értéket vehet fel Low (alacsony), illetve High (magas). A magas érték kb. 2 mm-nek felel meg.

Az OS Sensitivity részben az oprendszer szintján állíthatjuk be az egér sebességét, ez két szempontból is jó: az egyik, hogy nem kell az op rendszer menüiben keresgélnünk, a másik, hogy az aktuális felbontástól függetlenül finomíthatunk az egérkurzor gyorsaságán.

Az OS Double Click Speed rész alatt az oprendszer duplakattintásainak beállításait érhetjük el gyorsan és egyszerűen.

A Button Respond Time segítségével beállíthatjuk a gombok válaszidejét. Ezt 4 ms-től 32 ms-ig tudjuk megadni, 4 ms-es fokozatonként, minél kisebbre vesszük, annél gyorsabban reagál egerünk a gombnyomásokra. Ez a beállítás hasznosnak bizonyulhat akkor is, ha azt tapasztalnánk, hogy az egerünk szimpla gombnyomásra duplán kattint, ebben az esetben nagyobbra kell állítsuk a válaszidőt.

A Surface Tuning segítségével hangolhatjuk össze az egér mozgását az egérpaddal. Ez kézi kalibrálással történik, Z-betűket kell rajzolgatnunk az egérrel az alátétre, amíg a rendszer azt nem mondja, hogy megtanulta a leckét. Érdekes módon itt nincsenek még előre megadott beállítások a különböző Cooler Master alátétekhez (bár ennek nincs jelentősége, a gyártók ezt inkább marketing célból szokták betenni). A tesztünkben szereplő MP750-es egérpaddal tökéletesen működött a rágcsáló kalibrálás nélkül, és kalibrálással is, valójában mi nem vettünk észre semmi lényeges különbséget.

Galéria megnyitása

A Lightning fül alatt állíthatjuk be világítást, amely három különböző részből áll: a görgő, az egér farán látható logó és a görgő alatti DPI-kijelző. A fények lehetnek statikusak, illetve effekteket is rendelhetünk hozzájuk, ez utóbbiból a választék a szokásos pulzálás, színváltás és pislákoló csillagos ég. 16,8 millió szín közül választhatunk, az effektek sebességét 5 fokozatban állíthatjuk.

A Customize rész alatt külön színt rendelhetünk a görgőhöz és a logóhoz. A hatszögletű Cooler Master logó oldalait külön-külön más színűre állíthatjuk, ha netán erre támadna kedvünk. A DPI-kijelző sajnos kimaradt az állítható zónák közül; ha ezt a beállítást használjuk, fixen kikapcsolva marad. Emiatt egyik szemünk sírt, a másik nevetett: egyrészt örültünk, ugyanis ennek a résznek már zavaróan erős volt a fénye a többi zónához képest, másrészt szomorúak voltunk, mert ez csak fél megoldás, nem ártana, ha állítható lenne ez a zóna is, és be lehetne szabályozni a fényerejét, ahogy a többi LEDnél.

A Multizone részben lehetne elvileg zónánként különböző effekteket beállítani, de a szoftverben ez a rész egyelőre nem működik.

Összességében a világítás résszel voltunk a legkevésbé elégedettek. A beállításokat elsőre nem könnyű átlátni, az elnevezések félrevezetőek, és még nem minden működik rendesen. A teszt ideje alatt volt egy szoftver és firmware frissítés is, az az előtti állapotok még lesújtóbbak voltak. Reméljük ezt javítani fogják.

Galéria megnyitása

Az OLED fülnél állíthatjuk be, mi jelenjen meg a kijelzőn, amely a következő értékeket tudja megjeleníteni (egyszerre egyet, vagy többet is, úgy, hogy ezek egymást automatikusan váltogatják): aktuális egér profil, beállított Lift-off Distance, processzorhasználat mértéke, RAM terheltsége, APM (percenként végrehajtott akciók száma), aktuális DPI, rendszer hangereje, GPU terheltsége (ez NVIDIA kártyákkal működik), frissítési ráta, játék műfaja (FPS, MOBA, MMO - ezket jópofa kis grafikák jelzik).

A Customize résznél jeleníthetünk meg különböző egyedi grafikákat. Alapban a Cooler Master logója látszik a kijelzőn, amelyet lecserélhetünk bármilyen sajátra. A kijelző 96 x 24 pixeles fekete-fehér képet tud megjeleníteni, ezt elkészíthetjük a beépített egyszerű szerkesztővel, vagy bármilyen más képszerkesztővel is. Ha külső szerkesztőt használunk .bmp formátumban kell lementenünk a képet, és a fájlból beimportálhatjuk.

Ennél a résznél úgy éreztük, hogy a kijelző vezérlése még tud pár dolgot, amit a szoftverből nem lehet állítani. Az alapértelmezett Cooler Master logó animált, a programban azonban nincsenek ilyen beállítási lehetőségek.

Galéria megnyitása

A Macros fülnél találhatjuk a szokásos makró beállításokat, ahol létrehozhatjuk, szerkeszthetjük, menthetjük illetve törölhetjük makróinkat.

A Profiles részben hozhatunk létre, törölhetünk és menthetünk egerünkhöz profilokat, melyek közül egyszerre négyet használhatunk. A profilokat adott programokhoz rendelhetjük. Az egér memóriájában csak a szín és egyéb beállítások tárolódnak, az oledre készített egyedi képeink nem, tehát ha más gépen akarjuk használni az egeret, akkor külön vinnünk kell a képet is.

Galéria megnyitása

A Cooler Master MM830 precíz, minőségi egér, amely súlya és kialakítása miatt azonban nem lesz mindenki kedvence. MMO-hoz, RTS-hez tökéletes, FPS-hez csak annak, akit nem zavar a nagyobb súly. A szoftver az átlagnál többféle opciót kínál az egér működésével kapcsolatos technikai beállítások terén, de a világítással kapcsolatos beállítások egy része még kissé béta jellegű, reméljük ezt hamar megoldják. A rágcsáló különlegessége az oldalán található OLED kijelző, amely rengeteg hasznos infót és jópofa grafikát tud megjeleníteni, melyeket játék közben garantáltan nem fogunk látni, viszont lehet vele villogni a haverok előtt.

Galéria megnyitása

Cooler Master MM520 RGB egér - gyorsaság és stabilitás

A csúcskategóriás Pixart PMW-3360-as optikai szenzorral felszerelt 12 000 DPI-s egeret szép lekerekített, kényelmesen a tenyérbe simuló formák és strapabíró kialakítás jellemzik. Az egér rövidebb, és némiképp szélesebb az átlag rágcsálónál. A szélességbeli plusz a jobb oldalon lévő extra ujjtámasznak köszönhető, melyen gyűrűsujjunkat pihentethetjük. A többi rész a hagyományos formákat követi és nincsenek rajta felesleges extra sallangok, dizájnelemek. Rövidsége miatt a gyártó főként a karomfogás kedvelőinek ajánlotta ezt a rágcsálót, nekünk tenyérfogással, illetve az ezek közötti hibrid fogásokkal is nagyon kényelmes volt.

A legtöbb egér borítását ABS műanyagból készítik, az MM520 a tartósabb PBS-ből készült. A felület mindenütt egységes matt fekete, enyhén érdes. Ennek, és az extra ujjtámasznak köszönhetően már alapban nagyon stabil az egér fogása, és erre jobb oldalt még egy kis gumírozással is rásegítettek.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A rágcsálót minőségi és tartós, 20 millió kattintásra hitelesített Omron kapcsolókkal szerelték fel. A fő gombok nagyon gyors kattintásokra lett kihegyezve, útjuk rövid, és nem szükséges túl nagy erő a megnyomásukhoz. A görgő gumírozott, nagy méretű redőkkel, amelyek jó tapadást biztosítanak görgetés közben. A görgő enyhén lightos, tekerés közben fokozatai jól érezhetőek, működése halk.

Az oldalsó gomboknak kicsit nagy a játéka, jobban örültünk volna, ha az útjukat kicsivel rövidebbre veszik, de ezzel együtt is kényelmes volt használni őket. Hüvelykujjunkat az egér oldalán, a gombok alatti széles sávon nyugtatva a legstabilabb a fogás. A gombok kialakítása is az egér oldalának ívét követi, így terelik ujjunkat a helyes irányba, véletlenül lehetetlen megnyomni őket.

Galéria megnyitása

A 180 cm-es kábel nem harisnyázott, borítása rugalmas gumi, az USB csatlakozó aranyozott. A rágcsáló tömege kábel nélkül kb. 102 g, a belsejében lévő rejtett súlyt eltávolítva ez kb. 87 grammra csökkenthető. Ez a rejtett súly elég érdekes dolog, a termékkel kapcsolatos tájékoztatókon sehol sem szerepel. Az MM520-at valószínűleg eredetileg kisebb tömegűre tervezték, aztán megijedtek a marketingesek felméréseitől, és kibővítették, hogy közelebb kerüljön a 100 g-os átlaghoz. Az egér nem is lett hivatalosan súlyozható, a kis extrát csak az alsó és oldalsó talp leszedésével és az alattuk lévő csavarok kiszedésével lehet eltávolítani. A gyártó szerencsére mellékelt egy tartalék tappancskészletet.

A rágcsáló rendkívül jól csúszott három nagyméretű talpán, még a nem kifejezetten sebességre tervezett szövet alátéteken is. Az extra ujjtámasz jobbra-balra mozgatáskor plusz stabilitást adott neki, ami megbízhatóbbá tette a célzást.

MM520 - Szoftver

Ehhez az egérhez a Portal szoftver 1.0.1-es verzióját kell használnunk, az újabb változattal nem működik. Sajnos ez a verzió kiforratlanabb, mint az új, az alap szoftver letöltése után az MM520-hoz tartozó részeket például még külön kell telepítenünk, előnye viszont utódjához képest, hogy nem tartalmaz olyan részeket, amik nem működnek.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Key Assignment alatti részben programozhatjuk az egér minden gombját, bónuszként még a felfelé és lefelé görgetéshez is hozzárendelhetünk funkciókat. A szokásos kínálat (makrók, egér-, billentyűzet- és multimédia funkciók, profil és DPI váltás) mellett a gyorstüzelés, a szenzor kikapcsolása, a világítás állítása is opciók.

A TactiX (ez megfelel Logitech G-Shiftjének) rész alatt beállíthatjuk az erre a célra kijelölt módosító gombbal együtt lenyomott kombókat.

Galéria megnyitása

A LED fülnél állíthatjuk a világítás színeit, a fényerőt, és az effekteket (színváltós, pislákolós, lélegző). A Multilayer rész a softvernek ebben a verziójában ténylegesen működik: itt rendelhetünk teljesen különböző színeket a görgőhöz, a logóhoz illetve a hátsó világító sávhoz. Ugyanezt megtehetjük a Customize részben is, a különbség annyi, hogy a Multilayer alatt a három zónához más-más effektet rendelhetünk. Amikor a díszcsík halványkéken pislákol, miközben a logó a színét váltogatja, és a görgő pulzál, akkor az egész úgy néz ki, mint egy részeg neonreklám, dehát kinek mi a szíve vágya...

Galéria megnyitása

A Sensor rész alatt találjuk a lényeges beállításokat. A DPI-nek 100 és 12 000 közötti értéket adhatunk meg. Négy külön értéket állíthatunk be elsőre, amelyek közül menet közben a DPI váltó gombbal választhatunk.

Az USB Polling Rate alatt adhatjuk meg a frissítési rátát: 125, 250, 500 és 1000 Hz közül választhatunk (a mai gépeknél és egereknél ennek már nincs jelentősége, az 1000 Hz-et gond nélkül bírják, de jól jöhet, van olyan régebbi játékunk, ami esetleg érzékeny erre).

Angle Tunability: ez a beállítás azoknak lehet hasznos, akik ferdén tartják az egeret. Akinek enyhén balra fordul a csuklója a rágcsálóval, az a pozitív értékek közül válogatva találhatja meg azt az értéket, amelyre állítva a képernyőn húzott egyenes vonalai vízszintesek lesznek, és nem fölfelé emelkedők. Aki jobbra fordított csuklóval tartja az egeret, az negatív értékek közül választhat, ha nem lejtőket akar rajzolni egyenesek helyett. -30 és + 30 között állíthatjuk ezt az értéket, 5-ös lépésekben, alapban 0-án áll, azaz nem korrigál.

Az Angle Snapping résznél ki- és bekapcsolhatjuk az automatikát, ami az egér mozgásának görbéit egyengeti, ami képszerkesztésnél esetleg jól jöhet, de játékoknál ezt értelemszerűen érdemes kikapcsolni, ha célzás közben nem akarunk kellemetlen meglepetéseket.

A Lift off Distance-nál beszabályozhatjuk, hogy milyen magasságba emelve kapcsoljon ki az egér szenzora, ez két értéket vehet fel Low (alacsony), illetve High (magas). A magas érték kb. 2 mm-nek felel meg.

Lehetőségünk van az egeret egérpadunkhoz kalibrálni: választhatunk az előre beállított Cooler Master alátétek (Control RX, Speed RX, Power RX, Swift RX) közül, iletve saját beállítást is készíthetünk.

Galéria megnyitása

Az OS Sensitivity fülnél az oprendszer egérrel kapcsolatos beállításai közül az egér sebességéért és a duplakattintás sebességéért felelőset érhetjük el kényelmesen.

A Button Respond Time segítségével beállíthatjuk a gombok válaszidejét. Ezt 4 ms-től 32 ms-ig tudjuk megadni, 4 ms-es fokozatonként. Ez a beállítás hasznosnak bizonyulhat akkor is, ha azt tapasztalnánk, hogy az egerünk szimpla gombnyomásra duplán kattint, ebben az esetben nagyobbra kell állítsuk a válaszidőt.

A Macro fül alatt hozhatunk létre, importálhatunk, illetve exportálhatunk makrókat. Makrók rögzítésekor a jobb Alt lenyomását a makrókészítő itt is ugyanúgy hibásan bal Ctrl + jobb Altnak érzékelte, mint a szoftver újabb verziójában a másik egérnél, egyébként minden rendesen működött.

A profilok kezelését ebben a verzióban a Library név alá rejtették, itt hozhatunk létre, exportálhatunk és importálhatunk profiljainkat, melyekből egyszerre ötöt tölthetünk az egérre. A profilokhoz 271x70-es kis képeket rendelhetünk, így gyorsabban meg tudjuk találni a szoftverben, hogy melyik profilhoz melyik játék tartozik.

Galéria megnyitása

Gyorsaság, stabilitás, és rendkívüli pontosság jellemzik ezt a csúcskategóriás szenzorral felszerelt egeret, melynek egyetlen hátránya, hogy formája nem univerzális, a kéztámasz miatt nem mindenki fogja szeretni, de akinek bejön, annak FPS-hez, RTS-hez és MMO-khoz egyaránt jó választás lehet.

Cooler Master MP750 RGB egérpad, víztaszító felülettel

Az MP750 alul gumírozott, felül sima, finom felületű szövet egérpad, amely háromféle méretben kapható: Medium (370 x 270 x 3 mm), Large (470 x 350 x 3 mm) és Extra Large (940 x 380 x 3 mm).

Galéria megnyitása

Tesztünkhöz kétfélét, L-eset és M-eset is kaptunk, így mindkettőt kipróbálhattuk, igaz a méreten és a csomagoláson kívül lényegi különbség nincs közöttük. Az M-es méretű alátét lapos csomagolásban érkezett, így rögtön használatba vehettünk a szép sima felületet. Az L-es méretű egérpad kisimításával sem voltak gondok, ezt is okosan csomagolták, az alátétet vastag karton henger köré tekerték, így nagy mérete ellenére sem volt hullámos és nem kellett napokig préselni.

Az alátét köré varrással rögzített hengeres LED hajlékony és rugalmas, egyszerű megoldással szegélyként rávarrva rögzítették. Bal oldalt felül egy kis műanyag dobozka található, ebbe csatlakozik be a mellékelt 145 cm-es, harisnyázott kábel mikro USB B csatlakozója. A dobozkán nyomógomb található, amellyel akkor is tudjuk szabályozni a világítást, ha nincs telepítve a szoftver. Ebben az esetben azonban csak a 7 előre beállított szín közül választhatunk, illetve egy effektet kapcsolhatunk be, ami egyszerűen váltogatja ezeket a színeket (ez színátmenetek nélkül történik, az aktuális szín fényerejét leveszi, az elhalványodik és bejön a következő).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Cooler Master perifériákat kezelő központi szoftver, a Portal feltelepítése után már több lehetőség áll rendelkezésünkre: 16 millió színes palettán horgászgathatunk, a fényerőt is állíthatjuk, 2 effekt közül választhatunk, és ki is kapcsolhatjuk a világítást. A Color Cycle effektet bekapcsolva itt már rendes színátmeneteket kapunk. A Breathing effekt nagyon érdekes, egyetlen szín erejét változtatja, ezzel olyan hatást kelt, mintha az alátét életre kelne és tényleg lélegezne, mintha pulzálva megnőne majd összemenne. Mindez olyan hatásos, hogy amikor megláttam, reflexből keresgélni kezdtem valami fegyvert, amivel agyoncsaphatnám (egyébként csak az M-es méretű alátét keltette ezt a hatást, a nagyobb már nem).

A fényerőre nem volt panasz, a világítás színe viszont nem olyan egyenletes, ahogyan a Cooler Master azt az oldalán kifejezetten hirdeti. Ez jól látszik, ha összehajtjuk az alátétet: például a jobb felső sarkot bal alsóhoz illesztve van egy kis árnyalatnyi különbség a színek között. A fényerő sem teljesen egyenletes, a kapcsolótól balra és a teljes bal felső sarokban láthatóan erősebb, mint az oldalakon, vagy a többi sarokban. Ez mondjuk egyáltalán nem volt zavaró, az viszont sajnos igen, hogy a fénynek van némi vibrálása - ez valószínűleg nem fog mindenkit zavarni, de akinek erre érzékeny a szeme, az nem fogja szeretni (pl. akinek a régi, alacsony frekvenciás CRT monitorok vibrálása bántotta a szemét).

Galéria megnyitása

A Cooler Master lehet, hogy spórolt a LED-en, de ezt leszámítva egy nagyon jó egérpadot sikerült összerakniuk. A bal felső sarokban található dobozka nem vesz el sok részt a felületből, és a jobb felső részen lévő logó is diszkréten húzódik meg a sarokban. A szegélyhez használt fonal elég erős és kopásálló, de nem dörzsöli és nem irritálja a bőrt. A LED sávtól picivel keményebb a pad széle, mintha csak sima szegés venné körbe, de kényelem szempontjából ez sem okoz gondot. Az alátét stabilan áll az asztalon gumírozott aljának köszönhetően. Felszíne mindenütt egyenletes, a sima felület jó csúszást biztosít az egérnek, ugyanakkor megfelelő kontrollt ad a kéznek.

Leteszteltük az alátét cseppállóságát is, az eredményt az alábbi képen láthatjátok.

Galéria megnyitása

Az MP750 igényes, okosan csomagolt, jó minőségű és anyagú egérpad. Egyetlen hátránya, hogy a világítása nem tökéletes, de ez csak az átlagnál érzékenyebb szeműeknek jelenthet problémát.

Verdikt

A tesztünkben szereplő egérpaddal elégedettek voltunk, egyenletes a felülete, pontos, van elég kontrollunk az egér felett, ugyanakkor gyors is. A világítás már csak hab a tortán annak, aki szereti, a többiek meg úgyis kikapcsolják (ilyenkor jól jön, hogy a kábele levehető). Ilyen áron még azoknak is megéri, akik nem akarják kivilágítva használni, ebben az esetben a levehető USB kábel a bónusz; általában ez a típus az, amiből mindig eggyel kevesebb van otthon, mint kéne. Na jó, csak dumálok, aki rühelli a világítást, az nyugodtan válogasson a CM többi kitűnő egérpadja között.

Az MM830-at a különlegességek kedvelőinek tudjuk ajánlani, közülük is inkább az RTS, illetve MMO játékosoknak, FPS-hez a tömege és kialakítása miatt már kicsit lassúnak éreztük. Az egér oldalán található D-padot kényelmes és praktikus, az OLED kijelzőt inkább a jópofa kategóriába sorolnánk, bár vannak hasznos funkciói is (különböző rendszerinfók megjelenítése).

Galéria megnyitása

Az MM520 egy kitűnő, minőségi, precíz és gyors egér, amely minden műfajban megállja a helyét. Az oldalsó gombokkal nem voltunk teljesen elégedettek, kicsit nagy a játékuk, de ez nem volt különösebben zavaró. Ezt a rágcsálót nagyon kényelmesnek találtunk. Az extra ujjtámasz (amit nem mindenki szeret) érezhetően segített a stabilitásban, de itt nem ment a gyorsaság rovására.

Mindkét egér csúcskategóriás szenzorral felszerelt, jól összerakott, minőségi darab, extráik miatt azonban inkább réteg egerek. Aki szereti a különlegességeket, és tudja mit akar, azoknak bátran ajánljuk.

Panaszunk csak a Cooler Master Portal szoftverére lehet, egyrészt kényelmetlen volt, hogy bizonyos periféria kombóknál két verziót is használnunk kellett belőle, és nem örültünk annak sem, hogy az újabb verzió egyes részei még béta jellegűek voltak. Reméljük ezen javít majd a gyártó, mert ezek a kitűnő perifériák megérdemlik.

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap